Μια γυναίκα βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Ινδία

Μια γυναίκα βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Ινδία 1
Debarchan Chatterjee/NurPhoto via Getty Images

Η γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της δέχονταν παρενόχληση από άγνωστους άντρες στο εστιατόριό τους. Όταν η 32χρονη κάλεσε την αστυνομία, δεν γνώριζε πως μόλις είχε ξεκινήσει για εκείνη ένας χειρότερος εφιάλτης.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έχει φτάσει μια υπόθεση κατά την οποία μια γυναίκα φέρεται να κακοποιήθηκε σωματικά και σεξουαλικά σε ένα αστυνομικό τμήμα στην ανατολική πολιτεία της Οντίσα. Μετά τους ισχυρισμούς της, τέσσερις αστυνομικοί – μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ένας πέμπτος αστυνομικός μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα.

Η 32χρονη έχει αναρτήσει βίντεο στα social media, το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας οργή και φρίκη. Στο βίντεο η ίδια περιγράφει με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια την κακοποίησή της. Σύμφωνα με τη γυναίκα, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με τον αρραβωνιαστικό της χρειάστηκε να κλείσει το εστιατόριο που διατηρεί, καθώς την είχε παρενοχλήσει μια ομάδα αντρών στον δρόμο. Το ζευγάρι απευθύνθηκε στην αστυνομία, ζητώντας ένα περιπολικό και οι αρχές, όχι μόνο αρνήθηκαν να καταγράψουν τις καταγγελίες τους, αλλά άρχισαν να τους βρίζουν.

«Όταν τους είπα ότι ήμουν απόφοιτος νομικής και γνώριζα τα δικαιώματά μου, θύμωσαν ακόμα περισσότερο», αποκαλύπτει η γυναίκα στο βίντεο.

Army Officer's Fiancée Alleges 'Sexual Assault' at Odisha Police Station, here's what happened

Κάπου εκεί ξεκινά για την ίδια ένας ακόμη μεγαλύτερος εφιάλτης. Όπως εξηγεί, οι αρχές έβαλαν τον αρραβωνιαστικό της στο κρατητήριο. «Όταν διαμαρτυρήθηκα, δύο γυναίκες υπάλληλοι άρχισαν να μου τραβούν τα μαλλιά και να με χτυπούν. Τις παρακαλούσα συνεχώς να σταματήσουν. Αλλά με έσυραν μέσα στον διάδρομο και μία από αυτές προσπάθησε να με στραγγαλίσει. Όταν αντιστάθηκα, μου έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο», είπε.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «ένας άνδρας αστυνομικός με βίασε, μου έβγαλε το σουτιέν και άρχισε να με κλωτσάει στο στήθος. Γύρω στις 06:00, ο υπεύθυνος αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος μπήκε στο δωμάτιο. Μου κατέβασε το παντελόνι. Στη συνέχεια κατέβασε το παντελόνι του και με απείλησε ότι θα με βιάσει πολλές φορές αν δεν σταματούσα να φωνάζω για βοήθεια».

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας ήταν μεθυσμένοι και επιθετικοί. Έτσι, η γυναίκα συνελήφθη και ο δικαστής την έθεσε υπό κράτηση. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο την άφησε ελεύθερη με εγγύηση.

Δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία της σύλληψης, υποστηρίζουν ακτιβιστές και δικαστές

«Ορισμένοι αξιωματικοί του στρατού με ενημέρωσαν ότι η κόρη μου είχε συλληφθεί και είχε σταλεί στη φυλακή. Μου επέτρεψαν να τη συναντήσω μόνο το επόμενο απόγευμα. Ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο πατέρας της στο BBC. Ο πατέρας της είναι απόστρατος ταξίαρχος ενώ ο αρραβωνιαστικός της 32χρονης είναι επίσης στρατιωτικός.

Η κυβέρνηση της πολιτείας δήλωσε ότι «σέβεται τον ινδικό στρατό» και «ανησυχεί για την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των γυναικών». 

Ο πατέρας της, είπε ότι είχε περάσει ώρες αγωνίας προσπαθώντας να εντοπίσει την κόρη του εκείνο το βράδυ, αλλά η αστυνομία δεν είχε καν ενημερώσει τον ίδιο ή την οικογένειά του για τις κατηγορίες εναντίον της κόρης του.

Από την άλλη, μια δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία συνάντησε τη γυναίκα στο νοσοκομείο, δήλωσε στο BBC ότι είναι «συγκλονιστικό να βλέπεις αυτό το είδος της ντροπής των θυμάτων. Έχει έναν τραυματισμένο ώμο, ένα κόψιμο στο πρόσωπό της και πρήξιμο γύρω από το μάτι της. Είναι πολύ τραυματισμένη. Ενώ μου μιλούσε, τα μάτια της έτρεχαν δάκρυα αρκετές φορές. Της είπα: "Θα πρέπει να είσαι θαρραλέα και να τα αντιμετωπίσεις όλα". Είπε ότι θα παλέψει μέχρι τέλους».

Όπως λέει η ακτιβίστρια, η αστυνομία πρέπει να ακολουθεί μια τυπική διαδικασία όταν μια γυναίκα υποβάλλει καταγγελία.

Μια γυναίκα βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Ινδία 2
Πορείες λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο στην Ινδία για τις γυναικοκτονίες και τους βιασμούς που μαστίζουν την κοινωνία τους/ Getty Images

«Είναι καθήκον τους να την ακούν υπομονετικά. Εκπαιδεύονται να αντιμετωπίζουν μια γυναίκα, ακόμη κι εάν είναι επιθετική ή ταραγμένη. Πρέπει να της προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και να την ηρεμήσουν. Αλλά από όσα ισχυρίστηκε, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες».

«Επίσης, πώς γίνεται να μην υπήρχαν κάμερες ασφαλείας όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας το επιβάλλει για κάθε αστυνομικό τμήμα;» ρωτάει εκείνη. Το εν λόγω αστυνομικό τμήμα άνοιξε μόλις πριν από τέσσερις μήνες και υποτίθεται ότι αποτελεί πρότυπο και για άλλα τμήματα της περιοχής.

Επιπλέον, η ακτιβίστρια τονίζει ότι η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη προσοχή επειδή η γυναίκα προέρχεται από προνομιούχο υπόβαθρο.

«Αλλά κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει σε αυτό - και σε άλλα - αστυνομικά τμήματα όταν απλές γυναίκες πηγαίνουν να ζητήσουν βοήθεια. Λέμε στις κόρες μας ότι αν έχετε πρόβλημα, πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Τους λέμε ότι είναι το δεύτερο πιο ασφαλές μέρος - μετά το σπίτι τους. Τι θα τους λέμε τώρα; Πού θα μπορεί να πάει τώρα μια γυναίκα;».

«Μετά από προσεκτική εξέταση του φακέλου, φαίνεται ότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές… Αποτελούν ντροπή για την ίδια την έννοια μιας δημοκρατικής και εύρυθμης κοινωνίας», είπε ο δικαστής Aditya Kumar Mohapatra, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία δεν είχε ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος κατά τη σύλληψή της».

Η κυβέρνηση της Οντίσα έχει ορίσει τον συνταξιούχο δικαστή Σίτα Ράνχαν Ντας (Chitta Ranjan Dash), να διεξάγει έρευνα και να υποβάλλει έκθεση εντός 60 ημερών σχετικά με το περιστατικό.

SHARE THE STORY

Exit mobile version