Σούπα ψητής κολοκύθας με γιαούρτι και θυμάρι

Σούπα ψητής κολοκύθας με γιαούρτι και θυμάρι 1

Η κολοκύθα «παντρεύεται» εύκολα με διάφορα κρέατα, πουλερικά, αλλά και θαλασσινά. Συνδυάζεται όμορφα με μανιτάρια, μήλα και κάστανα, σε γιορτινά ή χειμωνιάτικα πιάτα, ενώ ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί λαμπερή και σε πολλές ασιατικές σπεσιαλιτέ, όπως κάρι ή σούπες με γάλα καρύδας, λεμονόχορτο και κόλιανδρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΔΩΡΙΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΑΝΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 10′

Χρόνος μαγειρέματος: 20′

Βαθμός δυσκολίας:   

Υλικά για 2-4 Μερίδες

  • 700 γρ. κολοκύθα ψητή σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 1½ κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
    + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ζεστό
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
    + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
    + επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε την κολοκύθα, ανακατεύουμε να λαδωθεί και συμπληρώνουμε ζωμό τόσο όσο να την καλύπτει – κρατάμε τον υπόλοιπο για αργότερα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι και τη δάφνη και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας, αν μας φανεί πολύ πηχτή, λίγο ζεστό ζωμό επιπλέον. Ενσωματώνουμε και το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά.

Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα σε πιάτα, γαρνίρνοντας με λίγο επιπλέον γιαούρτι, ελαιόλαδο και θυμάρι.

*Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Κουζίνα».

SHARE THE STORY

Exit mobile version