5 tips για να υπερνικήσεις την αναβλητικότητα

5 tips για να υπερνικήσεις την αναβλητικότητα 1

5 εύκολα, απλά βήματα για ν’ αποφύγεις τις αρνητικές επιπτώσεις της αναβλητικότητας στην καθημερινότητά σου.

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Η αναβλητικότητα (για τις ρίζες της οποίας έχουμε μιλήσει εδώ), μπορεί να μοιάζει -προσωρινά- με μια ανακουφιστική επιλογή ωστόσο, οι καρποί της είναι…πικροί καθώς μακροπρόθεσμα μας προκαλεί περισσότερο άγχος! Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ μπορεί να οφείλεται στην αρχή της ευχαρίστησης καθώς κάποιος προτιμά ν’ αποφύγει τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με μια εργασία ή υποχρέωση που προκαλεί άγχος αναβάλλοντας την διεκπεραίωσή της. Και κάπως έτσι (ακόμη κι’ αν σε γενικές γραμμές είσαι συνεπής) μπορεί να έχεις βιώσει την εμπειρία όπου ενώ έχεις ένα σημαντικό project στη δουλειά, πιάνεις τον εαυτό σου να χαζολογά μπροστά στην τηλεόραση, να κάνει update στα προφίλ σου στα social ή ακόμη και shopping on line! Ίσως τελικά αναρωτηθείς: πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλλω;

Ευτυχώς, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα και να κινητοποιηθείς ώστε να αρχίσεις να φροντίζεις για όλα εκείνα που πρέπει -και θέλεις- να γίνουν στην ώρα τους. Παρακάτω, παρουσιάζουμε πέντε απλά tips, εύκολα στην εφαρμογή τους, που μπορείς να τα θεωρήσεις και ως μικρές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις κατά της αναβλητικότητας.

Φτιάξε μία λίστα με όλα όσα θέλεις να κάνεις

… Γνωστή και ως “to-do list”! Για να βοηθήσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου να τα έχει όλα υπό έλεγχο, μπορείς να βάλεις δίπλα σε κάθε καθήκον που έχεις να ολοκληρώσεις μία ημερομηνία την οποία θα υπολογίζεις ως προθεσμία ή ως ημέρα που ορίζεις ότι πρέπει να γίνει κάτι. Αν πρόκειται π.χ για ένα λογαριασμό που έχεις να πληρώσεις, σημείωσε μια ημερομηνία τουλάχιστον λίγες μέρες πριν τη λήξη του.

5 tips για να υπερνικήσεις την αναβλητικότητα 2

Κάνε μικρά βήματα

Για να μην νιώσεις πιεσμένη, υπερφορτωμένη ή πελαγωμένη με ένα πιο απαιτητικό ή πολύπλοκο task που έχεις σημειώσει στη λίστα σου, μπορείς να το “σπάσεις” σε πιο μικρούς και ευκολότερους στην ολοκλήρωσή τους στόχους που θα επιτυγχάνεις με πιο μικρά βήματα.

Αναγνώρισε τα προειδοποιητικά σημάδια

Δώσε σημασία και προσοχή σε οποιεσδήποτε σκέψεις σε δελεάζουν να περιπέσεις στην αναβλητικότητα και βάλε τα δυνατά σου για να ξεπεράσεις αυτή σου την τάση ή παρόρμηση. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι να αναβάλλεις κάτι, πρόβαλε αντίσταση και πείσε τον εαυτό σου να περάσει λίγο χρόνο (ακόμα κι’ αν πρόκειται για λίγα λεπτά) δουλεύοντας γι’ αυτό που πρέπει να ολοκληρώσεις.

Εξάλειψε τους περισπασμούς

Ρώτησε τον εαυτό σου τί είναι αυτό που σου αποσπά περισσότερο την προσοχή. Μήπως πρόκειται για τα νεότερα στο Instagram, τις ειδοποιήσεις και τα σχόλια στο Facebook, τις ειδήσεις ή άλλες εκπομπές στην τηλεόραση; Ό,τι κι αν είναι, φρόντισε να εξουδετερώσεις τις πηγές που προκαλούν την απόσπαση της προσοχής σου, βάζοντας σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση του στόχου που έχεις θέσει.

 

Αντάμειψε τον εαυτό σου

Όταν ολοκληρώσεις ένα από τα καθήκοντα της “to-do” λίστας σου εγκαίρως και εντός της προθεσμίας που έχεις θέσει, δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου. Έπειτα, αντάμειψέ τον κάνοντας κάτι που βρίσκεις διασκεδαστικό!

*Πηγή φωτογραφιών: Pexels.com

SHARE THE STORY