Ιωάννης Μιχαλούδης: Ο Έλληνας επιστήμονας και καλλιτέχνης πίσω από την viral τσάντα από αέρα!

Η Air Swipe Bag δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Δρ. Ιωάννη Μιχαλούδη και είναι μία μοναδική καινοτομία που χρησιμοποιεί νανοϋλικά της NASA.

ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

Θα φανταζόσασταν ποτέ μια τσάντα σχεδόν εξολοκλήρου φτιαγμένη από αέρα; Θα τολμούσατε να αφήσετε την φαντασία σας τόσο ελεύθερη ώστε να φανταστείτε ότι καταφέρνετε κάπως και την κρατάτε στα χέρια σας;

E, λοιπόν ο οίκος Coperni μόλις το έκανε πράξη και μάλιστα με τη βοήθεια ενός Έλληνα επιστήμονα και καλλιτέχνη!

Σύνθεση: 99% αέρας 1% γυαλί Βάρος: 33 γραμμάρια Διάσταση: 27x16x6cm

«Κατασκευασμένη από το νανοϋλικό silica aerogel της NASA, το ελαφρύτερο στερεό στον πλανήτη Γη, η τσάντα Air Swipe αποτελείται από 99% καθαρό τίποτα και 1% γυαλί, το γυαλί του μέλλοντος. Αυτό το πολύ ευαίσθητο (και μη εύθραυστο) νανοϋλικό έχει χρησιμοποιηθεί από τη NASA για τη σύλληψη αστρόσκονης: επειδή αντέχει σε ακραία θερμότητα (1200ο Κελσίου) και πίεση 4000 φορές το βάρος του. Αυτή η τσάντα Air Swipe είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από αυτό το νανοϋλικό διαστημικής τεχνολογίας. Αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαλούδη» γράφει στην επίσημη ανάρτηση του στο Instagram, το brand.

Ο οίκος Coperni, με έδρα το Παρίσι είναι γνωστός για την ικανότητά του να παντρεύει το μίνιμαλ design με την τεχνολογία και αυτή την φορά συνεργάστηκε με τον Έλληνα επιστήμονα, Ιωάννη Μιχαλούδη.

 

Όταν η Bella Hadid εμφανίστηκε στη πασαρέλα μόνο με τα εσώρουχα για να ψεκάσουν στο σώμα της ένα λευκό σπρέι που στη συνέχεια στερεοποιήθηκε και μετατράπηκε σε φόρεμα για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023, το παριζιάνικο brand σχεδόν έριξε το διαδίκτυο. Οι συνιδρυτές του οίκου, Sébastien Meyer και Arnaud Vaillant, έχουν κάτι περισσότερο από ταλέντο στο να δημιουργούν νέες διαστάσεις, να εξαντλούν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και να αμφισβητούν τις ένοιειες του χρόνου και του χώρου. Η τσάντα Swipe της Coperni είναι απλά μία ακόμα απόδειξη.

Ποιος είναι όμως ο Έλληνας επιστήμονας και καλλιτέχνης;

Γεννήθηκε το 1965 στην Ανάβρα Καρδίτσας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τo τμήμα Διακόσμησης του ΤΕΙ Αθηνών και συνέχισε βασικές σπουδές στο Παρίσι, όπου πήρε πτυχίο Σχεδιασμού Προϊόντος από την Ecole Normale Superieure des Arts Décoratifs.

 

 

Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Πλαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Ι της Σορβόννης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε το 1998 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Το ένδυμα του Ανδρόγυνου: (Ανα)κάλυψη μιας ελαστικής παρένθεσης στο πεδίο της Τέχνης».

Από το 2001 ως το 2003 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης με θέμα (Νεφέλη) 3, Τέχνη & Επιστήμη. Στο ΜΙΤ συνάντησε την silica aerogel, ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιεί η NASA για τη συλλογή αστρόσκονης: επεξεργάστηκε το υλικό και το μετέφερε -για πρώτη φορά παγκοσμίως- στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα στο χώρο της γλυπτικής.

Με την διπλή ιδιότητα του εικαστικού και επιστήμονα, ο Δρ Ιωάννης Μιχαλούδης έχει λάβει υποτροφίες από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ, το Ι.KY, τα ιδρύματα Ωνάση, Λεβέντη, Κωστοπούλου και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει βραβευθεί από τον Κοσμήτορα των Τεχνών ΜΙΤ, το Συμβούλιο Τεχνών ΜΙΤ, τον Πρύτανη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΜΙΤ.

Το 2001 έλαβε το βραβείο Ελλήνων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Fulbright και το 2007 απέσπασε το Χρυσό Φάρο στην XXIV Μπιεννάλε της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

Χάρη στο πλούσιο βιογραφικό του έχει λάβει σημαντικές διεθνείς προσκλήσεις σε συνέδρια, εκθέσεις και αρθρογραφία. Έχει διδάξει στη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. – Τμήμα Διακοσμητικής), ενώ ήταν πρόεδρος του τμήματος Interior Design του Kingdom University του Μπαχρέιν.

Συντονίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Visual Arts στο Charles Darwin University της Αυστραλίας. Όσο για την προσωπική του ζωή, είναι παντρεμένος με την τσελίστρια Μαριλίζα Παπαδούρη. Έχουν αποκτήσει μαζί δύο κόρες, την Τερέζα και την Ρωμύλια.

Κεντρική φωτογραφία: michalous.com/ @coperni/Instagram

SHARE THE STORY

Exit mobile version