Ποιος είναι ο Michel Barnier, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας 1

Ο Barnier θα είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Μάλιστα, πρόκειται να διαδεχθεί τον Gabriel Attal, τον νεότερο πρωθυπουργό της χώρας. Η επιλογή του από τον Macron έχει δημιουργήσει αντιδράσεις αφού το συντηρητικό κόμμα του Barnier είχε βγει τελευταίο στις εκλογές.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ NURPHOTO / GETTY IMAGES

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron όρισε τον Michel Barnier (Μισέλ Μπαρνιέ) πρωθυπουργό της χώρας, σχεδόν δύο μήνες αφότου οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία κατέληξαν σε πολιτικό αδιέξοδο. Το στοίχημα του Macron να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς ήρθε πρώτη, αλλά ο Macron απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού τα άλλα κόμματα είχαν αναφέρει ότι θα καταψήφιζαν αμέσως.

Ο 73χρονος Barnier είναι πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit και ηγήθηκε των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ του 2016 και του 2019. Βετεράνος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), είχε μακρά πολιτική σταδιοδρομία και κατέλαβε διάφορες ανώτερες θέσεις, τόσο στη Γαλλία όσο και εντός της ΕΕ.
Τώρα καλείται να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από μια Εθνοσυνέλευση χωρισμένη σε τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, χωρίς κανένα να μπορεί να σχηματίσει σαφή πλειοψηφία.

Ποιος είναι ο Michel Barnier

Ο Barnier κατάγεται από την περιοχή Haute Savoie των Άλπεων και εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη γαλλική Βουλή σε ηλικία μόλις 27 ετών τη δεκαετία του 1970. Εισήλθε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπό τον εκλιπόντα πρόεδρο Jacques Chirac.

Υπηρετώντας θητείες ως υπουργός Εξωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, καθώς και δύο θητείες ως Επίτροπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είναι περισσότερο γνωστός για την άχαρη δουλειά που είχε από το 2016 στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα έγραψε και σχετικό βιβλίο για το Brexit, το «My Secret Diary Brexit: A Glorious Illusion», ο τίτλος του οποίου δηλώνει ξεκάθαρα τη γνώμη του για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από τρία χρόνια ο Barnier δήλωσε ότι ήθελε να αναλάβει τη γαλλική προεδρία, με βασικό του πολιτικό στόχο τον έλεγχο και περιορισμό των μεταναστευτικών ρευμάτων στη Γαλλία. Ο μέχρι τότε φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής Barnier, φάνηκε να παρουσιάζει ένα πιο σκληρό και συντηρητικό πρόσωπο, εκμεταλλευόμενος το ξενοφοβικό κλίμα και την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Τελικά δεν κατάφερε να επιλεγεί ως υποψήφιος από το κόμμα του.

Ο Barnier θα είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Πρόκειται να διαδεχθεί τον Gabriel Attal, τον νεότερο πρωθυπουργό της Γαλλίας, τον οποίο ο Πρόεδρος Macron διόρισε για πρώτη φορά στις αρχές του 2024 και ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τον Ιούλιο.

Ο Macron επέλεξε τον Barnier θεωρώντας ότι θα έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας. Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Michel Barnier είναι συμβατός με τον Macron.

Την ίδια ώρα, υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι ο Barnier είναι «πολύ δημοφιλής στα δεξιά μέλη του κοινοβουλίου χωρίς να είναι ενοχλητικός για την αριστερά».

Αντιδράσεις από την Αριστερά

H επιλογή του Macron έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ριζοσπαστικού France Unbowed (LFI) - του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν το NFP, αντέδρασε με οργή κάνοντας λόγo για «κλοπή». Αντί ο νέος πρωθυπουργός να προέλθει από τη συμμαχία που ήρθε πρώτη στις εκλογές στις 7 Ιουλίου, ο Mélenchon παραπονέθηκε ότι τελικά ο πρωθυπουργός είναι «μέλος ενός κόμματος που ήρθε τελευταίο στις εκλογές».

«Αυτή είναι πλέον ουσιαστικά μια κυβέρνηση Macron-Le Pen», είπε, αναφερόμενος στην αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση. Στη συνέχεια, ο Mélenchon κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει μαζί με τα μέλη του κόμματός του το Σάββατο ενάντια στην απόφαση του Macron.

SHARE THE STORY