Rebecca Cheptegei: Η συγκλονιστική ιστορία της μαραθωνοδρόμου, την οποία προσπάθησε να κάψει ζωντανή ο σύντροφός της

Rebecca Cheptegei: Η συγκλονιστική ιστορία της μαραθωνοδρόμου, την οποία προσπάθησε να κάψει ζωντανή ο σύντροφός της 1
@UgaAthletics2

Το περιστατικό αυτό φέρνει στη μνήμη μια σειρά από γυναικοκτονίες επιτυχημένων αθλητριών στην Αφρική.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Τον Αύγουστο, η δρομέας Rebecca Cheptegei από την Ουγκάντα, βρέθηκε στο Παρίσι για να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 , όπου κατέλαβε την 44η θέση στο αγώνισμα του μαραθωνίου. Λίγες βδομάδες αργότερα, επιστρέφοντας από την εκκλησία με τα δύο της παιδιά, ο σύντροφός της αποπειράθηκε να την κάψει ζωντανή.

Η υπόθεση της Cheptegei, η οποία νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα σε όλο της το σώμα, έχει προκαλέσει διεθνή αποτροπιασμό και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την έμφυλη βία και την προστασία των γυναικών, ειδικά στον αθλητικό χώρο.

Rebecca Cheptegei: Η συγκλονιστική ιστορία της μαραθωνοδρόμου, την οποία προσπάθησε να κάψει ζωντανή ο σύντροφός της 2
Jiang Qiming/China News Service/VCG via Getty Images

Το χρονικό της επίθεσης

Η Rebecca Cheptegei, γνωστή μαραθωνοδρόμος, έγινε στόχος μιας άγριας επίθεσης την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Η επίθεση συνέβη στο σπίτι της στην περιοχή Trans Nzoia της Κένυας, όπου η Cheptegei διαμένει για να επωφελείται από τις πολύ καλύτερες συνθήκες προπόνησης. Μάλιστα, η αθλήτρια έχει αγοράσει σπίτι εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο σύντροφός της, Dickson Ndiema, προετοίμασε την επίθεση αγοράζοντας τη βενζίνη λίγες ώρες πριν το περιστατικό, υποδεικνύοντας προμελετημένη πράξη. Η επίθεση συνέβη ενώ η Cheptegei είχε μόλις επιστρέψει σπίτι από την εκκλησία, όπως προαναφέρθηκε, ενώ τα δύο παιδιά της ήταν στο σπίτι, γεγονός που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη φρίκη στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της κομητείας Trans-Nzoia, Jeremiah ole Kosiom, ο σύντροφος της αθλήτριας «ακούστηκε να μαλώνει έξω από το σπίτι τους» την Κυριακή, προτού τον δουν να «περιχύνει ένα υγρό» πάνω στην αθλήτρια και να «την καίει ζωντανή». Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ζευγάρι μάλωνε για το σπίτι που είχε αγοράσει η αθλήτρια στην Κένυα. Το BBC πρόσθεσε ότι η Cheptegei διασώθηκε από γείτονες που άκουσαν τον καβγά. Ο Ndiema τραυματίστηκε επίσης από τη φωτιά και νοσηλεύεται, μαζί με τη μαραθωνοδρόμο, στο Moi Teaching and Referral Hospital στην Eldoret.

Η Cheptegei υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο 75% του σώματός της, και η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη. Η οικογένειά της έχει ήδη φτάσει στην Κένυα από την Ουγκάντα για να είναι κοντά της, ενώ η παγκόσμια αθλητική κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη της υγείας της. Η Cheptegei, η οποία τερμάτισε 44η στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ουγκάντας και το μέλλον της στον αθλητισμό είναι πλέον αβέβαιο.

Μια σειρά από περιστατικά έμφυλης βίας με στόχο αθλήτριες

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο στο είδος του. Υπάρχει μια σειρά από υποθέσεις έμφυλης βίας που αφορούν αθλήτριες στην Ανατολική Αφρική, με πιο γνωστή την υπόθεση της Κενυάτισσας δρομέα Agnes Tirop, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της το 2021. Η δολοφονία της Tirop προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ώθησε τη δημιουργία του ιδρύματος "Tirop’s Angels" στην Κένυα, το οποίο έχει στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Το 2022, η γεννημένη στην Κένυα δρομέας από το Μπαχρέιν Damaris Muthee Mutua βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της στην ίδια πόλη. Ο σύντροφος της Mutua είναι ύποπτος για τη δολοφονία της, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε φυγή.

Αυτές οι υποθέσεις φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας, καθώς και την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα προστασίας των γυναικών. Ο αθλητικός κόσμος και οι αρμόδιες αρχές καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των αθλητριών από τέτοιου είδους βία και να διασφαλίσουν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η υπόθεση της Cheptegei έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ΜΜΕ και των διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα των γυναικών. Πολλοί έχουν ήδη καλέσει τις αρχές της Κένυας να αναλάβουν δράση και να διασφαλίσουν ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Παράλληλα, η αθλητική κοινότητα ζητά μεγαλύτερη στήριξη για τις αθλήτριες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η υπόθεση αυτή είναι ένα τραγικό παράδειγμα του πώς η έμφυλη βία μπορεί να επηρεάσει τις ζωές ακόμη και των πιο επιτυχημένων και δυναμικών γυναικών. Το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την ίδια την Cheptegei όσο και για τον αγώνα κατά της έμφυλης βίας παγκοσμίως.

SHARE THE STORY