Γαλλία: Γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατοχυρώνει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς», είπε ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ στους νομοθέτες πριν από την ψηφοφορία.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για την Γαλλία, ανοίγοντας τον δρόμο για να υπάρξει ελευθερία επιλογής σε μια γυναίκα, σχετικά με το αν επιθυμεί να διακόψει ή όχι την κύηση της.

 

Παρά το γεγονός πως η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974 –και εκείνη την εποχή είχε δεχτεί μεγάλη επίκριση- όλα άλλαξαν με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που το 2022 ανέτρεψε την απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», με την οποία είχε αναγνωριστεί το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε έντονη ανασφάλεια σε πολλές χώρες, με χιλιάδες γυναίκες να ζητούν την κατοχύρωση και την προστασία του δικαιώματος προς την άμβλωση. Το κοινοβούλιο, εισακούοντας την ανησυχία των γυναικών, προχώρησε στα σωστά βήματα.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την κίνηση, με 780 ψήφους έναντι 72, σε ειδική κοινή ψηφοφορία στο Παλάτι των Βερσαλλιών, υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ζητωκραυγάζοντας και χειροκροτώντας. Την ίδια στιγμή στον Πύργο του Άιφελ εμφανίστηκε το μήνυμα “My Body My Choice”.

«Αυτό το δικαίωμα υποχωρεί στις ΗΠΑ. Και τίποτα δεν μας έπειθε ότι η Γαλλία εξαιρείται από αυτόν τον κίνδυνο», είπε η Λορά Σλιμανί, της οργάνωσης Ίδρυμα Γυναικών. «Είμαι πολύ συγκινημένη, ως ακτιβίστρια και ως γυναίκα», πρόσθεσε.

 

Με τη σημερινή μεταρρύθμιση, στο άρθρο 34 του Συντάγματος εισάγεται η φράση ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».

«Η Γαλλία είναι μπροστά στην πρωτοπορία» είπε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που προέρχεται από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι επικρίσεις από την ακροδεξία δυστυχώς δεν έλειψαν

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είπε ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για πολιτικό όφελος του, λόγω της μεγάλης υποστήριξης της δεξιάς στο δικαίωμα στην άμβλωση. «Θα ψηφίσουμε υπέρ της συμπερίληψής του στο Σύνταγμα επειδή δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους πριν από την ψηφοφορία, προσθέτοντας όμως ότι είναι υπερβολή να χαρακτηρίζεται ιστορικό βήμα επειδή «κανείς δεν θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην άμβλωση στη Γαλλία».

Η Πασκάλ Μορινιέρ, η πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Οικογενειών, είπε ότι η σημερινή ψηφοφορία ήταν μια ήττα για τους πολέμιους των αμβλώσεων. «Είναι επίσης ήττα για τις γυναίκες και, φυσικά, για όλα τα παιδιά που δεν θα γεννηθούν», πρόσθεσε.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Anadolu / Getty Images

SHARE THE STORY

Exit mobile version