Stéphanie Frappart: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας

«Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να φτάσει κανείς στο όνειρό του», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της UEFA για την Stéphanie Frappart.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας επιφύλαξε την έκπληξη για τον τελευταίο αγώνα της περιόδου, ορίζοντας για πρώτη φορά στην Ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας γυναίκα διαιτητή.

Eίναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε σε αγώνα Μουντιάλ ανδρών, και θα είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος για πρώτη φορά. Ο λόγος για την Stéphanie Frappart, που συνεχίζει να γράφει ιστορία και να κάνει αυτό που πραγματικά απολαμβάνει.

 

 

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου το 1983 και μεγάλωσε στο Herblay-sur-Seine, στη βόρεια Γαλλία ενώ η αγάπη της για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία άρχισε από πολύ νωρίς. Στα 10 της ξεκίνησε ως παίκτρια ποδοσφαίρου και στα 13 της για πρώτη φορά σφύριξε σε αγώνα.

Δύο στιγμές που στάθηκαν σταθμός στην καριέρα της, ήταν όταν η 40χρονη Γαλλίδα συμμετείχε το 2022 στον αγώνα του Μουντιάλ στο Κατάρ ανάμεσα στη Γερμανία και στην Κόστα Ρίκα. Αυτό το Σάββατο η Frappart θα βρεθεί στο Βόλο και στο Πανθεσσαλικό για να σφυρίξει τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Άρη, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του Ελληνικού Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Περισσότερα για την Stéphanie Frappart

Προέρχεται από εργατική οικογένεια, με τον πατέρα της να κατάγεται από τη Λωρραίνη και την μητέρα της να κατάγεται από την Πορτογαλία. Η Frappart, η οποία είναι 40 ετών, έκανε το ντεμπούτο της στη Ligue 1 -την κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος στις 28 Απριλίου 2019.

Την επόμενη σεζόν, της δόθηκαν να διευθύνει 11 αγώνες της Ligue 1 και το 2020/21, διαιτήτευσε σε 16 αγώνες της πρώτης κατηγορίας. Συνολικά, έχει παρακολουθήσει 80 αγώνες στην ανδρική διοργάνωση. Ανήκει στη λίστα της FIFA από το 2009 κι έκτοτε συνέχισε να θέτει μια σειρά από ορόσημα. Ήταν μία από τους 29 διαιτητές που επιλέχθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2015 και επιλέχθηκε να αναλάβει τον τελικό πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι δηλώσεις του Aleksander Čeferin με αφορμή την Stéphanie

Ο πρόεδρος της UEFA, Aleksander Čeferin, δήλωσε τότε: «Ως οργανισμός, δίνουμε τη μέγιστη σημασία στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς. Ελπίζω η ικανότητα και η αφοσίωση που έχει δείξει η Stéphanie σε όλη την καριέρα της για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει έμπνευση σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλη την Ευρώπη και θα τους δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια για να φτάσει κανείς στο όνειρό του».

Θα μπορούσαμε για πολύ ακόμη να αναφερθούμε στην επιτυχημένη καριέρα της Stéphanie και τους αγώνες που διηύθυνε. Η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στο «Athletic»: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών είναι η πιο σημαντική διοργάνωση στον κόσμο, όχι μόνο το ποδόσφαιρο.

 

Ήμουν η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Γαλλία, η πρώτη στην Ευρώπη, κάθε φορά η πρώτη. Ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω».

Μπορεί να μην είναι και τόσο μετριόφρων, ωστόσο δικαιολογείται αφού έχει αναδειχθεί και ως η καλύτερη διαιτητής στον κόσμο το 2019, το 2020, το 2021 και το 2022.

 

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για τις γυναίκες»

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για τις γυναίκες, όμως πιστεύω ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ευκαιρία για να τις βοηθήσουμε. Γνωρίζουμε την πίεση, αλλά νομίζω ότι δεν θα αλλάξουμε τους εαυτούς μας, θα είμαστε ήρεμες και συγκεντρωμένες. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα ΜΜΕ, συγκέντρωση μόνο στο γήπεδο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές προσδοκίες, ξέρουμε ότι κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό, αλλά έχουμε εμπειρία. Έκανα πολλά παιχνίδια με υψηλής σημασίας, οπότε με όλη αυτή την εμπειρία θα είμαι έτοιμη για τους αγώνες», είχε δηλώσει η ίδια.

Τέλος να σημειωθεί, πως συνολικά στην καριέρα της έως τώρα, η Stéphanie Frappart έχει διευθύνει 285 αναμετρήσεις και έχει μοιράσει 1031 κίτρινες και 35 απευθείας κόκκινες κάρτες, ενώ 21 φορές έχει αποβάλλει παίκτη με δύο κίτρινες.

Πηγή φωτογραφίας: Getty Ideal Images

SHARE THE STORY

Exit mobile version