Όταν η Edith Piaf έστειλε ερωτική επιστολή στον Δημήτρη Χορν

Όταν η Edith Piaf έστειλε ερωτική επιστολή στον Δημήτρη Χορν 1

«Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα». Με αφορμή την επέτειο του θανάτου της, στις 10 Οκτώβρη του 1963, θυμόμαστε εκείνη την μικρή αλλά γεμάτη πάθος ιστορία μεταξύ της εμβληματικής ερμηνεύτριας και του νεαρού τότε ηθοποιού.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Τον Σεπτέμβριο του 1946, την ίδια χρονιά που θα κυκλοφορούσε το θρυλικό La vie en rose, η 31χρονη τότε Edith Piaf βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της. Κατά τη διάρκεια της ΕυρωπαΪκής της περιοδείας, η σταρ είχε μια sold-out συναυλία στην Ελλάδα, η οποία θα άφηνε ιστορία στην αθηναϊκή σκηνή.

Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί για να την ακούσει, ανάμεσα στο οποίο, κι ένας 25χρονος, ανερχόμενος ηθοποιός. Το όνομά του, Δημήτρης Χορν. Η Γαλλίδα σταρ αμέσως τον ξεχώρισε και τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Ο Χορν ήταν τότε παντρεμένος με την Ρίτα Φιλίππου, κόρη αστικής οικογένειας επιπλοποιών της εποχής.

Αυτό, όμως, δεν πτόησε την Piaf - ίσως ούτε και τον Χορν, αφού όπως θα παραδεχόταν αργότερα «Την πρώτη μου γυναίκα, τη Ρίτα Φιλίππου, την απατούσα συνεχώς και της το έλεγα». Αλλά και η Piaf διατηρούσε τότε δεσμό με τον ιταλο-γαλλικής καταγωγής ηθοποιό, Yves Montand.

Δύο μέρες μετά τη συναυλία, η τραγουδίστρια φεύγει για το Παρίσι και αργότερα στέλνει μια ερωτική επιστολή στον Δημήτρη Χορν, με ημερομηνία 20/9/1946. Το γράμμα ήρθε στη δημοσιότητα και δημοπρατήθηκε το 2008 σε ξενοδοχείο των Αθηνών όπου πουλήθηκε για 1.500 ευρώ. Η αρχική επιστολή της Edith Piaf ήταν τετρασέλιδη, αλλά σήμερα, έχει δημοσιοποιηθεί μόνο ένα μέρος της. «Ολόκληρη η επιστολή αποπνέει πάθος και απόγνωση» είχε πει ο Πέτρος Βέργος στο πρακτορείο Reuters πριν από την δημοπρασία.

«Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο. Kανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο. Έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα 'θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα...», εξομολογείται η εμβληματική σταρ.

Το γράμμα αποκαλύπτει ότι πιθανότατα οι δύο καλλιτέχνες κατά την πρώτη τους γνωριμία δεν αντάλλαξαν απλώς κλεφτές ματιές. Πώς αλλιώς θα ήξερε η Piaf το ελληνικό υποκοριστικό «Τάκης»; Σύμφωνα με δηλώσεις του Ζάχου Χατζηφωτίου, ο Χορν και η Piaf γνωρίστηκαν στο θέατρο «Διονύσια» (μετέπειτα θέατρο Χορν). Ήταν ο νεαρός ηθοποιός εκείνος που την πλησίασε πρώτος. Αν και κανείς δε γνωρίζει πόσο προχώρησε εκείνη η πρώτη γνωριμία, όπως θα έλεγε χαρακτηριστικά ο Χατζηφωτίου «Όλοι αγκαλιά ήταν εκεί τότε».

Στις 13 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, θα του στείλει ένα τηλεγράφημα: «Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση». Είναι πιθανό πριν από αυτό το τηλεγράφημα να είχαν ανταλλάξει κι άλλες επιστολές μεταξύ τους και για αυτόν τον λόγο η ερμηνεύτρια, το «σπουργιτάκι» όπως την αποκαλούσε ο γαλλικός λαός, ένιωσε την άνεση να του δώσει τη διεύθυνσή της.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Χορν πέραν από παντρεμένος ήταν και ιδιαίτερα κλειστός όσον αφορά την προσωπική του ζωή και δεν εμπιστευόταν τις ερωτικές του ιστορίες ούτε στους φίλους του. Έτσι, δε γνωρίζουμε αν τελικά όντως απάντησε σε κάποια από τα γράμματα, αν ανταποκρίθηκε στο τηλεγράφημα αυτό κι αν εν τέλει βρέθηκαν ποτέ από κοντά.

Εκείνη την περίοδο, η σχέση της με τον Yves Montand έληξε, αλλά σε αυτό δεν έφταιγε ο έρωτάς της για τον Χορν. Η Edith Piaf είχε επιχειρήσει να βοηθήσει τον Montand στη μουσική καριέρα του. Έναν χρόνο αργότερα, τα κατάφερε και ο Montand ήταν πρώτο όνομα στη Γαλλία ενώ λίγο αργότερα ήταν σχεδόν όσο celebrity ήταν και η Piaf. Αυτό την ξενέρωσε και τελικά τον χώρισε.

Όταν η Edith Piaf έστειλε ερωτική επιστολή στον Δημήτρη Χορν 2

Κατά την περιοδεία της στην Αμερική, στην οποία βλέπουμε να καλεί τον Χορν, θα συναντούσε τον μποξέρ Marcel Cerdan, παντρεμένο τότε με τρία παιδιά. Η σχέση τους θα αποτελούσε παγκόσμιο σκάνδαλο, όμως για την Piaf ο Cerdan ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της. Σε ένα τραγικό coup de chance, o Cerdan θα πέθαινε σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ ταξίδευε προς το Παρίσι για να συναντήσει την Piaf.

Ο τελευταίος σύζυγος της μεγάλης ερμηνεύτριας ήταν ο Έλληνας Théo Sarapo ή Θεοφάνης Λαμπούκας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα. Ο κατά 20 χρόνια μικρότερός της Theo ήταν πρώην κομμωτής, ηθοποιός και τραγουδιστής. Η Piaf τον φώναζε χαϊδευτικά, The Sagapo.

Το 1963 η Edith Piaf, πάσχοντας από καρκίνο του ήπατος, έπεσε σε κόμμα. Τελικά, άφησε την τελευταία της πνοή στο πλευρό του Sarapo, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Το ημερολόγιο έγραψε 10 Οκτωβρίου 1963.

Τα τελευταία της λόγια ήταν: «Ότι κάνεις σε αυτή τη ζωή, πρέπει να το πληρώνεις».

SHARE THE STORY