Kamala Harris – Donald Trump: 5 σημεία-κλειδιά από το χθεσινό debate

Kamala Harris – Donald Trump: 5 σημεία-κλειδιά από το χθεσινό debate 1
Photo by Tayfun Coskun/Anadolu via Getty Images

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης μονομαχίας τους στη Φιλαδέλφεια σημειώθηκαν μια σειρά από προσωπικές επιθέσεις και διαπληκτισμοί.

ΑΠΟ GRACE TEAM

H Kamala Harris και ο Donald Trump ήρθαν αντιμέτωποι το βράδυ της Τρίτης στο πρώτο τους -και πιθανότατα και τελευταίο- debate ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης μονομαχίας τους στη Φιλαδέλφεια σημειώθηκε μια σειρά από προσωπικές επιθέσεις, διαπληκτισμούς για τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική.

Ακολουθούν πέντε στιγμές-κλειδιά του χθεσινού debate:

YouTube video player

«Χαίρομαι που σε βλέπω»

Καθώς έβγαιναν στο τηλεοπτικό στούντιο του ABC, η Harris διέσχισε τη σκηνή προς τον Trump καθώς εκείνος πλησίαζε στο βήμα του. «Kamala Harris», είπε, τείνοντας το χέρι της προς το μέρος του για χειραψία καθώς οι δυο τους συναντιόνταν για πρώτη φορά. «Ας κάνουμε ένα καλό ντιμπέιτ».

«Χαίρομαι που σας βλέπω. Καλή διασκέδαση», είπε ο πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων. Ήταν η πρώτη χειραψία σε προεδρικό debate εδώ και οκτώ χρόνια.

Η Harris πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ντιμπέιτ κοιτάζοντας απευθείας τον αντίπαλό της, συχνά χαμογελώντας, γελώντας δυνατά ή κουνώντας το κεφάλι της, ενώ εκείνος απαντούσε σε ερωτήσεις. Η διαχωρισμένη οθόνη έδειχνε τον Trump να κοιτάζει κυρίως ευθεία μπροστά καθώς μιλούσε, ενώ περιστασιακά κουνούσε το κεφάλι του.

«Μιλάω τώρα»

Η αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής παράταξης Harris, πέρασε στην επίθεση από την αρχή, προκαλώντας τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της και επιτιθέμενη εναντίον του για τις ποινικές του δίκες και τους χειρισμούς του στην πανδημία του Covid-19.

Εκείνος επανέφερε επανειλημμένα το θέμα στον πληθωρισμό και τη μετανάστευση, πολιτικά τρωτά σημεία για τη Harris, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Biden-Harris «κατέστρεψε» τη χώρα και χαρακτηρίζοντάς την «μαρξίστρια».

Η Harris διακωμωδούσε το μέγεθος του πλήθους στις συγκεντρώσεις του. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν νωρίς από τις συγκεντρώσεις του από εξάντληση και πλήξη», είπε. Ο Trump αντεπιτέθηκε: «Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε».

Κάποια στιγμή, όταν η Harris διέκοψε τον Trump, εκείνος είπε: «Μιλάω τώρα. Σας θυμίζει κάτι αυτό;» Αναφερόταν σε μια παρόμοια αντιφώνηση που έκανε σε ένα ντιμπέιτ για τις αντιπροεδρικές εκλογές του 2020 εναντίον του Mike Pence.

Αργότερα, καθώς η Harris μιλούσε από πάνω του, ο Trump είπε: «Ησυχία, παρακαλώ».

Σε κάποιο σημείο, η Harris ειρωνεύτηκε τον έπαινό του για τους δικτάτορες «που θα σας έτρωγαν για μεσημεριανό».

Ο Trump, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι ο Joe Biden, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αντιπαθεί την Harris. «Τη μισεί», είπε. «Δεν την αντέχει».

Ο Trump κατηγόρησε επίσης την έντονη ρητορική των Δημοκρατικών για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Ιούλιο από έναν ένοπλο του οποίου τα κίνητρα είναι άγνωστα. «Πιθανότατα δέχθηκα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που είπαν για μένα», είπε.

«Τρώνε τα σκυλιά»

Τις ώρες πριν από το ντιμπέιτ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναφορές για ανυπόστατους ισχυρισμούς - που επανέλαβε ο JD Vance, ο υποψήφιος συνεργάτης του Trump, ότι μετανάστες από την Αϊτή στο Springfield του Οχάιο έκλεβαν κατοικίδια και τα έτρωγαν.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν στο BBC ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Trump έφερε το θέμα στο ντιμπέιτ.

«Τρώνε τα σκυλιά, τρώνε τις γάτες, τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Αυτό είναι ντροπή», είπε. «Μιλάμε για ακρότητες», είπε η Harris για τον αντίπαλό της.

H παρέμβαση ενός εκ των συντονιστών στο θέμα των αμβλώσεων και το fact-check

Ορισμένες από τις πιο έντονες επιθέσεις της Harris στον Trump ήρθαν κατά την διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τις αμβλώσεις, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα για τους Δημοκρατικούς από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδικασία το 2022.

«Δεν χρειάζεται κανείς να εγκαταλείψει την πίστη του ή τις βαθιές πεποιθήσεις του για να συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση - και ο Donald Trump, σίγουρα - δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», δήλωσε η Harris.

Είπε ότι ο Trump θα «υπογράψει την απαγόρευση των αμβλώσεων» αν επανεκλεγεί και ανέφερε συντηρητικές πολιτείες που απαγορεύουν τη διαδικασία, επιτρέποντας όμως περιορισμένες εξαιρέσεις. Ο Donald Trump, για τον οποίο το θέμα αποτελεί πολιτικό βάρος, αντέτεινε: «Αυτό που λέει είναι ένα απόλυτο ψέμα. Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων», λέγοντας ότι υποστηρίζει εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Κάποια στιγμή ο Trump υποστήριξε ότι ορισμένα μωρά υποβάλλονται σε «εκτελέσεις» μετά τη γέννησή τους. Ένας από τους συντονιστές του ABC παρενέβη για να τον ελέγξει ως προς τα γεγονότα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία πολιτεία σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεται ένα μωρό μετά τη γέννησή του».

Πολιτικές;

Ο Trump είπε ότι η Kamala Harris δεν έχει καμία πολιτική, κατηγορώντας την ότι αντέγραψε κάποιες από τις δικές του ιδέες στη δίκη της προεκλογικής εκστρατείας και ότι «θα της στείλει ένα καπέλο Maga» (Make America Great Again), ενώ υποστήριξε επίσης ότι δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τον πρόεδρο Biden.

«Δεν έχει καμία πολιτική», είπε.

«Να θυμάστε αυτό, είναι ο Biden», είπε σε άλλο σημείο.

Η Harris αντέτεινε: «Είναι σαφές ότι δεν είμαι ο Joe Biden».

Ο Trump, ο οποίος όσο ήταν πρόεδρος προσπάθησε να ανατρέψει το Obamacare, ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το σχέδιό του τώρα για την αντικατάσταση του Affordable Care Act. Είπε ότι έχει «σκέψεις ενός σχεδίου» που θα είναι «κάτι που θα είναι καλύτερο», αν εκλεγεί.

Σχετικά με την οικονομία, ένα θέμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ευνοεί τον Trump, η Harris δήλωσε επανειλημμένα: «Έχω ένα σχέδιο».

Παρουσιάζοντάς την ως ριζοσπαστική φιλελεύθερη, ο Trump απάντησε: «Έχει ένα σχέδιο για την κατάργηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας. Έχει ένα σχέδιο να κατάσχει τα όπλα όλων. Έχει σχέδιο να απαγορεύσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Πενσυλβάνια και παντού».

Η Harris τα αρνήθηκε όλα αυτά και ανέφερε ότι είναι κάτοχος όπλου.

Στα highlights της χθεσινή βραδιάς ήταν επίσης το γεγονός ότι η Taylor Swift πήρε ξεκάθαρη θέση για τις αμερικανικές εκλογές και προέτρεψε τους εκατομμύρια ακολούθους της να κάνουν το ίδιο μέσα από μία ανάρτηση στα social media.

SHARE THE STORY

Exit mobile version