Κάντο όπως οι Ικαριώτες: 5 πρακτικές τους που θα σε οδηγήσουν προς την μακροζωία

Τι είναι αυτό που οδηγεί τον πληθυσμό της Ικαρίας στη μακροζωία και σε μια ζωή πλούσια από χρόνια και στερημένη από ασθένειες;

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Σε ένα από τα podcasts του πασίγνωστου Jay Shetty, βρέθηκε καλεσμένος ένας επιστήμονας και μελετητής των λεγόμενων «Blue Zones», των καταγεγραμμένων περιοχών δηλαδή, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι καταφέρνουν να αγγίξουν τα 100 χρόνια ζωής. Τέτοιες περιοχές είναι η Σικελία της Ιταλίας, η Νικόγια της Κόστα Ρίκα, η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Ικαρία η δική μας, και άλλες.

Σύμφωνα με τις έρευνες που αφορούν τους Ικαριώτες, καταφέρνουν να ζουν 4 φορές περισσότερο μέχρι τα 90 τους, από το μέσο όρο των υπόλοιπων πληθυσμών. Το κυριότερο όμως, είναι πως καταφέρνουν να φτάσουν σε τέτοιες ηλικίες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, με μειωμένα ποσοστά άνοιας, και άλλων απειλητικών ασθενειών.

YouTube video player

Τι είναι αυτό που οδηγεί τον πληθυσμό της Ικαρίας στην μακροζωία και σε μια ζωή πλούσια από χρόνια και στερημένη από ασθένειες;

Κοινωνική ζωή – Σταθερές σχέσεις

Σύμφωνα με το Business Insider, oι ειδικοί βάζουν την έντονη κοινωνική ζωή της Ικαρίας πάνω- πάνω στη λίστα με τα μυστικά μακροζωίας. Οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και η έντονη κοινωνική ζωή των πληθυσμών όπως στην Ικαρία, φαίνεται να οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή γενικότερα και σε μειωμένο αίσθημα της μοναξιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα περιστατικά άνοιας ή άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα βότανα που κάνουν τη διαφορά

Η μεσογειακή διατροφή δεν αποκλείει τροφές, ωστόσο η συχνότητα κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα η διατροφή στην Ικαρία είναι πλούσια από ψάρι και άρα θρεπτικά ωμέγα 3 λιπαρά που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, υπάρχει και το κρέας αλλά όχι σε τακτική βάση, ενώ τέλος τα λαχανικά, τα φρούτα και το σπιτικό μη επεξεργασμένο φαγητό κυριαρχεί. Ακόμη οι επιστήμονες, αναφέρουν πως σπουδαίο ρόλο έχουν και τα βότανα που χρησιμοποιούν τακτικά, όπως η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το τσάι, το θυμάρι, ο βασιλικός και άλλα. Τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και  αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για την μείωση εμφάνισης νοσημάτων.

Aίσθηση της κοινότητας

Στις λεγόμενες «Blue Zones», όπως στην Ικαρία, οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες φαίνεται να είναι καθοριστικοί, αφού τα άτομα έχουν έντονα ανεπτυγμένη την αίσθηση πως ανήκουν σε ένα σύνολο. Πρόκειται για μια πρωταρχική ανάγκη του ατόμου, να νιώθει δηλαδή πως ανήκει σε ένα σύνολο, γεγονός που βοηθάει στο να μην νιώθει μοναξιά, αλλά και στη γενικότερη μείωση του στρες και του άγχους.

Τακτικοί ύπνοι

Στην Ικαρία, οι κάτοικοι ξυπνούν νωρίς, κοιμούνται νωρίς, αλλά και κοιμούνται μέσα στη μέρα. Μπορεί αυτό να μην είναι ένα μοντέλο καθημερινότητας που ταιριάζει σε πολλούς, ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως το πρωινό ξύπνημα, ο ποιοτικός βραδινός ύπνος από νωρίς, αλλά και οι μεσημεριανές «σιέστες» έστω και μισής ώρας, βοηθούν σε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα, ξεκούραστο εγκέφαλο και κυρίως, μείωσης της γενικότερης φλεγμονής.

Κατά περίπτωση νηστεία

Έγινε τεράστια συζήτηση και πριν λίγων ημερών για την «διαλειμματική νηστεία», όπου μια έρευνα την έθεσε υπό αμφισβήτηση. Στην Ικαρία μπορεί να μην νηστεύουν καθημερινά και τακτικά, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου όπου τα έθιμα επιτάσσουν αποχή από το φαγητό και από ορισμένες τροφές, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι «κατά περίπτωση νηστείες», βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, την μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους και (πάλι) στη μείωση της φλεγμονής.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

SHARE THE STORY

Exit mobile version