Γιατί η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη μας;

Οι ειδικοί εξηγούν γιατί όταν κοιμόμαστε επαρκώς, η μνήμη μας δουλεύει!

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Η έλλειψη ύπνου αποτελεί, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο της εποχής μας. Λίγο-πολύ -και τουλάχιστον σε κάποια απαιτητική περίοδο της ζωής μας που θα ευχόμασταν το 24ωρο να είχε… λίγες παραπάνω ώρες!- μας έχει όλους ταλαιπωρήσει. Μία από τις αρνητικές επιπτώσεις της, είναι και το γεγονός ότι η μνήμη μας δεν λειτουργεί εξίσου καλά όσο αν κοιμόμασταν σε τακτική βάση ένα πλήρες 8ωρο.

Όσο κοιμάσαι, ο εγκέφαλός σου δουλεύει!

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι τις περιόδους που σου λείπει ύπνος, δεν μπορείς να θυμηθείς με ακρίβεια γεγονότα και πληροφορίες ή τα ανακαλείς μέσα σε μια αίσθηση «θολούρας» χωρίς να συγκρατείς λεπτομέρειες. Είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για τον τρόπο που η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη. «Όσο κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται, εμπεδώνει τις μνήμες της ημέρας και τις “αποθηκεύει” για την περίπτωση που θα τις χρειαστεί στο μέλλον», εξηγεί η Dr. Shelby Harris, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια Νευρολογίας και Ψυχιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αυτήν την διαδικασία και καθιστά πιο δύσκολο ν’ ανακαλέσουμε αυτές τις μνήμες», εξηγεί.

«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μνήμη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο Dr. Sanam Hafeez, επικεφαλής του www.comprehendthemind.com. «Έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος δυναμώνει τις νευρωνικές συνδέσεις που διαμορφώνουν τις αναμνήσεις. Όταν στερούμαστε τον ύπνο, οι νευρώνες υπερφορτώνονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο που επεξεργάζονται και συγκρατούν πληροφορίες», εξηγεί.

Έλλειψη ύπνου και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

Σε άμεση συνάρτηση με τις παραπάνω επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψη ύπνου στη μνήμη, οι ειδικοί επισημαίνουν μία ακόμη: Είναι πολύ πιο δύσκολο να μάθεις κάτι καινούριο -π.χ. μια νέα δεξιότητα όταν υποφέρεις από στέρηση ύπνου. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ικανότητα προσοχής και εμπέδωσης και, κατά συνέπεια, μειωμένη ικανότητα πρόσληψης και ανάκλησης πληροφοριών και αναμνήσεων. Επίσης, σύγχυση και δυσκολία στο να συγκρατήσει κανείς νέες πληροφορίες», εξηγεί η Dr Sanam Hafeez.

«Μειώνει τις γνωστικές και διανοητικές λειτουργίες και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να ανακαλούμε και να μαθαίνουμε νέες γνώσεις αποτελεσματικά», καταλήγει η Dr Shelby Harris. Να λοιπόν, γιατί είναι καλή ιδέα να διεκδικούμε ευλαβικά εκείνες τις οκτώ ώρες ύπνου που είναι τόσο πολύτιμες για την ευεξία μας!

SHARE THE STORY

Exit mobile version