Γαλοπούλα με γέμιση από στιφάδο και πουρέ κολοκύθας

Γαλοπούλα με γέμιση από στιφάδο και πουρέ κολοκύθας 1

Μια συνταγή που θα μείνει αξέχαστη στους καλεσμένους σας λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΙΜΟΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 40΄
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τη γαλοπούλα

1 ολόκληρη γαλοπούλα(3½-4 κιλά)
10 καρότα
1 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
1 φύλλο δάφνης
2 κλωνάρια θυμάρι
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
5 κόκκους μπαχάρι
2 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. πάπρικα
80 γρ. κάσιους
Αλάτι, πιπέρι
200 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.γ. μέλι
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Λίγο βούτυρο

Για τον πουρέ κολοκύθας

1 ολόκληρη κολοκύθα
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κλωνάρια θυμάρι
1 κ.γ. λευκό πιπέρι
½ κ.γ. μπούκοβο
2 κ.γ. μέλι
Αλάτι

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, τα κάσιους, το μέλι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά τη γαλοπούλα και στη συνέχεια τη θωρακίζουμε σε ένα σκεύος με λίγη λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο ή βούτυρο).

Τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί και την αλείφουμε με τη μουστάρδα και βούτυρο κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Τη γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών. τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για 2 ώρες περίπου.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα.

Για τον πουρέ κολοκύθας

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από φλούδες, σπόρια και ίνες, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και την ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Στη συνέχεια πολτοποιούμε την κολοκύθα στον πολυκόφτη και τη μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μπούκοβο και το μέλι. Ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε σταδιακά το βούτυρο στον πουρέ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει βελούδινη υφή.

*Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Κουζίνα».

SHARE THE STORY

Exit mobile version