Έρση Σωτηροπούλου: Μια Ελληνίδα συγγραφέας υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Έρση Σωτηροπούλου: Μια Ελληνίδα συγγραφέας υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1
Instagram

Η υποψηφιότητά της έρχεται 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που θα απονείμει σε λίγες μέρες η Σουηδική Ακαδημία.

Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις 14:00μμ, ανακοινώνεται το όνομα που θα τιμηθεί φέτος για το σύνολο του συγγραφικού του έργου.

Η υποψηφιότητά της έρχεται 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη!

Στο Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας #WorldLiteratureForum τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της στα φαβορί, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».

Η υποψηφιότητά της έρχεται 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη!

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953. Σπούδασε πολιτιστική ανθρωπολογία και φιλοσοφία στη Φλωρεντία. Εργάστηκε ως µορφωτική σύµβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώµη. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με την ποιητική συλλογή «Μήλος+Θάνατος+…+…» (1980). Το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2000 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω.

Επίσης, το 2011 το μυθιστόρημά της «Εύα» τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2012. Το 2017 κέρδισε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Mediterranee) στη Γαλλία και το 2019 το Εθνικό βραβείο ALTA στις ΗΠΑ για το βιβλίο της «Τι μένει από τη νύχτα».

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της “Η φάρσα” (2010, νέα έκδοση) και “Μπορείς;” (2017, Βραβείο Literature.gr Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς), το ποιητικό έργο “Άνθρωπος στη θάλασσα” (2018) και η συλλογή διηγημάτων “Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα” (2022). Έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερµανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.

SHARE THE STORY

Exit mobile version