Hey Jude: Η τρυφερή ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι των Beatles

Ποιος είναι ο Jude στο τραγούδι "Hey Jude" των Beatles;

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Το “Hey Jude” των Beatles είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια στη σύγχρονη μουσική ιστορία. Το ελπιδοφόρο τραγούδι πιστώνεται στην εμβληματική συνεργασία Lennon-McCartney, παρόλο που γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον Paul McCartney. Παρόλα αυτά, ο John Lennon έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του τραγουδιού, καθώς η πολυτάραχη προσωπική του ζωή ήταν η έμπνευση πίσω από το θρυλικό τραγούδι.

 

H έμπνευση πίσω από το τραγούδι

Η έμπνευση πίσω από το «Hey Jude» ήταν η επιθυμία του Paul McCartney να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon, Julian, κατά τη διάρκεια του διαζυγίου των γονιών του. Ο Lennon και η πρώτη του σύζυγος Cynthia παντρεύτηκαν το 1962, αλλά ο γάμος τους διαλύθηκε ως αποτέλεσμα της εμπλοκής του Lennon με τη Yoko Ono. Το 1968, ο Λένον και η Σίνθια χώρισαν. Ο ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος είχε μια στενή σχέση θείου με τον Τζούλιαν, συγκινήθηκε από τα τραγικά γεγονότα που έπρεπε να υπομείνει το αγόρι.

Σε μια προσπάθεια να προσφέρει παρηγοριά στον Τζούλιαν, ο ΜακΚάρτνεϊ αποφάσισε να τον επισκεφτεί. Καθώς οδηγούσε για να τον βρει, άρχισε να συνθέτει το τραγούδι στο κεφάλι του. Αρχικά ονόμασε το τραγούδι "Hey Jules" πριν το αλλάξει σε "Hey Jude".

Photo by Tony Harris/PA. See PA story SALE Beatles (Photo by Tony Harris - PA Images/PA Images via Getty Images)

«Ξεκίνησα με την ιδέα «Hey Jules», που ήταν ο Julian, "Don't make it bad, take a sad song and make it better" θυμάται ο McCartney στη βιογραφία του Many Years from Now. Ήθελε να του πει με έναν τρόπο «προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις. Ήξερα ότι δεν θα ήταν εύκολο για εκείνον. Πάντα λυπάμαι για τα παιδιά που χωρίζουν οι γονείς τους».

Ο McCartney άλλαξε τελικά το "Hey Jules" σε "Hey Jude" επειδή ακουγόταν καλύτερα και προερχόταν από ένα χαρακτήρα του μιούζικαλ Oklahoma.

Το νόημα του τραγουδιού

Το "Hey Jude" των Beatles είναι ένα τραγούδι για την ελπίδα στις δύσκολες στιγμές. Οι στίχοι είναι γεμάτοι με λόγια παρηγοριάς, σοφίας και συμβουλών. Με προσωπικούς όρους, το τραγούδι αντικατοπτρίζει τα τρυφερά συναισθήματα του ΜακΚάρτνεϊ για τον γιο του Λένον, Τζούλιαν, μετά το διαζύγιο των γονιών του. Αν και φημολογείται ότι, το "Hey Jude" αναφέρεται επίσης και στην σχέση του John Lennon με τον ίδιο τον McCartney.

Ο Τζον Λένον πίστευε  ότι το "Hey Jude" αφορούσε αυτόν. Πίστευε ότι το τραγούδι ήταν ο τρόπος του McCartney να εγκρίνει τη σχέση του Lennon με τη Yoko Ono.

Η ηχογράφηση του τραγουδιού

Το "Hey Jude" ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του ομότιτλου άλμπουμ του 1968 του συγκροτήματος, γνωστό και ως το λευκό άλμπουμ.

Κατά τη διάρκεια των προβών, ξέσπασε έντονος καυγάς μεταξύ του Paul McCartney και του George Harrison. Η πρόταση για το πώς θα ενταχθεί η μελωδία της κιθάρας του Χάρισον δεν ευθυγραμμίστηκαν με το όραμα του ΜακΚάρτνεϊ για τη ενοργχήστρωση του τραγουδιού και ο ΜακΚάρτνεϊ διαφώνησε σφόδρα. Ο τρόπος του Χάρισον έδειχνε την περιορισμένη διάθεσή του να συνεισφέρει δημιουργικές ιδέες στα τραγούδια του ΜακΚάρτνεϊ, κάτι που τελικά θα συνέβαλλε στη διάλυση των Beatles.
Εκτός από το περιστατικό μεταξύ ΜακΚάρτνεϊ και Χάρισον, οι πρόβες σ' αυτό το τραγούδι έδειξαν την πρώτη ρήξη μεταξύ  των Beatles. Η παρουσία της Yoko Ono από την πλευρά του John Lennon έπαιξε σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις πρώτες εντάσεις.

Οι Beatles ηχογράφησαν το master κομμάτι του "Hey Jude" στα Trident Studios στις 31 Ιουλίου 1968. Η μπάντα έκανε 4 διαφορετικές ηχογραφήσεις, με την πρώτη να επιλέγεται ως master. Μια μέρα αργότερα προστέθηκαν overdubs, συμπεριλαμβανομένης μιας ορχήστρας η οποία έπαιζε και τραγούδησε στο τέλος του τραγουδιού.

Άλλοι πίστευαν ότι το τραγούδι αναφερόταν στον ίδιο τον Paul McCartney. Το 1968, ο McCartney πέρασε κάτι παρόμοιο με τον Lennon, καθώς ο αρραβώνας του με την Jane Asher κατέρρευσε. Αλλά ο McCartney δεν επιβεβαίωσε ποτέ αυτές τις φήμες.

 

Το τραγούδι τελειώνει περίφημα με ένα τετράλεπτο sing-along  «na-na-na-na». Η απλή φράση προσκαλεί τον ακροατή να συμμετάσχει και δημιουργεί μια ελπιδοφόρα αίσθηση συνοχής και συνενοχής, ενισχύοντας το μήνυμα του τραγουδιού.Το τραγούδι τελειώνει περίφημα με ένα τετράλεπτο sing-along  «na-na-na-na». Η απλή φράση προσκαλεί τον ακροατή να συμμετάσχει και δημιουργεί μια ελπιδοφόρα αίσθηση συνοχής και συνενοχής, ενισχύοντας το μήνυμα του τραγουδιού.

Η κληρονομιά του τραγουδιού

Το "Hey Jude" κυκλοφόρησε τελικά ως single στις 26 Αυγούστου 1968. Ήταν το πρώτο σινγκλ των Beatles από την δισκογραφική Apple Records που ανήκε στα "σκαθάρια". Ως αποτέλεσμα της μεγάλης διάρκειας του τελειώματος του τραγουδιού, το Hey Jude διήρκεσε πάνω από 7 λεπτά, μια ριψοκίνδυνη κίνηση εκείνη την εποχή, καθώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί προτιμούσαν πιο σύντομα τραγούδια.

Ωστόσο η διάρκεια του “Hey Jude’s” δεν εμπόδισε το τραγούδι να γίνει μια τεράστια επιτυχία. Το τραγούδι ήταν στην κορυφή των charts παγκοσμίως και πέρασε εννέα εβδομάδες στην κορυφή του αμερικανικού Billboard Hot 100, ρεκόρ εκείνη την εποχή. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες από την κυκλοφορία του σινγκλ πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, παραμένοντας δημοφιλές μέχρι σήμερα.

Το τραγούδι θεωρείται ευρέως ως ένα από τα καλύτερα των Beatles, και αυτόματα και ένα από τα καλύτερα της παγκόσμιας μουσικής. 

* Κεντρική φωτογραφία: Getty/ Ideal Images

SHARE THE STORY