Η Γη θα αποκτήσει νέο φεγγάρι από τις 29 Σεπτεμβρίου

Η Γη θα αποκτήσει νέο φεγγάρι από τις 29 Σεπτεμβρίου 1
Neven Krcmarek / Unsplash

Αυτό το μίνι φεγγάρι θα παραμείνει στην τροχιά της γης για περίπου δύο μήνες, πριν εξαφανιστεί στο διάστημα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ένας απρόσμενος επισκέπτης έρχεται σε λίγες μέρες να επισκεφτεί την τροχιά της Γης. Πρόκειται για ένα νέο μίνι φεγγάρι, το οποίο αν δεν είστε παρατηρητικοί μπορεί να το χάσετε. Οι αστρονόμοι μόλις ανακάλυψαν έναν μικρό αστεροειδή, τον 2024 PT5, ο οποίος θα παγιδευτεί προσωρινά στη βαρυτική έλξη της Γης, σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας για μόλις δύο μήνες πριν γλιστρήσει και πάλι στο διάστημα και εξαφανιστεί.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου, αυτό το φευγαλέο μίνι φεγγάρι θα κάνει τη σύντομη εμφάνισή του, για να εξαφανιστεί στις 25 Νοεμβρίου.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον αστεροειδή, τη σύντομη εμφάνισή του και τη διαδρομή του σε σχήμα πετάλου δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

Ο αστεροειδής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 7 Αυγούστου από το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης (ATLAS) της NASA με επίγεια πρόσκρουση αστεροειδών, πιστεύεται ότι έχει διάμετρο περίπου 11 μέτρα, αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί το μέγεθός του.

Το 2024 PT5 θα μπορούσε να έχει μέγεθος μεταξύ 4 και 42 μέτρα, πιθανότατα μεγαλύτερο από τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, προκαλώντας ζημιές και τραυματισμούς.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης του 2024 PT5 με τη Γη κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος ή στο εγγύς μέλλον, καθώς θα περιφέρεται σε τροχιά 2,6 εκατομμύρια μίλια μακριά, περίπου 10 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Caution! Earth to Capture a New Moon for 53 Days: Meet Asteroid 2024 PT5

Ο αστεροειδής 2024 PT5 εμπίπτει στην κατηγορία των "μίνι-φεγγαριών" - προσωρινοί ουράνιοι επισκέπτες στην τροχιά της Γης. Αυτά τα μίνι φεγγάρια μπορεί να ποικίλλουν σε μήκος, με ορισμένους αστεροειδείς να παραμένουν σε τροχιά για χρόνια και άλλους, όπως το 2024 PT5, να παραμένουν μόνο για εβδομάδες ή μήνες.

Ο αστεροειδής ανήκει στην ομάδα αστεροειδών Arjuna, η οποία μοιράζεται παρόμοια τροχιά με τη Γη γύρω από τον Ήλιο. Αφού ολοκληρώσει τη σύντομη θητεία του ως μίνι-φεγγάρι, το 2024 PT5 θα πραγματοποιήσει άλλη μια κοντινή «πτήση» τον Ιανουάριο του 2025 και οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι θα επιστρέψει στην τροχιά της γης ως μίνι φεγγάρι το 2055 και ξανά το 2084.

Αν και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι δεν θα μπορούν να εντοπίσουν αυτό το αμυδρό ουράνειο σώμα, οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν προηγμένα τηλεσκόπια για να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα για το μέγεθος και την τροχιά του, θα μπορούν να το δουν και να το αναλύσουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κατανόησή μας για τους προσωρινούς «επισκέπτες» της Γης.

SHARE THE STORY

Exit mobile version