Εμμονές ζήλειας και εκδίκησης: Τι να κάνετε όταν σκέφτεστε εμμονικά κάποιον που αντιπαθείτε

Εμμονές ζήλειας και εκδίκησης: Τι να κάνετε όταν σκέφτεστε εμμονικά κάποιον που αντιπαθείτε 1
Pexels

Οι εμμονές, πόσο μάλλον αυτές που περιέχουν πικρία, απογοήτευση, ή ζήλεια, μπορούν να είναι καταστροφικές για εσάς τους ίδιους.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Μπορείτε να το παραδεχτείτε ελεύθερα. Όλοι έχουμε υπάρξει σε αυτή τη θέση. Στη θέση όπου ένα άτομο μάς έχει γίνει εμμονή και σίγουρα όχι με τον καλύτερο τρόπο. Είναι για παράδειγμα η πρώην κοπέλα του νυν συντρόφου σας, την οποία αντιπαθείτε και ίσως εμμονικά stalkάρετε το προφίλ της; Είναι ένα πρόσωπο από τη δουλειά, το οποίο αντί να θαυμάζετε, κατά βάθος ζηλεύετε και θέλετε να του μοιάσετε με αποτέλεσμα να το σκέφτεστε διαρκώς;

Είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να φέρουμε. Είναι πολύ φυσιολογικό να σας έχει ενοχλήσει έντονα ένα πρόσωπο, και για κάποιο διάστημα να έχετε πάθει «εμμονή» μαζί του. Τι γίνεται όμως, όταν αυτή η εμμονή συνεχίζεται και δυσκολεύεστε να απολαύσετε την καθημερινότητά σας;

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε πως όσο ασήμαντο και αν θεωρείτε ένα τέτοιο περιστατικό, όση ικανοποίηση και αν παίρνετε εκείνη την στιγμή -στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνετε είναι να σαμποτάρετε τον εαυτό σας, να εξαντλείτε την ενέργεια σας, και να μην συγκεντρώνεστε σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως οι εμμονές, πόσο μάλλον αυτές που περιέχουν πικρία, απογοήτευση, ή ζήλεια, μπορούν να είναι καταστροφικές για εσάς και μόνο.

Η ψυχοθεραπεύτρια, Janel Coleman ουσιαστικά εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να αποβάλλουμε όσο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα γίνεται τέτοιες εμμονές.

Μη διστάσετε να μπλοκάρετε άτομα στα social

Θα ξεκινήσω με τα δύσκολα. Και το πρώτο βήμα αφορά έντονα τα social media, τα οποία ενισχύουν σε τεράστιο βαθμό τέτοιου είδους εμμονές. Για την ακρίβεια ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των εμμονών, προκαλούνται εξαιτίας των social media. Γι’ αυτό και η ειδικός προτείνει πως όσο δύσκολο και αν είναι, είναι σημαντικό να μπλοκάρετε ή να πατήσετε unfollow σε αυτές τις επαφές. Ειδικά αν συγκρίνετε διαρκώς τη ζωή σας, με την ζωή που δείχνει το πρόσωπο που αντιπαθείτε στα social, χρειάζεται να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αν το ενδεχόμενο του block, σας φαίνεται αρκετά ακραίο, τότε δοκιμάστε το mute. Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο, αλλά αυτές οι αποφάσεις στη συνέχεια θα σας φανούν σωτήριες και γαλήνιες.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Η πικρία, η απογοήτευση και κυρίως ο θυμός, είναι συναισθήματα που θρέφουν τέτοιες εμμονές. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκφράσετε αυτές τις σκέψεις, ακόμη και αν δεν πρόκειται να το κάνετε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα νιώθετε, εκτονώστε στο χαρτί ή σε κάποιο φίλο σας τις σκέψεις σας, και κυρίως αναγνωρίστε πως ο συσσωρευμένος θυμός ή η ζήλεια, δεν θα σας βοηθήσουν στο να ξεπεράσετε την εμμονή σας.

Βάλτε τέλος στην υπερανάλυση

Είναι ένα από τα καθοριστικά βήματα για να κόψετε τέτοιου είδους σκέψεις. Οφείλετε να θυμηθείτε πως ελέγχετε μόνο τις πράξεις σας, και την συμπεριφορά σας. Οτιδήποτε πέρα από αυτό, δεν είναι στο χέρι σας. Επομένως το να σκέφτεστε διαρκώς όσα σας ενόχλησαν από ένα πρόσωπο, ή τι γνώμη μπορεί να έχει για εσάς, δεν έχει νόημα και δεν χρειάζεται να καθορίσουν τον συναισθηματικό σας κόσμο.

Κρατήστε μακριά τα τοξικά άτομα

Είναι μια συμβουλή πολύ γενική, αλλά για ακόμη μια φορά είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε μακριά από την ζωή σας τα τοξικά άτομα, που είτε σας συγκρίνουν, είτε σας βάζουν σε μια διαδικασία να αμφισβητείτε τον εαυτό σας και να ζηλεύετε ή να θέλετε να εκδικείστε άλλα άτομα. Δώστε βάση στο τι συνέβη και προέκυψε αυτή η εμμονή και τι πραγματικά ευθύνεται πίσω από αυτή. Και πάλι όμως, οι αποφάσεις μπορεί για τώρα να μην σας αρέσουν, αλλά είναι αναγκαίες για να συνεχίσετε ομαλά την καθημερινότητά σας.

Δουλέψτε με την αυτοεκτίμησή σας

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην αγάπη προς τον εαυτό μας. Εφόσον αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας και σέβεστε τα συναισθήματά σας, δεν υπάρχει λόγος να βάζετε τον εαυτό σας σε αυτή τη θέση και σε αυτή τη διαδικασία. Στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας, η ψυχοθεραπεία σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.

Η εκδίκηση δεν φέρνει τη λύση

Τέλος, είναι σημαντικό να εκτονώσετε το συναίσθημα της εκδίκησης, το οποίο πολλές φορές υπάρχει πίσω από τέτοιες εμμονές. Όσο και αν εύχεστε να συμβεί κάτι κακό σε ένα συγκεκριμένο άτομο, στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση το συναίσθημα της εκδίκησης, δεν είναι ένας υγιής τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση. Ακόμη και αν νιώθετε παροδικά ικανοποίηση, θα καταλάβετε πως δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από το να κάνετε μεγαλύτερη την εμμονή σας και να γεννάτε κι άλλα τοξικά συναισθήματα που σας κρατούν μακριά από την ουσία.

SHARE THE STORY