Πάπας Φραγκίσκος: Για πρώτη φορά πλένει αποκλειστικά τα πόδια φυλακισμένων γυναικών

Πολλοί χαρακτήρισαν επαναστατική και φεμινιστική την επιλογή του Πάπα, και όχι άδικα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Το Καθολικό Πάσχα βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη και όπως κάθε χρόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος πλένει τα πόδια των πιστών του, ως μια συμβολική και μιμητική πράξη του Ιησού.

Η πρακτική αυτή αποτελεί μια τιμητική πράξη προς προς τον Ιησού, ο οποίος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του την τελευταία νύχτα πριν από τον θάνατό του. Ακολουθώντας την μακροχρόνια παράδοση, ο Πάπας επιλέγει ομάδες ατόμων (συνήθως ανθρώπους που δοκιμάζονται πιο έντονα στη ζωή) και τους ζητά να πλύνει τα πόδια τους, ως μια πράξη ταπεινότητας.

Για φέτος όμως, η συγκεκριμένη πρακτική έχει ξεχωρίσει, και όχι άδικα. Ο 87χρονος Ποντίφικας, που λόγω των προβλημάτων υγείας και κινητικότητας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, έπλυνε αποκλειστικά πόδια γυναικών για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τη φυλακή Rebibbia στη Ρώμη, και μέσα από την «τελετή», πολλές ήταν οι κρατούμενες γυναίκες που ξέσπασαν σε δάκρυα. Όπως επιβεβαίωσε ο ιστορικός της Εκκλησίας Michael Walsh, όπως προαναφέρθηκε, είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας πλένει αποκλειστικά πόδια γυναικών.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη φυλακή, όπου κρατούνται 360 γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με τη διευθύντριά της, Nadia Fontana.

Η είδηση αυτή, όπως επίσης και η πράξη του Πάπα, δείχνει μια πιο επαναστατική και φεμινιστική οπτική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο προκάτοχός του έπλενε αποκλειστικά πόδια αντρών και προς το τέλος της θητείας του, ιερέων.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: @Getty Ideal Images

SHARE THE STORY

Exit mobile version