Ο Γιώργος Λάνθιμος κυκλοφορεί το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο

Με λήψεις από τα γυρίσματα του Poor Things στη Βουδαπέστη.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η δημιουργικότητα και το ταλέντο του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκονται στα καλύτερα τους. Μετά την τεράστια επιτυχία του «Poor Things», η οποία συνεχίζει να τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει ετοιμάσει μια ακόμη παραγωγή με τίτλο «Kinds of Kindness» η οποία θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Ωστόσο αυτά δεν ήταν αρκετά, και ο Λάνθιμος έρχεται με το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Void.

View this post on Instagram

A post shared by Void (@photo_void)

Οι περισσότερες λήψεις τραβήχτηκαν στα γυρίσματα του Poor Things και συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη. Η αισθητική των εικόνων που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής έχουν αυτή την χαρακτηριστική πινελιά του Λάνθιμου, η οποία σε παραπέμπει σε έναν παράλληλο και αποκομμένο κόσμο.

Το βιβλίο τιτλοφορείται Dear God, the Parthenon is still broken. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μια καρτ ποστάλ που η Bella Baxter (Emma Stone) του Poor Things επρόκειτο να στείλει στον πατέρα της, God (Willem Dafoe), από την Αθήνα σε μία σκηνή, που κόπηκε από την τελική εκδοχή της ταινίας.

Εμπνευσμένο από το Poor Things είναι και το αδημοσίευτο ποίημα της Patti Smith, που μας εισάγει στον κόσμο του βιβλίου. Όπως αναφέρει ο Λάνθιμος, «αν και δημιουργήθηκε κατά τα γυρίσματα της ταινίας στη Βουδαπέστη, το βιβλίο κατοικεί σε έναν ξεχωριστό κόσμο, αδέσμευτο από τον χρόνο και τον τόπο».

Οι φωτογραφίες, άλλες ασπρόμαυρες και άλλες έγχρωμες, συνθέτουν μια ονειρική ατμόσφαιρα που ακροβατεί ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, ενώ πολλαπλά επίπεδα πραγματικότητας, μυθοπλασίας και φαντασίας ξεδιπλώνονται σταδιακά στα μάτια του αναγνώστη.

«Το Poor Things διαδραματίστηκε σε διάφορες τοποθεσίες στα τέλη του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, της Λισαβόνας, της Μασσαλίας και ενός κρουαζιερόπλοιου – με όλες τις τοποθεσίες να έχουν αναδημιουργηθεί σε στούντιο στη Βουδαπέστη. Αυτές οι κατασκευασμένες πόλεις και εσωτερικοί χώροι παρέχουν το σκηνικό για τις φωτογραφίες» αναφέρει ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου.

«Οι χαρακτήρες που κατοικούν τους φανταστικούς αυτούς κόσμους πλαισιώνονται από οθόνες, σκαλωσιές, εξέδρες, φώτα και τα μέλη του συνεργείου. Ο Λάνθιμος ανοίγει συνειδητά το κάδρο, ώστε να αποκαλύψει την πολυδιάστατη γοητεία της δημιουργίας και να αναδείξει μια νέα ιστορία μέσα στην ιστορία. Με έμπνευση από αυτή την προσέγγιση του δημιουργού, η έκδοση ακολουθεί τη λογική των αναδιπλώσεων, όπου το περιφερειακό φόντο αποκαλύπτεται μέσα από τους χαρακτήρες και δημιουργώντας ένα νέο βιβλίο μέσα στο βιβλίο.

Εν αντιθέσει με τους ταχείς ρυθμούς της ταινίας, ο Λάνθιμος υιοθέτησε μία πιο αργή προσέγγιση στις φωτογραφίες του, χρησιμοποιώντας μία μηχανή μεγάλου φορμάτ και εστιάζοντας στην ακινησία, την τονικότητα και στο φως».

Όσο είπε ο Γιώργος Λάνθιμος για το φωτογραφικό του βιβλίο «Dear God, the Parthenon is still broken»

«Πάντα ήλπιζα ότι θα κατάφερνα να βγάλω αρκετά αξιοπρεπείς φωτογραφίες ώστε να φτιάξω ένα βιβλίο, ένα σύνολο έργων που θα μπορούσε να υπάρξει από μόνο του, ανεξάρτητα από την ταινία. Δεν μπορούσα να καταλάβω αν το πετύχαμε στο Poor Things, μέχρι που αρχίσαμε να βλέπουμε τις αρχικές επεξεργασίες των λήψεων.

Η δημιουργική συνενοχή που έχω με την Emma λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για αυτό το εγχείρημα. Ο ένας παρακινούσε τον άλλον, όσο κουρασμένοι κι αν ήμασταν μετά από μια εξαντλητική ημέρα γυρισμάτων, για να εμφανίσουμε τα αρνητικά τα βράδια».

Πηγή φωτογραφιών: @photo_void / Instagram

SHARE THE STORY