Η βασίλισσα Ελισσάβετ πέθανε από καρκίνο στα οστά, λέει ο Boris Johnson

Η βασίλισσα Ελισσάβετ πέθανε από καρκίνο στα οστά, λέει ο Boris Johnson 1
(Photo by Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας αποκάλυψε επιπλέον στα απομνημονεύματά του, πως τόσο η βασίλισσα όσο και το Παλάτι, γνώριζαν ότι ο χρόνος της έφτανε στο τέλος του.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε καρκίνο των οστών και γνώριζε «όλο το καλοκαίρι ότι θα "έφευγε"». Αυτά αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson στα απομνημονεύματά του.

Η Ελισάβετ ήταν 96 ετών και η μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου όταν πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο Balmoral, το κτήμα της στη Σκωτία.

Η επίσημη αιτία θανάτου της καταγράφηκε ως «φυσικά αίτια», αλλά Johnson είπε ότι έπασχε από καρκίνο των οστών και γνώριζε ότι ο χρόνος της είχε σχεδόν τελειώσει.

Σε ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του, με τίτλο Unleashed , που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα The Mail on Sunday, περιέγραψε την τελευταία φορά που την είδε ζωντανή όταν παραιτήθηκε επίσημα από τη θέση του πρωθυπουργού, δύο ημέρες πριν από το θάνατό της.

Οι τελευταίες μέρες της βασίλισσας

«Ο Edward Young, ο προσωπικός της γραμματέας, προσπάθησε να με προετοιμάσει. Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση» έγραψε.

«"Καλημέρα, Πρωθυπουργέ", είπε, και καθώς καθόμασταν ο ένας απέναντι στον άλλο στους πράσινο-μπλε καναπέδες, κατάλαβα αμέσως τι εννοούσε ο Edward. Φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς, πιθανώς από ενέσεις», κάτι που παρατήρησαν πολλοί κατά την τελευταία της συνάντηση με την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας, μία ημέρα πριν από τον θάνατό της.

Ωστόσο, παρά την κατάστασή της, ο Boris Johnson θυμάται ακόμα πόσο οξυδερκές παρέμενε το μυαλό της σε εκείνη την τελευταία συνάντηση. «Το μυαλό της —όπως είχε πει και ο Edward— ήταν εντελώς άθικτο από την ασθένειά της, και από καιρό σε καιρό στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αστράφτει αυτό το υπέροχο λευκό χαμόγελο με την ξαφνική ομορφιά του που ανεβάζει τη διάθεση».

Η αποκάλυψη αυτή του Johnson σίγουρα δε θα χαροποιήσει τη βασιλική οικογένεια, η οποία ουδέποτε ανέφερε ότι η βασίλισσα έπασχε από κάποια μορφή καρκίνου. Γενικά, το Παλάτι παίρνει πολύ σοβαρά το ιατρικό απόρρητο των μελών του. Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε ανοιχτά για την επέμβαση στον προστάτη του και επέλεξε να αποκαλύψει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τι είδους.

Η πριγκίπισσα Kate ήταν πρόθυμη να αποκαλύψει μόνο το γεγονός ότι είχε υποστή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά και επιβεβαίωσε ότι είχε μια μορφή καρκίνου, αφού προηγουμένως τα social media της άσκησαν πίεση για βδομάδες, απαιτώντας να βγει και να μιλήσει για την κατάστασή της.

Επιπλέον το Παλάτι ουδέποτε ανέφερε ότι γνώριζαν για μήνες ότι η βασίλισσα θα πέθαινε. Όπως υποστηρίζει ο συντηρητικός πολιτικός Boris Johnson, η βασίλισσα δεν ήθελε έστω και στις τελευταίες στιγμές να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της, αφού εκείνη την περίοδο έκρινε σημαντικότερο νμα επιβλέπει την ομαλή μετάβαση από τη μία κυβέρνηση στην άλλη.

Οι αποκαλύψεις αυτές επιβεβαιώνονται κι από άλλα πρόσωπα

Ο Boris Johnson δεν είναι ο πρώτος που αναφέρει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε από καρκίνο, ο οποίος την ταλαιπωρούσε καιρό.

Ο Gyles Brandreth, ο ιστορικός και φίλος του πρίγκιπα Φίλιππου που έγραψε τη βιογραφία «Elizabeth: An Intimate Portrait», είχε δηλώσει προηγουμένως στην Daily Mail ότι η εκλιπούσα μονάρχης έπασχε από έναν τύπο καρκίνου του μυελού των οστών:

«Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος -καρκίνο του μυελού των οστών-, το οποίο θα εξηγούσε την κούραση και την απώλεια βάρους της και τα ''προβλήματα κινητικότητας'', για τα οποία μας έλεγαν συχνά κατά τη διάρκεια του τελευταίου περίπου έτους της ζωής της.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδίως στη λεκάνη και στο κάτω μέρος της πλάτης, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που πλήττει συχνά τους ηλικιωμένους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία -συμπεριλαμβάνει φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της εξασθένησης των οστών- μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή κατά δύο έως τρία χρόνια».

SHARE THE STORY