Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όλα έτοιμα για το υπερθέαμα στον Σηκουάνα – Όσα θα δούμε στην ιστορική τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όλα έτοιμα για το υπερθέαμα στον Σηκουάνα – Όσα θα δούμε στην ιστορική τελετή έναρξης 1
Picture by Florian Hulleu/Paris 2024

«Πρόκειται για τη χαρά της διαφορετικότητας, μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο», δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η αντίστροφη μέτρηση οδεύει προς το τέλος καθώς σήμερα στις 8:30 ξεκινάει η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024. Δεν είναι μια τυχαία τελετή, ούτε ένα ακόμη πολιτιστικό και αθλητικό δρώμενο. Το Παρίσι αναμένεται να γράψει ιστορία, ενώ έχει ξεχωρίσει ήδη με τις πρωτοτυπίες που επιχείρησε. Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε ολυμπιακό στάδιο, αλλά στον Σηκουάνα, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Thomas Jolly, να δηλώνει πως θέλει να αναδείξει τη γαλλική πολιτιστική κληρονομιά στο έπακρο, αναδεικνύοντας παράλληλα και άλλες πτυχές της πόλης, όπως ο νεανικός σφυγμός του Παρισιού και η πολυπολιτισμικότητά του.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε αυτά τα πλαίσια, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς έχουν ήδη υπάρξει απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα. Πάνω από 60.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί, μυστικές υπηρεσίες, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στους δρόμους, ενώ αναφορές υποστηρίζουν πως θα υπάρχουν μέχρι και βατραχάνθρωποι στην περιοχή του Σηκουάνα.

Όπως αναφέρει το Politico, 44.000 μεταλλικές μπάρες, έχουν στηθεί σε δρόμους, εμποδίζοντας την πρόσβαση από το Λούβρο μέχρι το Ιλ Σεν Λουί, ενώ οι γαλλικές αστυνομικές αρχές, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας να είναι κλειστός κατά την τελετή έναρξης. Οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει όπως επίσης και σημαντικές λωρίδες κυκλοφορίας, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση στους κατοίκους. Πριν από την τελετή έναρξης, οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα θα είναι κλειστές.

Το υπερθέαμα στον Σηκουάνα

Περισσότεροι από 8.000 αθλητές -οι κορυφαίοι στις χώρες τους και στον πλανήτη- θα κάνουν μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων στον Σηκουάνα με ενδιάμεσες στάσεις και φινάλε στο Τροκαντερό. Οι αθλητές θα διασχίσουν τον ποταμό ενώ πάνω από 300.000 θεατές θα παρακολουθούν το σόου από τις όχθες και τις γέφυρες. Όσο τα σκάφη με τους αθλητές θα πλέουν στον Σηκουάνα, αστέρια της ποπ, χορευτές, σχοινοβάτες και ακροβάτες θα δίνουν τη δική τους παράσταση στα νερά του ποταμού, σε τεχνητά νησιά, γέφυρες και στέγες κτιρίων χρησιμοποιώντας πλωτήρες, ελικόπτερα και πιθανότατα ακόμη και υποβρύχια, πριν το φινάλε με σόου λέιζερ από τον Πύργο του Άιφελ.

Περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν live από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα

Η όλη σύλληψη ενός υπερθεάματος τέτοιων διαστάσεων σε τμήμα του Σηκουάνα με το Παρίσι σε ύψιστο αντιτρομοκρατικό συναγερμό ήταν τόσο εξωφρενική, που ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη χαρακτήρισε αρχικά «τρελή ιδέα». Τελικά το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, και το εγχείρημα που ετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια με μυστικές πρόβες, θα υλοποιηθεί σήμερα, με τον πρόεδρο να δηλώνει: «Αποφασίσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε πράξη αυτή την τρελή ιδέα».

Οι διοργανωτές δεν έχουν μπει σε λεπτομέρειες για το φαντασμαγορικό σόου του Σηκουάνα, ωστόσο έχουν ήδη γίνει γνωστές πληροφορίες για αναδυόμενα έργα ζωγραφικής και acts με τη συμμετοχή 3.000 performer και 400 χορευτών.

Οι εθνικές αποστολές άνω των 200 κρατών με τους αθλητές θα μεταφερθούν με λεωφορεία από το Ολυμπιακό Χωριό σε σημείο του Σηκουάνα, όπου θα επιβιβαστούν στα σκάφη υπό την προστασία στρατιωτών. Στη συνέχεια θα πλεύσουν με πρώτη την ελληνική αποστολή και τελευταία τη γαλλική στο ποτάμι περνώντας από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και το Μουσείο του Λούβρου προς τον Πύργο του Άιφελ.

Εμφανίσεις Lady Gaga και Celine Dion

Την ίδια ώρα θα είναι σε εξέλιξη και οι συναυλίες από ονόματα όπως η Lady Gaga, η Celine Dion, η Aya Nakamura και πολλοί ακόμη ερμηνευτές.

Οι θαυμαστές της Gaga θυμούνται στα κοινωνικά δίκτυα ότι η Αμερικανίδα ερμήνευσε, στα γαλλικά, το «La vie en rose», της Édith Piaf, στο «A star is born» (2018), σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Brandley Cooper. Η Celine Dion από την άλλη δεν έχει τραγουδήσει ζωντανά από τον Μάρτιο του 2020, εξαιτίας της σπάνιας διάγνωσης της με το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPR), μια σπάνια νευρολογική ασθένεια. Λίγοι τη φαντάστηκαν στο Παρίσι όταν παρακολουθούσαν πρόσφατα το συγκλονιστικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Je suis: Céline Dion», όπου εμφανίζεται κατάκοιτη από σπασμούς, κυριευμένη από τον πόνο, εν μέσω κρίσης.

Όσο για την υπέροχη Aya Nakamura, μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα για την καλλιτέχνιδα.

«Πρόκειται για τη χαρά της διαφορετικότητας, μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο».

«Θα είναι πολύ χαρούμενο, εξαιρετικά δημιουργικό σόου. Πρόκειται για τη χαρά της διαφορετικότητας, μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο», δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό για το υπερθέαμα που θα παρακολουθήσουμε σήμερα.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όλα έτοιμα για το υπερθέαμα στον Σηκουάνα – Όσα θα δούμε στην ιστορική τελετή έναρξης 2

SHARE THE STORY