3 επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου που πρέπει ν’ αποφύγουμε

Η επίδραση της έλλειψης ύπνου στο ανοσοποιητικό, και όχι μόνο!

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι wellness experts -όπως επίσης οι life coaches και οι ειδικοί της υγείας- επαναλαμβάνουν επίμονα και ακούραστα πόση σημασία έχει ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος για την υγεία και την ευεξία μας. Μία βραδιά κακού ύπνου δεν αποτελεί σαφώς σπουδαίο πρόβλημα, ωστόσο όταν κάτι τέτοιο τείνει να χρονίζει μπορεί να επακολουθήσουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις. “Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να διατηρήσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία” τονίζει η νευροψυχολόγος Dr. Sanam Hafeez προσθέτοντας πως “η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχοσωματική μας κατάσταση”.

 

Παρακάτω ακολουθούν 3 πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς και γιατί είναι σημαντικό να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα.

1. Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα

“Όταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει συγκεκριμένες πρωτεϊνες και αντισώματα που είναι απαραίτητα για να καταπολεμήσει ασθένειες, μολύνσεις και λοιμώξεις” εξηγεί η καθηγήτρια Νευρολογίας και Ψυχιατρικής Dr. Shelby Harris. “Αν στερείστε τον ύπνο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μειώνει την παραγωγή αυτών των -ειδικών στην καταπολέμηση ασθενειών- κυττάρων. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη λειτουργεία του και ν’ αυξήσει την πιθανότητα αρρώστιας”. “Είναι σημαντικό να βάλουμε σε προτεραιότητα τον ύπνο, ως σημαντικό μέρος της wellness ρουτίνας μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι το ανοσοποιητικό μας θα λειτουργεί σωστά” προσθέτει η Dr. Hafeez.

2. Αυξάνεται η πιθανότητα ασθένειας

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα πλήττεται από την έλλειψη ύπνου, γίνεται πιο δύσκολο να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Η Dr. Hafeez αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στις πρωτεϊνες που αναφέραμε παραπάνω: “Ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μας παράγει κυτοκίνες (σ.σ. γνωστές αλλιώς και ως κυτταροκίνες) πρωτεϊνες, δηλαδή, που αποκρούουν τις επιθέσεις των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν λοιμώξεις και φλεγμονές. Η έλλειψη ύπνου επιφέρει μείωση στην παραγωγή κυτοκινών, αποδυναμώνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις”. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: “Η έλλειψη ύπνου μπορεί ν’ αυξήσει την έκκριση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, κάτι που έχει επίσης αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία” προσθέτει η Dr. Hafeez.

3. Αρνητική επίδραση στη διάθεση

Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι οι κουρασμένοι άνθρωποι είναι συχνά πιο ευερέθιστοι και έχουν κακή διάθεση, κάτι για το οποίο μπορεί να ευθύνεται -και- η έλλειψη ύπνου. “Ο κακός ύπνος, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια δυσκολία να ρυθμίσει κανείς τη διάθεση και τα συναισθήματά του” εξηγεί η Dr. Harris. “Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες μπορούν ν’ αυξηθούν αν κάποιος δεν κοιμάται επαρκώς, επανειλημμένα. Μια συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στον τομέα της εργασίας ή στο σχολείο αν μιλάμε για παιδιά και εφήβους καθώς και στη συνολική ποιότητα της ζωής μας. Μια και το θέμα είναι τόσο σημαντικό, στα προσεχώς θ’ ακολουθήσουν και προτάσεις για τη βελτίωση της ρουτίνας του ύπνου μας!

SHARE THE STORY

Exit mobile version