Ο φούρνος Δαρεμά στο όμορφο Μαρκόπουλο

Ζητήσαμε από τον Κώστα Δαρεμά, από τον ομώνυμο γνωστό φούρνο της περιοχής των Μεσογείων, να μας ξεναγήσει στο Μαρκόπουλο και να μας επικοινωνήσει το άρωμα και την κουλτούρα του αλλά και τους λόγους για να το επισκεπτόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ/ ΒΕΡΑ ΠΑΡΔΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

H ιστορία του φούρνου ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα το 1888, όταν ο Γεώργιος Δαρεμάς και η σύζυγός του, Ελένη Μερκούρη, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα παντοπωλείο για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και των διερχομένων. Άρχισε να λειτουργεί αποκλειστικά ως αρτοποιείο αργότερα, το 1948, όταν είχε περάσει πλέον στα χέρια του εγγονού των πρώτων ιδιοκτητών, Γεώργιου Δαρεμά, και της συζύγου του, Σοφίας Παναγιώτου, ενώ σήμερα στο τιμόνι βρίσκεται ο Κώστας Δαρεμάς, ο οποίος είναι και η ψυχή του.

Από τα φημισμένα προϊόντα του μαγαζιού είναι τα μουστοκούλουρα, που βγήκαν πρώτη φορά από το φούρνο του το 1965, ξετρελαίνοντας, από την πρώτη στιγμή, όλους εκείνους που τα δοκίμασαν. Αν και στα ράφια του υπήρχαν ήδη διάφορα αρτοσκευάσματα με μούστο, καθώς η οικογένεια είχε ανέκαθεν αμπέλια, τα τραγανά και εύγεστα μουστοκούλουρα ήταν εκείνα που απογείωσαν τη φήμη του, καταφέρνοντας όχι μόνο να γίνουν διάσημα σε όλη την Ελλάδα, αλλά να κερδίσουν και μια αναφορά στον οδηγό Michelin.

Τα διάσημα μουστοκούλουρα

Η συνταγή τους δεν κρύβει κάποιο μεγάλο μυστικό. Η επιτυχία της στηρίζεται εξολοκλήρου στη δύναμη που έχει η καλή πρώτη ύλη. Για την παρασκευή τους, χρησιμοποιείται μούστος και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι πλάθονται στο χέρι από κυρίες της περιοχής, που έχουν αγάπη στην παράδοση, δεξιότητα στο ζύμωμα και πίστη στο προϊόν. Οι άξιες γυναίκες που πλάθουν καθημερινά εκατοντάδες κουλούρια αποτελούν αναπόσπαστο και μεγάλο κεφάλαιο του μαγαζιού. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια ο φούρνος Δαρεμά έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φήμη του και τα μουστοκούλουρά του την ίδια γεύση και ποιότητα που τα έκαναν τόσο δημοφιλή.

Τι άλλο θα βρείτε στον φούρνο

Είναι δύσκολο να περάσεις το κατώφλι του Δαρεμά και να φύγεις κρατώντας μια μικρή τσάντα, αφού θα βρεθείς περιτριγυρισμένος από μεγάλα καλάθια γεμάτα λαχταριστά φουρνίσματα και μοσχοβολιστά καρβέλια, δουλεμένα με μαεστρία. Αλεύρι από ελληνικούς μύλους, αιγοπρόβειο βούτυρο, ντόπια τυριά και ό,τι άλλο χρειάζονται για τις παρασκευές τους, όλα διαλεγμένα με αγάπη και σεβασμό.

Αν είστε λάτρεις των παξιμαδιών και των αρτοσκευασμάτων, εδώ θα δοκιμάσετε υπέροχα κριθαρένια, σταρένια αλλά και με γλυκάνισο, που χαρίζει ιδιαίτερη γεύση και ταιριάζει υπέροχα με κίτρινα τυριά, προζυμένια καρβέλια, μεσογείτικα ψωμιά με 100% αλεύρι ολικής άλεσης, πεντανόστιμες πίτες αλλά και πολλά ακόμα κουλουράκια, σε διάφορες γεύσεις, όπως κρασιού, πορτοκαλιού και βανίλιας. Τα μουστοκούλουρα αλλά και μερικά ακόμα από τα κουλουράκια μπορείτε να τα βρείτε και σε κάποια άλλα μαγαζιά στην Αττική, αν σας είναι δύσκολο να φτάσετε μέχρι το Μαρκόπουλο. Εμείς, βέβαια, σας προτείνουμε να διαθέσετε κάποιες ώρες και να επισκεφτείτε αυτή την περιοχή που είναι η καρδιά των Μεσογείων. Εκεί, αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε τον Κώστα Δαρεμά και θα ακούσετε από πρώτο χέρι την ιστορία του μαγαζιού αλλά και πολλές άλλες ακόμα που αφορούν τον τόπο. Φυλάξτε λίγο χρόνο και για μια γρήγορη περιπλάνηση. Υπάρχουν πολλά όμορφα μυστικά στο Μαρκόπουλο και δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει ένα μέρος όπου θα θέλετε να επιστρέφετε συχνά.

Λόγοι για να γνωρίσουμε καλύτερα το Μαρκόπουλο

Σύμφωνα με τον Κώστα Δαρεμά, το Μαρκόπουλο είναι μια ιστορική περιοχή της Αττικής. Ξεκίνησε ως ένα μικρό χωριό και σήμερα πολλοί το επιλέγουν για τόπο μόνιμης διαμονής, ακόμα και αν δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας. Στο παλιό κέντρο, βρίσκονται δύο γραφικές εκκλησίες-μνημεία, η Αγία Παρασκευή και η Αγία Θέκλα, που έχουν αγιογραφηθεί από τον Μάρκου, περίφημο αγιογράφο των αρχών του 18ου αιώνα.

Εκτός από τις εκκλησίες, στο Μαρκόπουλο μπορούμε να επισκεφτούμε την πολυσύχναστη κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και ο φούρνος και εκεί δίπλα υπάρχει ένα εξαιρετικό μαγαζάκι για τσίπουρο, ο «Λάκης», τόπος συνάντησης όλης της γειτονιάς. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο καφενείο, με προσεγμένες γεύσεις και εκλεκτούς μεζέδες. Αν, πάλι, κάποιος θέλει να απολαύσει ένα πιο πλούσιο γεύμα, μπορεί να επιλέξει το «Πέταλο» με τα μαγειρευτά στην κεντρική πλατεία ή να κατηφορίσει προς το Πόρτο Ράφτη για ψαράκι.

Στο Μαρκόπουλο υπάρχουν, επιπλέον, πολλά επισκέψιμα οινοποιεία, όπως αυτό του Παπαγιαννάκου, στο οποίο μας ξενάγησε ο κύριος Δαρεμάς. Βρίσκεται στα Μεσόγεια, στην καρδιά του αττικού αμπελώνα, που εκτείνεται σε 65.385 στρέμματα.

Περιηγηθήκαμε κιόλας το βιοκλιματικό κτίριο, που σχεδιάστηκε με γνώμονα την άριστη λειτουργικότητα των χώρων. Εκεί, συναντήσαμε τον οινοποιό Βασίλη Παπαγιαννάκο, που χαρακτηρίζεται από το πάθος για το κρασί που δημιουργεί. Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι αλλιώς όταν μιλάμε για οίνους που εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες και μετρούν 100 χρόνια ιστορίας. Άλλο οινοποιείο που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος είναι αυτό του Βασίλη Παναγιώτου, με το εξαιρετικό μουσείο που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την ιστορία του μέσα από πολύτιμα εκθέματα και εργαλεία άλλων εποχών.

Για θέα που κόβει την ανάσα, επισκεφτείτε τον παλιό ανεμόμυλο, που έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί πλέον ως ένα σύγχρονο καφέ, πάνω ακριβώς από τα μεγάλα και εύφορα κτήματα των Μεσογείων με τις χρυσοπράσινες ελιές, τις δοκιμασμένες συκιές με τα βασιλικά σύκα και τους αχανείς αμπελώνες.

«Υπάρχει μεγάλη αγάπη για τη γη, αγαπώ ό,τι παράγει ο τόπος μου και θεωρώ ότι είναι πολλοί οι ικανοί λόγοι για να τον αναδείξουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό και στο φούρνο μου πλέον μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών, όπως όσπρια, φιστίκια και μαρμελάδες».

Εμείς δοκιμάσαμε τις μαρμελάδες της Μιράντας Χασιώτη, παραγωγού της περιοχής, που αξιοποίησε τα κτήματά της με τις συκιές, δημιουργώντας προϊόντα αποκλειστικά από αυτές. Μάλιστα μοιράστηκε μαζί μας μια συνταγή για κέικ με μαρμελάδα σύκου, που εμπνεύστηκε από ένα γλυκό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Κέικ σύκου γεμιστό

Χρόνος προετοιμασίας: 40’

Χρόνος ψησίματος: 30’-35’

 

Υλικά για 8-10 μερίδες

  • 2 βαζάκια μαρμελάδα σύκου Figland
  • ¼ φλιτζ. βούτυρο

σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 φλιτζ. αλεύρι που

φουσκώνει μόνο του

  • 200 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένα σύκα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα μουλιάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι. Τέλος, ενσωματώνουμε στο μείγμα τα ψιλοκομμένα σύκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκ. και ισομοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν έχουν ψηθεί τα κέικ. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Βάζουμε το ένα κέικ σε πιατέλα και απλώνουμε από πάνω μια στρώση μαρμελάδας. Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ. Αν θέλουμε, κρατάμε λίγη μαρμελάδα και αλείφουμε εξωτερικά όλο το γλυκό.

Επειδή η σύσταση της μαρμελάδας δεν είναι τελείως πηχτή, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον ποσότητα, ώστε να δώσουμε στο κέικ όλη τη νοστιμιά σύκου που του αρμόζει.

SHARE THE STORY

Exit mobile version