Μήπως βιώνετε body shaming από τον σύντροφό σας;

Μήπως βιώνετε body shaming από τον σύντροφό σας; 1

Είναι ok ο σύντροφός μας να σχολιάζει το βάρος μας; Πότε ένα ανάλογο σχόλιο αποτελεί κακοποιητική συμπεριφορά; Οι ειδικοί μάς εξηγούν!

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Η σχέση με το σώμα μας είναι η πιο στενή και σίγουρα η πιο μακρόχρονη που θα έχουμε ποτέ στη ζωή μας! Συνεπώς, είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικές μαζί του, να το τιμούμε νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλες τις θαυμαστές λειτουργίες που επιτελεί και να φροντίζουμε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όλα αυτά ακούγονται ιδανικά στη θεωρία αλλά φαίνεται πως, δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται τόσο εύκολα στην πράξη. Η αρνητική εικόνα για το σώμα δυσκολεύει πολλούς ανθρώπους, πρωτίστως -όπως ήταν αναμενόμενο- τις γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε κοινοβουλευτική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έλαβαν μέρος 8.000 άτομα, το 62% των γυναικών ομολόγησε ότι νιώθει αρνητικά για την εικόνα του σώματός του (σε σχέση με ένα επίσης διόλου ευκαταφρόνητο 53% των ανδρών).

Συχνά, είναι οι κοινωνικές επιταγές που δημιουργούν αυτά τα μοτίβα αρνητισμού, όσο κι’ αν τα body positivity κινήματα επιχειρούν να μας απομακρύνουν από παρωχημένες, μη ευεργετικές αντιλήψεις για τη σωματική εικόνα και την ψυχολογία μας. Όσο επίσης κι’ αν όλο και περισσότερες celebrities μιλούν ανοιχτά για την κακοποίηση που έχουν αντιμετωπίσει σχετικά με το βάρος τους στα social media, την “αρένα” όπου κατεξοχήν εκφράζονται -το λιγότερο, αγενή- body shaming σχόλια.

Τί γίνεται όμως όταν μία τέτοια επίκριση -λιγότερο ή περισσότερο “λειασμένη”- δεν προκύπτει σε μια ψηφιακή πλατφόρμα αλλά στον προσωπικό μας χώρο, σε μια τετ α τετ επικοινωνία με τον σύντροφό μας; Πρόκειται για τον άνθρωπο με τον οποίο έχουμε απόλυτη οικειότητα και που γνωρίζει το σώμα μας σχεδόν τόσο καλά όσο κι’ εμείς… ωστόσο είναι ok να σχολιάζει το πώς δείχνουμε ή πόσο ζυγίζουμε;

Μήπως βιώνετε body shaming από τον σύντροφό σας; 2

Όσο ευγενικό “πλαίσιο” ή καλοπροαίρετο κίνητρο κι’ αν έχει ένα τέτοιο σχόλιο, δεν μπορεί παρά να κάνει ακόμη και την πιο γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα να νιώσει άβολα. Μια κουβέντα για το αν βάλαμε βάρος τελευταία ή πόσο δείχνει να έχει τσιτώσει εκείνο το τζην πάνω μας, δημιουργεί από αμήχανα έως πολύ δυσάρεστα συναισθήματα, άρα πώς θα μπορούσε κανείς να βγάλει νόημα από αυτή; Καταρχάς, η επικοινωνία με το σύντροφό μας είναι πολύ σημαντική όσο άβολη κι αν είναι κάποιες φορές τονίζουν οι ειδικοί.

“Οι ερωτικοί σύντροφοι θα πρέπει να μπορούν να συζητούν για το βάρος ή την εμφάνιση τους εφόσον μια τέτοια συζήτηση προέρχεται από ένα χώρο φροντίδας και ενδιαφέροντος” λέει η ψυχοθεραπεύτρια Sam Jahara προσθέτοντας πως “Ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστείς στο σύντροφό σου είναι εξίσου σημαντικός. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας ανοιχτός διάλογος σχετικά με μια αλλαγή που έχεις παρατηρήσει ώστε να διαπιστώσεις ή να τον ρωτήσεις αν είναι και αν νιώθει καλά. Όχι για να τον κριτικάρεις, να τον προσβάλεις ή να τον ταπεινώσεις” εξηγεί.

Είναι επίσης καίριας σημασίας να νιώθεις ότι υπάρχει μια βάση αγάπης και αποδοχής στη σχέση με τον σύντροφό σου, ανεξάρτητα από το βάρος σου. Για την ακρίβεια, αυτό είναι κάτι που πρέπει ξεκάθαρα να επικοινωνήσεις πως είναι αδιαπραγμάτευτο. “Είναι σημαντικό ο σύντροφός σου να σου καθιστά σαφές ότι αγαπά και εκτιμά το σώμα σου όπως είναι” τονίζει η Mairead Molloy, ψυχολόγος που εξειδικεύεται σε θέματα σχέσεων, προσθέτοντας πως μία συζήτηση που επαναπροσδιορίζει τη σχέση μεταξύ υγείας και βάρους μπορεί να είναι απαραίτητη. “Απλά και μόνο επειδή κάποιος βάζει βάρος ή έχει ένα σωματότυπο ή μέγεθος που κάποιος άλλος κρίνει ότι είναι μη υγιές, αυτό δεν σημαίνει ότι το τελευταίο πράγματι ισχύει. Η υγεία δεν ορίζεται από το μέγεθος και πολλοί άνθρωποι έχουν κερδίσει μία πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή βάζοντας λίγο βάρος”.

 

Μήπως βιώνετε body shaming από τον σύντροφό σας; 3

Η Mairead Molloy επισημαίνει την πολύπλοκη δυναμική που μπορεί να έχει μια τέτοια συζήτηση στις ετερόφυλες σχέσεις εξαιτίας του social conditioning στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί σε όλη τη διάρκεια της ζωή τους οι γυναίκες ώστε να μην τους αρέσει το σώμα τους. Κάτι το οποίο οι άντρες συνήθως δεν κατανοούν.

«Οι γυναίκες μπορεί να βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο να μιλήσουν γι’ αυτά τα θέματα με τους συντρόφους τους όχι μόνο επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού τους για εκείνους αλλά επίσης γιατί μπορεί να μην βρουν την επιθυμητή κατανόηση σε θέματα που αφορούν το γυναικείο σώμα»

Το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι: σε ποιό βαθμό το ενδιαφέρον για τα κιλά ή την εικόνα του σώματος γίνεται κάτι “καταναγκαστικό” ή ενέχει μια τραυματική δυναμική μέσα στη σχέση; Αν ο σύντροφός σου σε κάνει συνεχώς να νιώθεις άβολα με αυτά τα σχόλια και -ακόμα πιο σημαντικό- αν έχει μια απαξιωτική στάση για τα συναισθήματα σου στο θέμα του βάρους σου, η Mairead Molloy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η δυναμική μπορεί να γίνει όχι απλώς μη υγιής αλλά κακοποιητική. “Μια πολύ συνηθισμένη τακτική των κακοποιητών είναι να μειώνουν τους συντρόφους τους υποβαθμίζοντας την σωματική εικόνα τους. Οι κακοποιητικές σχέσεις έχουν να κάνουν με τη δύναμη και τον έλεγχο. Ένας τρόπος που οι άνθρωποι κερδίζουν δύναμη σε σχέση με τους συντρόφους τους είναι να τους κάνουν να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους” εξηγεί.

Αν αναγνωρίζεις ότι το ενδιαφέρον του συντρόφου σου για το βάρος σου προέρχεται από ένα χώρο ενδιαφέροντος, αγάπης και φροντίδας και όχι χειραγώγησης ή κακοποίησης υπάρχουν τρόποι…να πας παρακάτω. Η ψυχολόγος Giulia Bianchi τονίζει τη σημασία του να αναγνωρίσεις τη δυσκολία μιας τέτοιας συζήτησης αλλά επίσης να εστιάσεις σε συγκεκριμένες λύσεις θέτοντας στόχους που αφορούν τη διατροφή και την εξάσκηση με τους οποίους νιώθεις άνετα αντί να νιώθεις αποσυντονισμένη από το πόσο άβολη είναι μία τέτοια συζήτηση αυτή καθεαυτή. Τούτου λεχθέντος, η Mairead Molloy τονίζει ότι είναι απολύτως απαραίτητο αυτοί οι στόχοι να είναι δικοί σου. Να τους νιώθεις εσύ σωστούς για σένα, την υγεία και το σώμα σου. Παρατηρεί επίσης ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία “για ν’ ανακαλύψεις τρόπους να νιώθεις καλά με το ποια είσαι, πέρα από αυτά που λέει ο σύντροφος σου”.

 

Είναι σίγουρα πιο εύκολο στη θεωρία απ’ ότι στην πράξη ωστόσο είναι σημαντικό να μπορείς να διαχωρίσεις αυτά που ο συντροφός σου σκέφτεται για το σώμα σου από τα δικά σου συναισθήματα αυτοαξίας. Πάνω από όλα πρέπει, τέλος, να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν μια συζήτηση για το βάρος σε αφήνει με το συναίσθημα ότι σε σέβονται μέσα στη σχέση σου ή όχι. “Οι σχέσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αγάπη αλλά επίσης με τον σεβασμό” λέει η Mairead Molloy καταλήγοντας πως “Το σώμα σου είναι ο ναός σου και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο σεβασμό τόσο από εσένα όσο και από τον σύντροφό σου”.

*Πηγή φωτογραφιών: pexels.com

SHARE THE STORY

Exit mobile version