H Mattel κυκλοφόρησε την πρώτη τυφλή κούκλα Barbie – Ποια είναι η Lucy Edwards

H Mattel κυκλοφόρησε την πρώτη τυφλή κούκλα Barbie – Ποια είναι η Lucy Edwards 1

«Η Barbie δεν είναι απλά μια κούκλα. Αντιπροσωπεύει την αυτοέκφραση και δημιουργεί την αίσθηση ότι κάποιος ανήκει κάπου».

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ένα σπουδαίο έργο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Mattel, προσπαθώντας να λανσάρει περισσότερες κούκλες Barbie, οι οποίες δίνουν έμφαση στην συμπερίληψη. Έχουν περάσει σχεδόν έξι δεκαετίες από τότε που η πρώτη Barbie κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και έγινε η πιο διάσημη κούκλα παγκοσμίως.

Μπορεί να χρειάστηκαν 60 χρόνια, ωστόσο πλέον έχουμε και την πρώτη κούκλα Barbie, η οποία είναι με προβλήματα όρασης. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών δήλωσε ότι η κούκλα δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθούν περισσότερο τα τυφλά και τα παιδιά με χαμηλή όραση στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μattel συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Ίδρυμα Τυφλών για να διασφαλίσει ότι τα πάντα πάνω στην κούκλα, από τα μάτια της μέχρι τα ρούχα της, απεικονίζουν με ακρίβεια τα άτομα με τύφλωση και χαμηλή όραση. «Αναγνωρίζουμε ότι η Barbie δεν είναι απλά μια κούκλα. Αντιπροσωπεύει την αυτοέκφραση και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάποιος ανήκει κάπου», σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της η Κρίστα Μπέργκερ, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Πώς δημιουργήθηκε η πρώτη Barbie με προβλήματα όρασης

Από τη σύλληψη, μέχρι την υλοποίηση της νέας Barbie, η εταιρεία έκανε μια σειρά από δοκιμές σε τυφλά παιδιά και παιδιά με χαμηλή όραση για να αποφασίσει ότι η κούκλα θα πρέπει να είναι ντυμένη με ρούχα με λεπτομέρειες από ύφασμα αφής, όπως ένα ροζ σατέν μπλουζάκι και μια μοβ φούστα από τούλι.

Λεπτομέρειες όπως οι θηλιές στο πίσω μέρος της μπλούζας της κούκλας και η ελαστική ζώνη στη μέση της φούστας δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το ντύσιμο της κούκλας είναι πιο πρακτικό. Η συσκευασία περιλαμβάνει τη λέξη Barbie γραμμένη σε γραφή Braille, στο μπροστινό μέρος του κουτιού.

H Mattel κυκλοφόρησε την πρώτη τυφλή κούκλα Barbie – Ποια είναι η Lucy Edwards 2

Ποια είναι η Lucy Edwards

H Lucy Edwards είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και παρουσιάστρια, η οποία είναι τυφλή και εμφανίζεται στην καμπάνια με τη νέα Barbie, δήλωσε ότι η παρουσίαση της κούκλας σημαίνει «τα πάντα για μένα». «Ως έφηβη, ένιωθα απομονωμένη χάνοντας την όρασή μου και μη βλέποντας πρότυπα σαν εμένα. Ντρεπόμουν για το μπαστούνι μου - αλλά γνωρίζοντας ότι η Barbie είχε μπαστούνι θα με έκανε να νιώσω τόσο διαφορετικά για το δικό μου και θα με βοηθούσε να νιώσω λιγότερο μόνη στο ταξίδι μου να αποδεχτώ και να αγκαλιάσω την τύφλωσή μου», συνέχισε.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις λεπτομέρειες που έχουν μπει στο σχεδιασμό αυτής της νέας Barbie - τα ρούχα αφής καθώς και το μπαστούνι και τα γυαλιά ηλίου. Είναι μια αναγνώριση ότι δεν μπορούν όλοι να δουν καλά, κάτι που σημαίνει πολλά για την κοινότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, βοηθώντας τα παιδιά και τους ενήλικες με απώλεια όρασης να αισθάνονται ότι ανήκουν και ότι αναγνωρίζονται».

SHARE THE STORY