Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις όταν ο σύντροφός σου έχει κακή διάθεση

5 dos και 5 don’ts όταν ο σύντροφός μας έχει λόγους να μην είναι στα καλύτερά του; Λίγη υπομονή, κατανόηση και τα tips που προτείνουν οι ειδικοί πάντα βοηθούν!

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Κανείς μας δεν μπορεί να έχει συνεχώς τέλεια διάθεση: Η ζωή έχει τις δυσκολίες και τις ευθύνες της, κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε ή μπορεί, τέλος πάντων, απλώς…να ξυπνήσαμε στραβά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μπορεί, περιστασιακά, να νιώσουμε ότι είμαστε στα downs μας. Σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό να βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον που είναι σε κακό mood αλλά -παίρνοντας ως δεδομένο ότι δεν υπάρχουν βαθύτερα θέματα που αφορούν τη σχέση- πιθανώς είναι κάτι που δεν πρέπει να το πάρουμε προσωπικά. Παράλληλα, δεν βλάπτει να θέλουμε να βοηθήσουμε το συντροφό μας να νιώσει καλύτερα.

Η υποστήριξη ενός συντρόφου που έχει κακή διάθεση μπορεί να έχει διάφορες μορφές και τρόπους λέει η Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγος και relationship expert. “Μπορεί να ποικίλει από το να τους κάνεις μια αγκαλιά ή να τους δώσεις λίγο προσωπικό χώρο μέχρι να τους βοηθήσεις να ξεκαθαρίσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί. Δώσε τους το προβάδισμα και έσο ανοιχτή σε ότι είναι καλύτερο για εκείνους τη δεδομένη στιγμή” εξηγεί. Παρακάτω, ακολουθούν κάποια tips που μπορεί να είναι βοηθητικά για τον σύντροφό σου.

pexels.com

5 dos αν ο σύντροφός σου έχει κακή διάθεση

1. Άκουσε ενεργά και δείξε ενσυναίσθηση, αν θέλει να το συζητήσει

Ρώτησε τον σύντροφό σου εάν επιθυμεί να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί. Άκουσέ τον και άφησέ τον να εκτονωθεί, εάν αυτό έχει ανάγκη προτείνει η Dr. Romanoff. Δώσε του την πλήρη προσοχή σου και δείξε του ότι νοιάζεσαι για όσα νιώθει. Οι έρευνες δείχνουν ότι το να επικυρώνεις να συναισθήματα κάποιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων και να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Απλώς και μόνο το γεγονός ότι το βγάζει από μέσα του και νιώθει ότι λαμβάνει υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή του.

2. Δώσε του τον προσωπικό χώρο του, εάν δεν επιθυμεί να μιλήσει

Μπορεί, πάλι, ο σύντροφός σου να μην θέλει να μιλήσει γι’ αυτό που τον απασχολεί, προτιμώντας να το επεξεργαστεί σιωπηλά. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσεις (μια και εννοείται πως θα ήθελες να ξέρεις τί συμβαίνει και να βοηθήσεις να διορθωθεί η κατάσταση) είναι σημαντικό να σέβεσαι τις ανάγκες του. Ο στόχος είναι να υποστηρίξεις τον σύντροφό σου με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις ένα βήμα πίσω και θα τον αφήσεις να το διαχειριστεί μόνος του, λέει η Dr. Romanoff.

3. Προσπάθησε να τον κάνεις να ευθυμήσει

Ενώ μια υπερβολή “επίπλαστου” κεφιού ίσως εκληφθεί, κάποιες φορές, ως ενοχλητική, μία τρυφερή, συμπονετική χειρονομία που δείχνει ότι τον σκέφτεσαι μπορεί να εκτιμηθεί πολύ περισσότερο. Θα μπορούσες να του φτιάξεις ένα αφέψημα, να του ετοιμάσεις ένα ζεστό αφρόλουτρο, να του προσφέρεις ένα μασάζ στην πλάτη ή να του κάνεις έκπληξη με μια αγαπημένη λιχουδιά από τον αγαπημένο του φούρνο ή ζαχαροπλαστείο. Είναι, συχνά, τα μικρά πράγματα που μας βοηθούν πολύ!

4. Απόσπασέ του την προσοχή από το πρόβλημα

Αν η διάθεση του δεν είναι πολύ βαριά, μπορείς να προτείνεις μία διασκεδαστική δραστηριότητα που απολαμβάνετε και οι δύο. Θα μπορούσατε π.χ. να παρακολουθήσετε μαζί μία ταινία, να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή να πάτε μία βόλτα.

5. Πρόσφερε έμπρακτα την υποστήριξή σου

Ρώτησε τον σύντροφό σου αν μπορείς να τον βοηθήσεις με ό,τι απασχολεί ή τον ενοχλεί. Αν είχε μία δύσκολη μέρα, προσφέρσου να μαγειρέψεις το αγαπημένο του φαγητό ή να πλύνεις εσύ τα πιάτα παρότι είναι η δική του σειρά να το κάνει.

Istockphoto.com

5 don’ts όταν ο σύντροφός σου έχει κακή διάθεση

Εξίσου σημαντικά όμως είναι και εκείνα που δεν πρέπει να κάνεις όταν ο σύντροφός σου είναι σε κακό mood, όπως τα παρακάτω:

1. Μην το παίρνεις προσωπικά

Θυμήσου ότι η διάθεση του συντρόφου σου μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και δεν αφορά εσένα ή δεν αντανακλά κατανάγκην την κατάσταση της σχέση σας (εκτός, φυσικά, αν πρόκειται για ένα τσακωμό μεταξύ σας -αυτό είναι διαφορετικό). Η κακή διάθεση μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε: μία δύσκολη μέρα, μια αναπάντεχη αναποδιά, από την έλλειψη ύπνου ακόμη και από έναν ενοχλητικό συνεργάτη.

Είναι σημαντικό να μπορείς να βάλεις ένα όριο ανάμεσα στη συναισθηματική κατάσταση του συντρόφου σου και σ’ εσένα -αυτό σημαίνει να μην παίρνεις την ευθύνη για την ευτυχία ή για τις κακές του διαθέσεις, λέει η Dr. Romanoff. Το ότι έχει κακή διάθεση δεν σημαίνει ότι νοιάζεται για σένα λιγότερο, ότι έκανες εσύ κάτι λάθος ή τον απογοήτευσες με κάποιο τρόπο.

2. Μην προσπαθείς να διορθώσεις τα πάντα

Όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι πάει στραβά, η πρώτη μας παρόρμηση είναι, συνήθως, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προτείνοντας όσες λύσεις μπορούμε να σκεφτούμε ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση. Κάποιες φορές, ωστόσο, αυτό δεν είναι βοηθητικό για τον συντροφό μας. Μπαίνοντας στο “fix it” mode προστατευόμαστε από συναισθήματα αβοηθησίας ή ανικανότητας και νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, εξηγεί η Dr. Romanoff. “Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ακυρωτικό για το άλλο πρόσωπο που μπορεί να προτιμά περισσότερο να εισακουστεί και να νιώσει ότι τα συναισθήματά του επικυρώνονται απ’ ότι να τον κάνεις να τ’ αποσιωπήσει με μία γρήγορη λύση ή διόρθωση” παρατηρεί η ειδικός.

3. Μην υποτιμάς ή ακυρώνεις τα συναισθήματά του

Αν προσπαθείς να παρηγορήσεις τον σύντροφό σου για ό,τι τον απασχολεί, μην το κάνεις υποτιμώντας ή ακυρώνοντας τα συναισθήματα του χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “Μην ανησυχείς γι’ αυτό” κ.α. Παρόλο που έχεις καλές προθέσεις, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι απογοητευτικό καθώς είναι πιθανό να νιώσει ότι απορρίπτεις ή αγνοείς τις ανησυχίες του. Αντιθέτως, άκουσε όσα έχει να σου πει και δείξε ενσυναίσθηση. Επικύρωσε την άποψη και τα συναισθήματά του και δείξε του ότι οι ανησυχίες του μετράνε για σένα ώστε να νιώσει ότι τον καταλαβαίνεις και τον ακούς με ουσιαστικό τρόπο.

 

4.Μην αντιδράς αρνητικά υιοθετώντας κι εσύ την κακή διάθεση

Το να βρίσκεσαι δίπλα σε έναν άκεφο, σκυθρωπό ή γκρινιάρη σύντροφο σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να δείξεις υπομονή και κατανόηση. Μην αντιδράς αρνητικά αποκτώντας κι’ εσύ κακή διάθεση γιατί αυτό θα τροφοδοτήσει το αρνητικό κλίμα και ενδεχομένως να πυροδοτήσει έναν τσακωμό. Αντιθέτως, μείνε ήρεμη και δώσε του τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να επιλύσει το ζήτημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό την επήρεια άγχους νιώθουν ανακούφιση όταν οι σύντροφοί τους εκφράζουν ηρεμία, ελπίδα και υποστήριξη αντί για ανησυχία ή αρνητικότητα.

 

5. Μην εστιάζεις στον εαυτό σου εγωιστικά

Μη βάζεις τον εαυτό σου στο επίκεντρο της κατάστασης. Εστίασε στα συναισθήματα του συντρόφου σου και τις ανάγκες του αντί να νιώθεις ότι σε παραμελεί ή σε απορρίπτει. Οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν και ίσως αυτή να είναι μία κατάσταση στην οποία χρειάζεται προσωρινά να δώσεις εσύ παραπάνω απ’ ότι παίρνεις – και αυτό είναι ok! Όταν η διάθεση του συντρόφου σου ανέβει και πάλι, θα εκτιμήσει την υπομονή και την κατανόησή σου.

Θυμήσου πως η κακή διάθεση του συντρόφου σου είναι μια προσωρινή πρόκληση. Αντιμετώπισε την καταιγίδα βάζοντας για το διάστημα αυτό πρώτες τις ανάγκες του. Με λίγη υπομονή, αγάπη και κατανόηση οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζει ότι είσαι στο πλάι του ό,τι κι αν συμβαίνει. Αν, παρόλα αυτά, η κακή διάθεση επιμένει και ο σύντροφός σου παλεύει με κάτι πιο σοβαρό, ίσως έχει ανάγκη από παραπάνω υποστήριξη, είτε υπό τη μορφή της ψυχοθεραπείας, είτε μέσω ενός υποστηρικού δικτύου ή ομάδας, ανάλογα με αυτό που τον ταλανίζει.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Istockphoto.com

SHARE THE STORY

Exit mobile version