To κίνημα #Boysober και γιατί οι γυναίκες δεν θέλουμε άλλες γνωριμίες

Το #boysober είναι το reset σας. Όταν θα πατήσετε εκείνο το κουμπί μετά από ένα διάστημα σε sleep mode, θα είστε έτοιμες για το πρώτο ραντεβού μετά την αποτοξίνωση σας.  Καθαρές πια.

Πριν από λίγες ημέρες συνάντησα την 20χρονη ανιψιά μου και ανοίξαμε την περιβόητη συζήτηση περί σχέσεων όπου εκεί φάνηκε και το χάσμα γενεών: «Μπαααα, δεν τρέχει τίποτα και με κανέναν. Και δε θέλω. Το πηγάδι των γνωριμιών είναι τοξικό. Φαίνεται ότι κανείς δεν διασκεδάζει, αλλά εμείς συνεχίζουμε να ψάχνουμε ούτως ή άλλως τον ιδανικό γκόμενο όπως ψάχνουμε για δουλειά και αυτό πια δε μ’ αρέσει», μου λέει.

 

«Τα ραντεβού μου, είτε φλερτάρω μ’ έναν τύπο σ’ ένα μπαρ, είτε ερωτεύομαι την οικειότητα που έχω με έναν συμφοιτητή μου, είτε μπαίνω σε εφαρμογές γνωριμιών, είτε ακόμα και ο περιστασιακός πρώην μου που μπαινοβγαίνει στη ζωή μου, όλα τα βαριέμαι και όλα νιώθω ότι τα κυνηγώ ψυχαναγκαστικά. Τα ραντεβού άρχισα να τα νιώθω σαν δουλειά, ενώ πραγματικά, θα έπρεπε να είναι διασκεδαστικά. Έχεις υπόψη μου το κίνημα #boysober;» μου λέει. Δεν είχα ιδέα, αλλά έμαθα και σκέφτηκα πόσο τυχερά (;) είναι τα κορίτσια, οι γυναίκες αυτής της γενιάς. Τυχερά μέσα στην πιθανή ατυχία τους στο ψυχαναγκαστικό «κυνήγι» του τέλειου συντρόφου. Εμείς –οι παλιότερες (ήρθε η ώρα να το πω αυτό)- είχαμε το γνωστό μοντέλο: ερωτευόμασταν, τον σκεφτόμασταν νυχθημερόν και μετά πέφταμε στα πατώματα αν εκείνος έκανε ghosting ή αν πέταγε το φωτοστέφανο που του είχαμε φορέσει. Και φτου και απ’ την αρχή γιατί έπρεπε να είμαστε με κάποιον, αλλιώς έπρεπε να λογοδοτήσουμε στον πατριαρχικό περίγυρό μας. Κάτι τέτοια κινήματα όμως, κάτι τέτοιες τάσεις όπως αυτή, δίνουν μια (ψευδ)αίσθηση ελευθερίας και προσωπικής απόφασης για το πώς θέλουν τα νέα κορίτσια τη ζωή τους και για πόσο.

Τι σημαίνει #Boysober (δηλαδή νηφάλια από αγόρια);

Αποτοξίνωση από ανούσιες γνωριμίες. Είναι η αποχή από όλες τις πτυχές του ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ραντεβού, στάδια ομιλίας, καταστάσεις, δεσμεύσεις και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Αποφασίζω δηλαδή για ένα διάστημα που το ορίζω εγώ να αποτοξινωθώ από τις σχέσεις για να επανέλθω σ’ αυτές καθαρ@ και με άλλες προτεραιότητες.

 

Καλά, μη φανταστείτε ότι αυτό ισχύει μόνον για τις γυναίκες… Όχι, #boysober  μπορεί να είναι όποιο άτομο σε όποια ηλικία επιθυμήσει να κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να βάλει τον εαυτό του πρώτο σε κάθε πτυχή της ζωής του για κάποιο διάστημα. Να επικεντρωθεί σε πράγματα που του φέρνουν τη μεγαλύτερη χαρά, ταξίδια, φίλοι, οικογένεια, καριέρα, στόχοι προσωπικοί χωρίς να αποσπάται και χωρίς να τοξινώνεται από περιστασιακές, τοξικές, μη, σχέσεις. Άλλωστε σ’ αυτό που ελπίζουν όσ@ είναι #boysober είναι ότι η απόσταση από τον κόσμο των γνωριμιών θα τον κάνουν να φαίνεται πιο ελκυστικός, επειδή θα αλλάξουν και εκείν@  τον τρόπο με τον οποίο τον προσεγγίζουν.

Θυμάστε το τραγούδι της Whitney Houston “I’d rather be alone, than unhappy”; Mήπως σας θυμίζει περισσότερα η Λυσιστράτη (εντάξει τραβηγμένο αλλά τηρουμένων των αναλογιών έχει κάτι αριστοφανικό το #boysober); Σκεφτείτε πόσες φορές συμβιβαστήκαμε σε σχέσεις μόνον και μόνον για να μη νιώθουμε μόνες… Τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτό που λέει η Miley Cyrus στο Flowers. Να αγοράσουμε στον εαυτό μας λουλούδια, να τον κακομάθουμε, να περάσουμε χρόνο μαζί μας, να μας αγαπήσουμε και να μας μάθουμε καλύτερα.  Μέχρι να ξαναμπούμε στο παιχνίδι όπως θέλουμε εμείς.

Πώς ξεκίνησε το #boysober

Η κωμικός Hope Woodard εμπνεύστηκε και διέδωσε αυτό το hashtag για να μιλήσει πιο απλά για το διάλειμμα ενός χρόνου από το σεξ και από τα ραντεβού. Κοινώς μιας συνειδητής αποχής από το «παιχνίδι» αν και η ίδια φρόντισε να δηλώσει με όλους τους τρόπους ότι αγαπάει και το σεξ και τους γυναικείους οργασμούς. Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι δεν είχε σταματήσει να έχει ή να προσπαθεί για σχέσεις από το… νηπιαγωγείο και μέχρι σήμερα, αποφάσισε να κάνει ένα χρόνο αποχή από το σεξ και τα ραντεβού ειδικά μετά από ένα ραντεβού με έναν άνδρα που ερωτεύτηκε πολύ και την άφησε στο «διαβάστηκε».

Η 27χρονη κωμικός έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο ακολούθους σε TikTok και Instagram και άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «boysober» στην αρχή αυτού του  ταξιδιού της και τώρα περιγράφει την εμπειρία κάθε μήνα σε μία παράσταση stand up comedy που ονομάζεται «Boysober», στο Μπρούκλιν. Ξέρω, σκέφτεστε ότι όλα αυτά είναι μάρκετινγκ και ότι η συγκεκριμένη κωμικός το έκανε για να ανεβάσει τους ακολούθους της και την καριέρα της. Μπορεί. Όμως η συνειδητοποίηση της μπορεί να μας αφορά ή να ταυτιζόμαστε από μία παρόμοια ιστορία όπου καταναλώνουμε ενέργεια στη αναζήτηση του τέλειου συντρόφου με όλο το στερεοτυπικό ρομάντζο μιας καλοστημένης ρομαντικής κομεντί. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει εκεί έξω το μοντέλο της τελειότητας που πιστεύουμε ότι θέλουμε ή χρειαζόμαστε και ότι επειδή το σόι λέει ότι έφτασες 30 και δεν έχεις σύντροφο που θα σου κάνει πρόταση γάμου στη Σαντορίνη με ηλιοβασίλεμα δε σημαίνει ότι πρέπει να ικανοποιήσεις τη δική τους κοινωνική ανάγκη και όχι τη δική σου. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν είσαι διατεθειμένη να αναλώνεσαι σε DMs στα σόσιαλ με άτομα που θέλουν συγκεκριμένα πράγματα από σένα (καταλαβαίνετε τι εννοώ), θολώνοντας τα δικά σου θέλω. Μπορεί να μη θέλεις πια να περιμένεις να σου δώσουν σημασία, δημιουργώντας σχέσεις που σου αφήνουν μετατραυματικό στρες.

Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων βρήκαν ενδιαφέρον το κίνημα #boysober  αποκαλώντας το «ενδυναμωτικό»- αλλά μόνο εάν τα άτομα που το επιλέξουν,  επικεντρωθούν σ’ αυτόν τον χρόνο της «αποχής», στην προσωπική ανάπτυξη τους.

Γιατί τώρα το #boysober

Γιατί το καλοκαίρι είναι μία καλή περίοδος για να παρατηρήσετε ότι τo κίνημα αυτό ίσως είναι η σωτηρία από το σχεσικό burnout, από την επαναλαμβανόμενη τρέλα των τοξικών ραντεβού που γι’ αλλού ξεκίνησαν και αλλού η ζωή τα πάει, από την κούραση των εφαρμογών γνωριμιών, μια κούραση που έτσι κι αλλιώς αυξάνεται σταθερά, καθώς οι άνθρωποι κουράζονται από το ατελείωτο swiping και τα ακριβά ραντεβού που δεν οδηγούν πουθενά.

 

Η μείωση της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών είναι σταθερή: οι στατιστικές αποκαλύπτουν μείωση 5% στη δραστηριότητα των χρηστών στο Tinder, την κορυφαία παγκόσμια εφαρμογή γνωριμιών, το 2021. Οι μετοχές της Bumble and Match Group, της μητρικής εταιρείας του Tinder, παρουσίασαν σταθερή πτώση τα τελευταία λίγα χρόνια. Αυτή η τάση αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για αυτές τις εταιρείες, ειδικά με περισσότερο από το 90% της γενιάς Z να εκφράζει απογοήτευση με τις εφαρμογές γνωριμιών.

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν μεταμορφώσει το τοπίο του σύγχρονου ρομαντισμού, προσφέροντας την υπόσχεση σύνδεσης με το πάτημα ενός δαχτύλου. Όμως  έχουν γίνει επίσης χώροι παρενόχλησης, κακοποίησης και επίθεσης. Είναι ο νο 1 λόγος για τον οποίο οι γυναίκες  που γίνονται #boysober είναι ότι η δεξαμενή γνωριμιών έχει γίνει τοξική.

 

Αν νιώθετε κουρασμένες από το ραντεβού, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα. Εστιάστε σε αυτό που αγαπάτε να κάνετε και στους ανθρώπους της ζωής σας που έχουν σημασία. Όταν νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, ξέρετε ποιες είστε και τι είστε διατεθειμένες να ανεχτείτε.

Το #boysober είναι το reset σας. Όταν θα πατήσετε εκείνο το κουμπί μετά από ένα διάστημα σε sleep mode, θα είστε έτοιμες για το πρώτο ραντεβού μετά την αποτοξίνωσή σας.  Καθαρές πια.

SHARE THE STORY

Exit mobile version