Marcellus Williams: Ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ, παρά τις αποδείξεις για την αθωότητά του

Marcellus Williams: Ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ, παρά τις αποδείξεις για την αθωότητά του 1

Τόσο η εισαγγελία όσο και η οικογένεια του θύματος πίεσαν να ακυρωθεί η εκτέλεση του Marcellus Williams.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Ο Marcellus Williams, κρατούμενος σε φυλακή του Μιζούρι που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2001, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση όπως είχε προγραμματιστεί την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου. Ο άντρας είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, Felicia Gayle. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε την αναστολή της εκτέλεσης, όπως αναφέρει το NBC News και το Associated Press. Στην αίθουσα εκτελέσεων ήταν ο γιος του κι ένας ιμάμης.

Τα τελευταία του λόγια ήταν «Δόξα τον Αλλάχ σε κάθε περίπτωση». Ο Williams είναι ο τρίτος κατάδικος που εκτελείται φέτος στο Μιζούρι και ο 15ος συνολικά στη χώρα του. Από το 1976, το Μιζούρι έχει εκτελέσει 100 κατάδικους συμπεριλαμβανομένου του Marcellus Williams. Η δικηγόρος του,  Tricia Rojo Bushnell, δήλωσε:

«Απόψε, όλοι είμαστε μάρτυρες της γκροτέσκας κρατικής εξουσίας του Μισούρι. Ας μην είναι εις μάτην. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συνεχιστεί».

Marcellus Williams: Ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ, παρά τις αποδείξεις για την αθωότητά του 2

Προηγουμένως, άνθρωποι από όλη την χώρα μάζεψαν πάνω από 1.000.000 υπογραφές για την αναστολή της εκτέλεσής του ενώ μέχρι κι ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson, ξέσπασε στο Twitter εναντίον της Πολιτείας, γράφοντας: «Ο Marcellus Williams δολοφονήθηκε σήμερα από την πολιτεία του Μιζούρι για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Είναι μια ντροπή για το Μιζούρι και μια ντροπή για τον κυβερνήτη Mike Parson, που απέτυχε στο καθήκον του να προστατεύσει έναν αθώο άνθρωπο από την αδικία».

Ακόμη και η εισαγγελία καθώς και οι οικογένεια του θύματος υποστήριζαν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Williams δεν είναι ένοχος. Μάταια, όμως, αφού η πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση.

Τι συνέβη όμως και γιατί ο αμερικανικός λαός επιμένει στην αθωότητά του Williams;

Το χρονικό του εγκλήματος

Η Felicia Gayle " Lisha " Picus ήταν Αμερικανίδα δημοσιογράφος που εργαζόταν σε τοπική εφημερίδα στο Μιζούρι. Τον τελευταίο καιρό είχε επικεντρωθεί στην φιλανθρωπία και τον ακτιβισμό, ενώ ζούσε με τον σύζυγό της σε ένα σπίτι μέσα σε φρουρούμενη κοινότητα. Στις 11 Αυγούστου 1998, ένας διαρρήκτης μπήκε στο σπίτι της και τη μαχαίρωσε 43 φορές με χασαπομάχαιρο. Η τσάντα της Gayle, το σακάκι της και ο φορητός υπολογιστής του συζύγου της έλειπαν, μαζί με κάποια άλλα μικροαντικείμενα. Η Gayle ήταν 42 ετών όταν άφησε την τελευταία της πνοή.

Τον Μάιο του 1999, η οικογένεια της Gayle ανακοίνωσε μια αμοιβή 10.000$ για όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν σε σύλληψη και καταδίκη. Τότε, δύο άτομα, ο Henry Cole και η Lara Asaro, κατονόμασαν τον Marcellus Williams (30 Δεκεμβρίου 1968 - 24 Σεπτεμβρίου 2024) ως τον ένοχο. Ο Williams είχε εκτεταμένο ποινικό μητρώο. Ο Cole υποστήριξε ότι ο Williams του είχε εξομολογηθεί το έγκλημά του όταν και οι δύο βρίσκονταν στην ίδια φυλακή. Ο Cole είχε ήδη αποφυλακιστεί πριν δώσει εθελοντικά τις πληροφορίες του. Ο Williams, από την άλλη, είχε αρχίσει να εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών για τη ληστεία ενός μαγαζιού. Η Lara Asaro ήταν η κοπέλα του Williams την εποχή του εγκλήματος και υποστήριξε ότι εκείνος της είχε ομολογήσει τι είχε συμβεί. Αυτό συνέβη αφού ανακάλυψε στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος στο αυτοκίνητο του Williams.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του DNA από τον τόπο του εγκλήματος. Ο Williams καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από κατάθεση 22 μαρτύρων. Μέχρι τέλους, επέμενε ότι είναι αθώος.

Γιατί η εισαγγελία υποστηρίζει ότι είναι αθώος;

Από τα παραπάνω, θα έλεγε κανείς ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη: ένας επαγγελματίας ληστής καταδικάστηκε μετά από δεκάδες μαρτυρίες. Ωστόσο, πολλοί έκριναν τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν δέχτηκε να παρουσιάσει τα ιατροδικαστικά στοιχεία.

Οι δικηγόροι του Williams απάντησαν ότι η κοπέλα του και ο Cole καταδικάστηκαν και οι δύο για κακουργήματα και χρειάζονταν την αμοιβή των 10.000 δολαρίων. Επιπλέον, δήλωσαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα, ένα ματωμένο αποτύπωμα παπουτσιού, τρίχες από μαλλιά και άλλα στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος, δεν ταίριαζαν με τον Williams. Το DNA που βρέθηκε στο μαχαίρι, όπως αποδείχθηκε μετά την καταδίκη, δεν ανήκε στον Williams αλλά σε μέλη της εισαγγελίας που το εξέτασαν χωρίς γάντια. Τα στοιχεία αυτά, αν είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο, θα είχαν απαλλάξει τον Williams, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Marcellus Williams: Ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ, παρά τις αποδείξεις για την αθωότητά του 3

Τόσο η εισαγγελία που είχε προηγουμένως κρίνει ένοχο τον Williams όσο και η οικογένεια της Gayle αλλά και ακτιβιστές από όλη την Αμερική υποστήριξαν ότι ο Williams δεν είναι ένοχος και πως δεν είχε καν μια δίκαιη δίκη. Από τους 12 ενόρκους, οι 11 ήταν λευκοί. Η Tricia Bushnell του Midwest Innocence Project είπε ότι ο εισαγγελέας της υπόθεσης, Keith Larner, απέρριψε έξι από τους επτά υποψήφιους ενόρκους που ήταν μαύροι. Ο ίδιος ο εισαγγελέας είχε πει ότι απέρριψε έναν υποψήφιο γιατί «έμοιαζε πολύ με τον Williams», δήλωση που έχει κατακριθεί ως ρατσιστική.

Η εισαγγελία της κομητείας του Σεντ Λούις, η οποία καταδίκασε τον Williams, τα τελευταία χρόνια υποστήριζε την αθωότητά του. Σε μια κοινή αναφορά 73 σελίδων που κατατέθηκε το Σαββατοκύριακο, οι εισαγγελείς της κομητείας και οι δικηγόροι υπεράσπισης εξηγούσαν ότι δεν υπάρχουν ιατροδικαστικά στοιχεία που να συνδέουν τον Williams με τον θάνατο της Felicia Gayle.

SHARE THE STORY