“I Am: Celine Dion”: Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της σταρ μετά τη διάγνωσή της με σπάνιο σύνδρομο

Η ζωή της Celine Dion από τη στιγμή της διάγνωσής της με το σύνδρομο Stiff Person, θα γίνει ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Irene Taylor, από την Amazon MGM Studios.

Με τίτλο “I Am: Celine Dion”, το ντοκιμαντέρ για τη Celine Dion θα καταγράφει το διάστημα περίπου ενός έτους, από τότε δηλαδή που η διάσημη τραγουδίστρια διαγνώστηκε με τη σπάνια νευρολογική διαταραχή, που είναι γνωστή ως “Stiff Person”. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα κάνει πρεμιέρα στο Prime Video.

Η σταρ σημείωσε ότι ελπίζει πως το ντοκιμαντέρ θα «ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτή την ελάχιστα γνωστή πάθηση. Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα, η διαδρομή από την ανακάλυψη της πάθησής μου μέχρι να μάθω πώς να ζω με αυτήν και να τη διαχειρίζομαι, αλλά και να μην την αφήνω να με καθορίζει».

Η σταρ είπε ότι ελπίζει πως το ντοκιμαντέρ θα «ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτή την ελάχιστα γνωστή πάθηση»

 

Η ίδια κατέληξε: «Καθώς συνεχίζεται η πορεία προς την επανέναρξη της καριέρας μου στις συναυλίες, συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου έλειψε το να μπορώ να βλέπω τους θαυμαστές μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της απουσίας, αποφάσισα ότι ήθελα να καταγράψω αυτό το κομμάτι της ζωής μου για να βοηθήσω και άλλους που έχουν λάβει αυτή τη διάγνωση».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2022, η Celine ανακοίνωσε με ένα βίντεο στα social media ότι αναβάλλει την παγκόσμια περιοδεία της.

 

Τo σύνδρομο του Stiff Person είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή ασαφούς αιτίας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ακαμψία και δυσκαμψία. Η δυσκαμψία επηρεάζει κυρίως τους μυς του κορμού και συνοδεύεται από σπασμούς, με αποτέλεσμα τις σταδιακές παραμορφώσεις της στάσης. Ο χρόνιος πόνος, η μειωμένη κινητικότητα και η οσφυϊκή υπερλόρδωση είναι κοινά συμπτώματα.

Τα βασικότερα ωστόσο, σύμφωνα με το Yale Medicine, είναι η μυϊκή δυσκαμψία στον κορμό και τα άκρα, μαζί με επεισόδια μυϊκών σπασμών. Αυτά μπορεί να προκληθούν από περιβαλλοντικά ερεθίσματα (όπως δυνατοί θόρυβοι) ή από ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το συναισθηματικό στρες.

Τα συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου, που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1956, μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες έως μερικά χρόνια για να αναπτυχθούν. Μερικοί ασθενείς παραμένουν σταθεροί για χρόνια αλλά άλλοι επιδεινώνονται προοδευτικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η ακαμψία μπορεί να δυσκολέψει το περπάτημα ή την κίνηση.

Αν και η αιτία της σπάνιας νευρολογικής πάθησης παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αποκαρβοξυλάση του γλουταμινικού οξέος (GAD), η οποία συμβάλλει στην παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA).

Το GABA ουσιαστικά βοηθά στη ρύθμιση των κινητικών νευρώνων μειώνοντας τη δραστηριότητά τους. Τα χαμηλά επίπεδα του GABA μπορεί να προκαλέσουν συνεχή πυροδότηση αυτών των νευρώνων ακόμη και όταν κανονικά δεν θα έπρεπε.

Περίπου το 60-80% των ασθενών με σύνδρομο Stiff Person έχουν αντισώματα anti-GAD στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, μια ουσία που μοιάζει με νερό και περιβάλλει τον εγκέφαλο

Να σημειωθεί ότι το Stiff Person Syndrome παρατηρείται σε άτομα με ορισμένα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του θυρεοειδούς, του πνεύμονα, των νεφρών, των λεμφωμάτων, του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο λόγος για το πώς σχετίζονται όλα αυτά, δεν έχει διερευνηθεί ακόμη πλήρως.

SHARE THE STORY

Exit mobile version