Ο κανόνας “50/30/20” είναι η μυστική φόρμουλα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Ο κανόνας “50/30/20” είναι η μυστική φόρμουλα για να εξοικονομήσετε χρήματα 1
Unsplash

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να κάνετε οικονομία κάθε μήνα χωρίς να στερηθείτε εξόδους και ψώνια, σας έχουμε τη λύση.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Μόλις ελέγξατε τον τραπεζικό σας λογαριασμό και πάθατε σοκ με τα χρήματα που έχετε ξοδέψει πριν καν ο μήνας φτάσει στα μισά του. Με μια γερή δόση πανικού, αποφασίσατε να κόψετε τις εξόδους, τα ψώνια, τους καφέδες και το ραντεβού σας στο κομμωτήριο. Μην ανησυχείτε, δε χρειάζεται να κάνετε μεγάλες θυσίες για να ανταπεξέλθετε οικονομικά.

Για πολλούς ανθρώπους, η αποταμίευση και η διαχείριση των οικονομικών τους, είναι περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούν πολλά παραπάνω από αυτο-έλεγχο και βασική γνώση μαθηματικών.

Ίσως το σχολείο θα έπρεπε να επαναφέρει το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας αλλά με έναν ουσιαστικότερο τρόπο. Αν ανήκετε στα άτομα που νιώθουν πως δε μπορούν ποτέ να ελέγξουν τα έξοδά τους, αυτό που χρειάζεστε είναι έναν κανόνα, που θα μπορείτε εύκολα να θυμάστε. Βγάλτε χαρτί και μολύβι, γιατί σας έχουμε τη λύση.

Αν ψάχνετε για μια φόρμουλα που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να αποκτήσετε και πάλι τον έλεγχο του μηνιαίου προϋπολογισμού σας, χρειάζεστε τον κανόνα "50/30/20".

Ο κανόνας “50/30/20” είναι η μυστική φόρμουλα για να εξοικονομήσετε χρήματα 2
Unsplash

Σύμφωνα με τη Sharon Tseung, τη δημιουργό αυτής της νέας μεθόδου στο TikTok, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι το εξής:

1. Το 50% του εισοδήματός σας πρέπει να πηγαίνει σε βασικές και άμεσες ανάγκες, όπως στέγαση, τρόφιμα και πληρωμές λογαριασμών. Μέσα σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν επίσης δίδακτρα, εγγραφή σε γυμναστήριο ή συνεδρείες σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

2. Το 30% του εισοδήματος μπορείτε να το ξοδέψετε σε πράγματα τα οποία απολαμβάνετε, όπως χόμπι, ψώνια, φαγητό ή ποτό με φίλους, σινεμά, βιβλία, θέατρο, κλπ.

3. Το 20% του εισοδήματός σας θα πρέπει να παραμένει στον λογαριασμό σας. Κρατήστε το για στιγμές έκτακτης ανάγκης ή για κάποιο μελλοντικό επενδυτικό βήμα. Από τον μισθό σας, αφαιρέστε νοητά αυτό το 20% και προσποιηθείτε ότι δεν υπάρχει, παρά μόνο αν έχετε κάποιον σοβαρό λόγο να το ξοδέψετε. Κατά προτίμηση, βάλτε τα χρήματα αυτά σε έναν άλλον τραπεζικό λογαριασμό για να μη μπείτε στον πειρασμό να τα ξοδέψετε στην επόμενη έξοδό σας.

@sharontseung Here is the 50 / 30 / 20 rule EXPLAINED! Comment and let me know if you like this or not 🤔 #personalfinance #budgeting ♬ Thrift Shop - Instrumental Hip Hop Beats Crew

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Gloria Garcia Cisneros, αυτό το κόλπο είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας που εάν ακολουθήσετε, θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα με την πάροδο του χρόνου, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία στον λογαριασμό και τις δαπάνες σας.

«Λειτουργεί καλύτερα για άτομα με σταθερά, προβλέψιμα εισοδήματα, καθώς επιτρέπει σταθερά ποσά να πηγαίνουν σε κάθε κατηγορία κάθε μήνα», λέει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να εφαρμόσετε αυτόν τον κανόνα;

«Ο σχεδιασμός και η τήρηση ενός μηνιαίου προϋπολογισμού (budget) είναι ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», λέει η Holly O'Neill, πρόεδρος της Bank of America.

Όμως, ο κανόνας "50/30/20" λαμβάνει υπόψη όλους τους σημαντικούς παράγοντες, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να κόψετε "μαχαίρι", όλα εκείνα τα οποία σας δίνουν χαρά. Στην τελική, εργάζεστε σκληρά κάθε μέρα και δε θα έπρεπε να νιώθετε τύψεις κάθε φορά που δαπανάτε χρήματα για κάτι που αγαπάτε.

«Αυτός ο κανόνας επιτρέπει ευελιξία επειδή αφιερώνετε ένα μέρος του εισοδήματός σας στα «θέλω» σας», λέει η O'Neill, «Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασκεδάσετε, αφού πρώτα έχετε βεβαιωθεί ότι πληρώσατε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως. Παράλληλα, με τον κανόνα αυτό έχετε εξοικονομήσει και χρήματα για το μέλλον σας».

How to Manage Your Money - The 50/30/20 Rule (Pros and Cons)

Πώς να δοκιμάσετε τον κανόνα "50/30/20";

Για να ξεκινήσετε, η O'Neill προτείνει να αναλύσετε όχι μόνο τις μηνιαίες αλλά κυρίως τις καθημερινές σας συνήθειες όσον αφορά τα έξοδά σας, για να δείτε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να πληρώσετε θα είναι τα πράγματα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία: ενοίκιο ή το τραπεζικό δάνειο, λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου, νερού.

Αφήστε ένα ποσό για το supermarket. Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να υπολογίσετε από τώρα, προτού πληρωθείτε, πόσα περίπου λεφτά ξοδεύετε σε τρόφιμα κάθε μήνα. Στους περισσότερους λογαριασμούς e-banking, μπορείτε να βρείτε το ακριβές ποσό που ξοδεύετε ανά κατηγορία (φαγητό, τεχνολογία, ψώνια, κλπ).

Τα υπόλοιπα χρήματα (20% του συνολικού εισοδήματος) μπορούν να πάνε απευθείας για αποταμίευση. Όσα χρήματα μένουν, ξοδέψτε τα χωρίς τύψεις και ντροπή. Τα κερδίσατε!

SHARE THE STORY

Exit mobile version