Françoise Hardy: Η πιο εμβληματική σταρ της Γαλλίας μόλις πέρασε στην αιωνιότητα

Η ένδοξη ιστορία της Γαλλίδας σταρ της pop μουσικής των 60s και της μόδας.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Μία από τις πιο επιτυχημένες ποπ σταρ της Γαλλίας, η Françoise Hardy, πέθανε σε ηλικία 80 ετών ύστερα από χρόνια μάχη με καρκινικό λέμφωμα. Η ίδια είχε ξεχωρίσει εδώ και χρόνια τόσο για την υπέροχη φωνή της, όσο και για την εμβληματική εμφάνισή της.

Η είδηση θανάτου της έγινε γνωστή, μέσα από ανάρτηση του γιου της. Ο επίσης μουσικός, γιος της, Thomas Dutronc δημοσίευσε μια εικόνα όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Maman est partie», δηλαδή «η μαμά έφυγε», και συνόδευσε την ανάρτηση με μία φωτογραφία τους.

Η Francoise Hardy επηρέασε βαθιά την παγκόσμια pop κουλτούρα.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας

Η Françoise Hardy έπασχε από λέμφωμα από το 2004 και είχε υποβληθεί επί χρόνια σε ακτινοθεραπείες αλλά και άλλου είδους άλλες θεραπείες για την ασθένεια. Το 2015 τέθηκε για λίγο σε τεχνητό κώμα μετά την επιδείνωση της κατάστασής της, ενώ είχε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 2021 είχε ταχθεί υπέρ της ευθανασίας, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι «απάνθρωπη» που δεν επιτρέπει τη διαδικασία.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο Παρίσι το 1944 όταν οι Ναζί είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές. Μεγάλωσε εκεί μαζί με την μητέρα της και στα 16 της πήρε την πρώτη κιθάρα της, ξεκινώντας δειλά να γράφει τραγούδια, μουσική και να ψάχνει δισκογραφικές.

Το οικογενειακό περιβάλλον της ήταν πολύ αυστηρό και αρκετά συντηρητικό, με τη γιαγιά της να της λέει επανειλημμένα πως είναι άσχημη και κακιά για να μην πάρει αέρα. Η επαφή της με την ποπ μουσική της εποχής ξεκίνησε στις αρχές της εφηβείας της, όταν άκουγε φανατικά τα βράδια τον αγγλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού «Radio Luxembourg». Μέσα από αυτόν αγάπησε καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Cliff Richard, οι Everly Brothers και οι Shadows.

YouTube video player

Αποφάσισε να συμμετάσχει στις οντισιόν που διοργάνωνε η δισκογραφική Vogue, όπου όχι μόνο δεν την απέρριψαν, αλλά το 1961 υπέγραψε συμβόλαιο και κυκλοφόρησαν το πολύ επιτυχημένο single της, το οποίο όμως η ίδια η Hardy θεωρούσε «μια πολύ μέτρια δουλειά». Στο πλευρό της είχε τον δημοφιλή φωτογράφο Jean-Marie Périer, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλα τα κλασικά εξώφυλλα των δίσκων που κυκλοφόρησε στα ’60s.

 

Εκτόξευση στην κορυφή

Μετά από λίγους μήνες το εμβληματικό της single «Tous les garçons et les filles» πουλάει 2 εκατ. δίσκους και την μετατρέπει σε είδωλο της yé-yé μουσικής.

Μέσα στην ίδια δεκαετία o Bob Dylan ήταν ερωτευμένος μαζί της χωρίς να τη γνωρίζει, απαιτώντας μάλιστα σε ένα live του στο Παρίσι το 1966 να έρθει να τον συναντήσει, αλλιώς δεν θα έβγαινε στη σκηνή. Με την πάροδο των χρόνων η Françoise Hardy παρέδωσε μερικές ακόμη εξαιρετικές επιτυχίες και αναδείχτηκε σε είδωλο της πoπ κουλτούρας.

Η εμβληματική σταρ κατάφερε να γίνει πολλές φορές εξώφυλλο στα σημαντικότερα περιοδικά της πατρίδας της, ενώ εμφανίστηκε σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, και οι σπουδαιότεροι μουσικοί της εποχής, από τον Bob Dylan, που έχει γράψει ποίημα για χάρη της, μέχρι τους Beatles, θέλουν να γνωρίσουν αυτή την αινιγματική ύπαρξη με τους θλιμμένους στίχους και τις γλυκόπικρες μελωδίες.

 

Όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο “Uncut”: «Φοβάμαι να πεθάνω, καθώς ο σωματικός πόνος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανυπόφορος, αλλά δεν είναι κάτι στενόχωρο. Ο θάνατος για μένα είναι μόνο σωματικός. Είμαι βέβαιη πως η ψυχική σύνδεση με τους αγαπημένους μου θα διατηρηθεί».

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Françoise Hardy έζησε μια γεμάτη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν κάθε κορυφή που ήθελε. «Το σώμα μου είναι πολύ γερασμένο, αλλά το πνεύμα μου ακόμα πολύ νέο», είχε πει στην ίδια συνέντευξη και σίγουρα αυτή η νεανικότητα και ο ρομαντισμός θα λείψουν πολύ στο κοινό που την αγάπησε.

Πηγή φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images

SHARE THE STORY

Exit mobile version