Ένας καταδικασμένος βιαστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μόνη αντίδραση ήρθε από την σπουδαία Anna Meares

Ένας καταδικασμένος βιαστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μόνη αντίδραση ήρθε από την σπουδαία Anna Meares 1

«Ένας καταδικασμένος βιαστής δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε επιλεγεί για τους Ολυμπιακούς του 2024». Η άβολη πραγματικότητα καλεί να διαπραγματευτούμε για ακόμη μια φορά τα αυτονόητα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Οι αθλητές είναι πρόσωπα που αξίζουν σεβασμό, θαυμασμό και χειροκρότημα. Έτσι δεν είναι; Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε μια Ολυμπιακή Διοργάνωση, δίνοντας το καλύτερο που μπορούν και ανταγωνιζόμενοι σε διεθνές επίπεδο. Δυστυχώς όμως, ο 29χρονος Ολλανδός Steven van de Velde δεν είναι μια τέτοια περίπτωση. Για την ακρίβεια απέχει πάρα πολύ από το πρότυπο του αθλητή. Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι και μάλιστα σε εναλλακτική διαμονή και αυτό γιατί είναι μια περίπτωση καταδικασμένου παιδόφιλου, ο οποίος βίασε επανειλημμένα ένα 12χρονο κορίτσι στην Αγγλία πριν από λίγα μόλις χρόνια.

Η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC) είναι υπεύθυνη για την επιλογή των αθλητών της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει. Μας κάνει εντύπωση πως οι αρμόδιοι αδιαφορούν με τέτοια άνεση σε έναν καταδικασμένο παιδόφιλο; Δυστυχώς όχι. Η έκταση που έχει πάρει όμως το θέμα από τα Media (όχι τα Ολλανδικά), είναι τεράστια και η ελπίδα να αποκλειστεί από την διοργάνωση ο καταδικασμένος βιαστής επίσης έντονη.

Το δημόσιο ξέσπασμά της δεν έκρυψε και η Anna Meares, πρόεδρος της Αυστραλιανής ομάδας και πρώην αθλήτρια στην ποδηλασία. Η ίδια τονίζει δικαίως πως ένας καταδικασμένος βιαστής δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε επιλεγεί για τους Ολυμπιακούς και η ίδια ποτέ δεν θα επέλεγε για την Αυστραλιανή ομάδα έναν βιαστή.  

Ένας καταδικασμένος βιαστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η μόνη αντίδραση ήρθε από την σπουδαία Anna Meares 2

Περισσότερα για την υπόθεση του Steven van de Velde

Η Βρετανική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Steven van de Velde σε 4 χρόνια φυλάκιση το 2016 για 3 κατηγορίες βιασμού ενός παιδιού τον Αύγουστο του 2014. Ο άνδρας, που τότε ήταν περίπου 19 ετών, γνώρισε τη 12χρονη Βρετανίδα στο Facebook και κανόνισε ραντεβού μαζί της στην Αγγλία, όπου τη βίασε πολλές φορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Του επετράπη να εκτίσει την ποινή του στην Ολλανδία, αντί για την Βρετανία, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά από μόλις 12 μήνες φυλάκισης.

Να σημειωθεί πως η 12χρονη κοπέλα, μετά τη σεξουαλική κακοποίηση, ξεκίνησε να αυτοτραυματίζεται και πήρε υπερβολική δόση ναρκωτικών για να κάνει κακό στον εαυτό της.

«Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, επομένως θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου» είχε δηλώσει ο ίδιος, χωρίς όμως να δείχνει έμπρακτα καμία μεταμέλεια.

Εξαιτίας του ποινικού παρελθόντος του, δεν του επιτράπηκε να μείνει στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού με όλους τους υπόλοιπους αθλητές, αλλά μένει σε μια εναλλακτική δομή, όπως αναφέρεται. Την ίδια στιγμή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είπε ότι ο διορισμός των μεμονωμένων μελών της ομάδας είναι «αποκλειστική ευθύνη κάθε αντίστοιχης Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

Δυστυχώς το «φάντασμα» των βιαστών, των κακοποιητών πολλών γυναικών δεν λείπει ούτε από μια τόσο σπουδαία εκδήλωση όπως αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι ακριβώς να θαυμάσει κανείς στο όνομα και την προβληματική προσωπικότητα του Steven van de Velde, όταν η διαδρομή του προκαλεί μόνο αποτρόπαια συναισθήματα και αηδία;

Η περίπτωσή του είναι μια ακόμη υπενθύμιση πως τόσο η δικαιοσύνη, όσο και οι επιτροπές των Ολυμπιακών αγώνων αντί να απομακρύνονται από τέτοια φαινόμενα και να παραδειγματίζουν εν δυνάμει θύτες, παραβλέπουν σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος γυναικών και διατηρούν κακοποιητικές αντιλήψεις, με το να μην τιμωρούν κατάλληλα. Ένας ακόμη βιαστής συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, όσο οι αρμόδιοι κλείνουν τα μάτια και προσποιούνται πως τίποτα δεν συνέβη ποτέ.  

SHARE THE STORY