6 μαγαζιά της Αθήνας για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Από τον Βασίλαινα στο Χίλτον, μέχρι τα Βόρεια και το κέντρο, σου έχουμε μερικές από τις καλύτερες επιλογές για ψαρικά στην Αθήνα

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ήμουν τυχερή να περνάω κάθε 25η Μαρτίου εκτός Αθήνας, δίπλα σε θάλασσα, γευστικές ταβέρνες και καλή παρέα από τα μέρη μου. Φέτος όμως οι προτάσεις για να περάσουμε την συγκεκριμένη ημέρα στην Αθήνα ήταν πολλές. Όπως επίσης και η ανάγκη μου να περάσω αυτή την ημέρα διαφορετικά από τα συνηθισμένα ήταν έντονη. Κάπως έτσι έχει ξεκινήσει μια μικρή λίστα, με τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας, τα οποία είναι ιδανικά για το τραπέζι της μεθαυριανής ημέρας.

Είτε σου αρέσει η παράδοση και τα έθιμα, είτε όχι, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να μεταφερθείς προς μέρη που μπορούν να σου προσφέρουν μια γνήσια εμπειρία φαγητού και όχι μόνο. Το σίγουρο είναι πως στα παρακάτω μαγαζιά της Αθήνας θα ευχαριστηθείς θαλασσινά.

Vassilenas Restaurant

 

Βρίσκεται στο κέντρο και συγκεκριμένα πίσω από το Χίλτον στην οδό Βρασίδα 13. Φημίζεται για τα θαλασσινά του, και για την πλούσια ιστορία του, αφού μετρά πάνω από 100 χρόνια στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Λένε ότι ξεχωρίζει για την φιλοξενία του και φυσικά τα γευστικά πιάτα του με βάση το ψάρι που είναι και το ζητούμενο. Εμείς επιβεβαιώνουμε και εδώ θα βρεις φρέσκο και σωστά τηγανισμένο μπακαλιάρο, όπως επίσης και επική ταραμοσαλάτα σε περίπτωση που είσαι σε τέτοια διάθεση. Ο μπακαλιάρος – σκορδαλιά στον Βασίλαινα ολοκληρώνονται με κρόκο Κοζάνης και κίμτσι δικής τους ζύμωσης, δίνοντας μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση στο πιάτο. Μη παραλείψεις το καλαμάρι σχάρας, το γιουβετσάκι γαρίδας, αλλά και τις γαρίδες Κοιλάδας με μήλο, καπνιστή μαγιονέζα και πίκλα μάραθου.

Πηγή φωτογραφιών: @vassilenasrestaurant

Polpo Athens

Eπόμενη στάση είναι το «Polpo Athens», το μέρος που πρέπει να φτάσεις μέχρι την Λαχαναγορά του Ρέντη που φημίζεται για τα ψαρικά της και κυρίως για τα τυλιχτά με μπακαλιάρο. Είναι από τα αγαπημένα, παραδοσιακά στέκια των Αθηναίων για ψάρι, ενώ έχει εύκολο πάρκινγκ και χώρο για να παίξουν μικρά παιδιά. Το σίγουρο είναι πως εδώ θα βρεις φρέσκια ψάρια, τα οποία ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο Νίκος Κατσικάκης, προμηθεύεται από καΐκια με τα οποία συνεργάζεται. Nα σημειωθεί πως από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη προμηθεύονται τα ψαρικά τους και άλλα μαγαζιά της Αθήνας, όπως η Cookoovaya , ο Δουράμπεης, και τα εστιατόρια του Four Seasons.

Πηγή φωτογραφίων: @polpoathens

Χρώματα Βυθού

Αν επιθυμείς παραδοσιακές γεύσεις, σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο τότε θα σε πάμε στα Βόρεια και συγκεκριμένα στην Νέα Ερυθραία, όπου βρίσκεται ένα ακόμη εστιατόριο με πλούσια παράδοση στα ψαρικά του. Ο λόγος για τα «Χρώματα Βυθού». Εδώ κάθε πιάτο κρύβει πραγματικά νόστιμες γεύσεις που δεν θα χορταίνεις, ενώ από τα αγαπημένα πιάτα αποτελούν τα χειροποίητα νιόκι με κάβουρα, όπως επίσης και η σαλάτα με την γαρίδα. Εξαιρετικό ήταν και το πιάτο με το ψημένο καλαμάρι στα κάρβουνα, όπως επίσης και το κρασί δικής τους παραγωγής. Αν μάλιστα έχει και καλό καιρό, τότε μπορείς να επιλέξεις και την υπέροχη αυλή που διαθέτει το μέρος.

Πηγή φωτογραφιών: @chromata.vythou

Raki Meze Athens

Σε κάτι πιο μοντέρνο και ταυτόχρονα με νοσταλγία του παρελθόντος, το Raki Meze είναι η go to επιλογή των νέων που συχνάζουν στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης αποτελώντας γνωστό στέκι για τα θαλασσινά του, έχει ωραίες μουσικές, ενώ θα ακούς συχνά παρέες να τσουγκρίζουν το ποτό τους, το οποίο συνήθως θα είναι ούζο ή τσίπουρο. Θαλασσινοί μεζέδες, αχνιστά πολίτικα μύδια και σαγανάκια έχουν την τιμητική τους, ενώ η απλότητα του μαγαζιού μόνο γοητευτική μπορεί να είναι. Το πιθανότερο είναι να συναντήσετε και πολλούς τουρίστες του κέντρου που έχουν κάνει μια στάση για να απολαύσουν θαλασσινές μερίδες. Μετά την παρέλαση της 25ης στο κέντρο, το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές της ημέρας.

Πηγή φωτογραφίων: @rakimeze_athens

Travolta Athens

Για να βρεις το συγκεκριμένο εστιατόριο πρέπει να φτάσεις μέχρι το Περιστέρι, αλλά αξίζει τον κόπο ειδικά την 25η Μαρτίου. Εδώ ετοιμάζουν μπακαλιάρο σκορδαλιά ειδικά για την ημέρα και όσοι τυχεροί έχουν μια θέση, μπορούν να γευτούν το συγκεκριμένο πιάτο στα καλύτερα του. Η συνταγή είναι απλή, κλασσική με κουρκούτι και πάρα πολύ γευστική. Μερικές κρατσανιστές ψαρομπουκιές με συνοδεία μους σκορδαλιάς και λίγο κρασί μέσα σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

Πηγή φωτογραφιών: @travoltaathens

Dopios

Αποτελεί με διαφορά ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις. Ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε δηλαδή για να γιορτάσουμε αυτήν την εθνική γιορτή, όποιοι το επιθυμούμε. Το μενού επιμελείται ο Χριστόφορος Πέσκιας, με τις συστάσεις να είναι περιττές. Το μέρος έχει περισσότερο αέρα μεζεδοπωλείου και το καλό φαγητό κυριαρχεί. Από ψαρικά και κάθε είδους μεζέδες, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να αφεθείς στην γαστρονομική εμπειρία που σου χαρίζει το συγκεκριμένο εστιατόριο του κέντρου.

Πηγή φωτογραφίων: @dopiosathens

SHARE THE STORY

Exit mobile version