Σαν σήμερα γεννιέται η Άννα Φρανκ: «Εκεί που υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και ζωή»

Όσα δεν γνωρίζατε για το παιδί- σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου γεννιέται στη Φραγκφουρτή της Γερμανίας, η Αννα Φρανκ. Το κορίτσι που μέσα από το ημερολόγιο της  -το οποίο δεν θέλησε ποτέ να δημοσιοποιηθεί- έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το πώς είναι να ζει κανείς στο ναζιστικό καθεστώς και υπό φόβο σύλληψης.

 

 

Η Άννα ήταν γόνος εύπορης οικογενείας και όπως γράφει στο «ΒΗΜΑ» της 14ης Ιουλίου 2002 η Νίνα – Μαρία Πασχαλίδου:

«Ο πατέρας της, Οτο Φρανκ, υπηρέτησε με ευλάβεια τη χώρα του στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ μερικά χρόνια αργότερα έχασε την περιουσία του μαζί με εκατοντάδες άλλους Γερμανούς στην οικονομική ύφεση του 1920.

 

»Τον Ιανουάριο του 1933 οι ναζιστές ανήλθαν στην εξουσία. Ο διορατικός Οτο μετέφερε την τετραμελή του οικογένεια (τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, Αννα και Μάργκο) στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου ανέλαβε τη θέση του διευθυντή σε μια εταιρεία τροφίμων στην περιοχή του Πρίσενγκρατς. Η ναζιστική Γερμανία όμως δεν άργησε να κατακτήσει την Ολλανδία».

Το καταφύγιο των Φρανκ

Τον Μάιο του 1940 οι ζωές εκατομμυρίων εβραίων βυθίζονται στον τρόμο και τον πόνο. «Λίγο προτού ξεκινήσει η μεταφορά των εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ο Οτο αποφάσισε να εξαφανίσει την οικογένειά του. Γι’ αυτόν τον σκοπό δημιούργησε ένα προσάρτημα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρίσενγκρατς, το οποίο αποτελούνταν από δύο διαμερίσματα εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μέσα για να φιλοξενήσουν δύο οικογένειες, των Φρανκ και των Βαν Πελ – την τριμελή οικογένεια του συνεργάτη του Οτο Φρανκ. Τις δύο οικογένειες ακολούθησε στο καταφύγιό τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος εβραίος οδοντίατρος.

»Η ζωή στο καταφύγιο ξεκινούσε αργά το απόγευμα. Φίλοι των Φρανκ προμήθευαν τους φυγάδες με εφόδια και φαγητό από τη μαύρη αγορά. Τις νυχτερινές ώρες ο Οτο και ο συνεργάτης του διατελούσαν τη συνηθισμένη τους εργασία στο κάτω μέρος της αποθήκης.

 

Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ

Στο καταφύγιο αυτό, η Άννα Φρανκ κατέγραφε με τόσο αυθεντικό τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις της, δείχνοντας στην ανθρωπότητα, το πώς βρίσκει κανείς την ελευθερία μέσα σε μια φυλακή.

«Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί».

«Δες πώς ένα και μόνο κερί μπορεί να αψηφήσει και να οριοθετήσει το σκοτάδι».

«Πόσο υπέροχο είναι που κανένας δεν χρειάζεται να περιμένει ούτε μία στιγμή πριν αρχίσει να βελτιώνει τον κόσμο».

 

«Δεν σκέφτομαι όλη αυτήν τη δυστυχία, αλλά την ομορφιά που ακόμα μένει»

«Κανένας δεν έγινε ποτέ φτωχός δίνοντας».

«Εκεί που υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και ζωή».

Το 1942 οι ναζιστές ανακάλυψαν το κρησφύγετο των Φρανκ μετά τη συμπτωματική καταδίωξη ενός ληστή στην αποθήκη τροφίμων. Οι δύο οικογένειες καθώς και ο ηλικιωμένος οδοντίατρος μεταφέρθηκαν στο Αουσβιτς.

Η Άννα Φρανκ, η μητέρα της και η αδερφή της άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, το στρατόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν όταν το Άουσβιτς δέχθηκε επίθεση από τους Ρώσους καθώς είχαν πληγεί από τύφο.

*Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

SHARE THE STORY

Exit mobile version