Έρευνα: Κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια στη Γη είναι απόγονος ενός και μόνο ατόμου

Getty Ideal Images

«Όλα τα άτομα με μπλε μάτια συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Mια πρόσφατη μελέτη έρχεται να δώσει νέες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν το χρώμα των ματιών και συγκεκριμένα τα γαλάζια μάτια. Σύμφωνα με την μελέτη, «αν έχεις δύο μπλε μάτια, είσαι απόγονος ενός και μόνου ατόμου και αυτή η γενετική μετάλλαξη προήλθε από έναν μοναδικό άνθρωπο που έζησε πριν από 6.000 ως και 10.000 χρόνια».

Εδώ και ολόκληρα χρόνια ομάδες ερευνητών εργάζονται για να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από αυτή την εξέλιξη, εξετάζοντας επί σειρά ετών το γονίδιο OCA2 το οποίο καθορίζει το επίπεδο της καφέ χρωματικής ουσίας στο ανθρώπινο μάτι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Αποδεικνύεται όμως ότι η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί στους ανθρώπους την ανάπτυξη μπλε ματιών προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα εντελώς διαφορετικό γονίδιο, που ονομάζεται HERC2. Η φύση δηλαδή απενεργοποιεί πλήρως το OCA2 μετατρέποντας έτσι το καστανό σε μπλε.

Όσον αφορά το πώς γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι συνδέονται με έναν κοινό πρόγονο; Ο λόγος είναι επειδή ακριβώς οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν ακριβώς την ίδια μετάλλαξη.

Η σημείωση του καθηγητή της έρευνας

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Hans Eiberg αναφέρει στο Science Daily: «Οι άνθρωποι που έχουν πράσινα μάτια μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι έχουν μειωμένη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των ατόμων με μπλε μάτια. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα άτομα με μπλε μάτια συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο. Έχουν όλοι κληρονομήσει τον ίδιο διακόπτη στο ίδιο ακριβώς σημείο του DNA τους».

SHARE THE STORY

Exit mobile version