Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει από διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά από αδιάγνωστους παλαβούς»

Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει από διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά από αδιάγνωστους παλαβούς» 1

Ο διάσημος μπασκετμπολίστας πήρε θέση για τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη, με τον πιο εύστοχο τρόπο - Η ανάρτηση με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζουν τον Δημήτρη Παπανικολάου χάρη στην αθλητική του καριέρα, αφού αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες στη χώρα. Πέρα από τον αθλητισμό όμως, ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι το πρόσωπο που κερδίζει τον σεβασμό μας, χάρη στην δράση του σχετικά με θέματα που αφορούν τον αυτισμό.

Ο ίδιος έχει αποκαλύψει πως διαγνώστηκε με στοιχεία του συνδρόμου Άσπεργκερ και μέσα από τις αναρτήσεις του ασχολείται εδώ και χρόνια ενεργά με το autism awareness, σε μια προσπάθεια ευρύτερης συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό.

Αυτή τη φορά η ανάρτησή του έχει προκαλέσει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αφορά τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη, ακριβώς έναν χρόνο πριν, αλλά και σε όσα έγιναν την μοιραία νύχτα. Κυρίως όμως, εστιάζει στον χαρακτηρισμό «παλαβός» που κάποιοι έσπευσαν να προσδώσουν στο θύμα.

«Η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει από διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά θα κινδυνεύει από αδιάγνωστους παλαβούς».

«Όταν βγήκε το βίντεο και πριν την δολοφονία, στο πως κινούνταν (ο Αντώνης) στην προβλήτα, κατάλαβα και εγώ και πολλοί γονείς ότι ήταν αυτισμός», σημειώνει. Καταλήγοντας, τονίζει: «Η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει από διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά θα κινδυνεύει από αδιάγνωστους "παλαβούς" που παριστάνουν ότι είναι καλά»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Δημήτρη Παπανικολάου

«Πριν 1 χρόνο στις 5/9 αρχικά άκουσα ότι κάποιος έπεσε από καταπέλτη πλοίου στην θάλασσα. Μετά άκουσα ότι δολοφονήθηκε. Μετά άκουσα ότι ήταν άνθρωπος με αναπηρία. Όταν είδα δε, ότι δεν είχε ορατή αναπηρία, με ζώσανε ακόμα πιο πολύ τα φίδια. Μετά όταν βγήκε το βίντεο και πριν την δολοφονία, στο πως κινούνταν στην προβλήτα, κατάλαβα και εγώ και πολλοί γονείς ότι ήταν αυτισμός, παρ' ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Μετά έβαλα τηλεόραση το πρωί και στο ρεπορτάζ λέγανε ότι ο Αντώνης Καρυώτης κινούνταν περίεργα στην προβλήτα. Έστειλα ένα μνμ στον παρουσιαστή, @gliagas πράγμα που δεν συνηθίζω, να του πω ότι δεν κινούταν περίεργα, όπως λέγανε τα ρεπορτάζ, αλλά κινούνταν αυτιστικά. Προς τιμήν του χωρίς να το ζητήσω, είπε και με πήραν τηλ. από την εκπομπή του, να βγω την άλλη ημέρα να εξηγήσω τα σημάδια αναγνώρισης αυτισμού.

Μετά βγήκαν οι διάλογοι από το πλοίο να λένε ένας παλαβός ήταν απ' έξω. Εκεί όταν τον είπαν παλαβό, σιγουρεύτηκα πως εκτός της δολοφονίας και της εγκατάλειψης, ότι δεν είχαν επίσης και καμία εκπαίδευση.

Πολλές φορές ακούτε εμάς τους γονείς να λέμε ότι έχουμε ένα άγχος μεγαλύτερο όταν θα φύγουμε από την ζωή, πως θα συμπεριφερθούν στα παιδιά, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αμυνθούν και αν θα είναι λειτουργική και ενημερωμένη η κοινωνία.

Δεν τολμώ δε, να σκεφτώ τι θα ακούγαμε για τον «παλαβό» Αντώνη αν δεν υπήρχε βίντεο και μάρτυρες. Η προσπάθεια να εντάξουμε τις διεγνωσμένες αόρατες αναπηρίες πιο καλά συνεχίζεται. Πάντα φυσικά σε ένα μεγάλο μέσο όρο, η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει από διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά θα κινδυνεύει από αδιάγνωστους «παλαβούς» που παριστάνουν ότι είναι καλά».

Η συνέντευξη του Δημήτρη Παπανικολάου στο Grace

Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει από διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά από αδιάγνωστους παλαβούς» 2

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, ο γνωστός μπασκετμπολίστας μίλησε στην Έλενα Κρητικού και το Grace.gr σχετικά με τον αυτισμό και το σύνδρομο Άσπεργκερ, με το οποίο διαγνώστηκε και η κόρη του.

Αν έχετε διαβάσει κάποια βιβλία για τον αυτισμό, ίσως το μάτι σας έχει πέσει στην περιγραφή που έκανε κάποτε ο Petit Robert, ένα από τα πολλά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του: «Ο αυτισμός είναι απόσπαση από την εξωτερική πραγματικότητα που συνοδεύεται από μια έντονη εσωτερική ζωή».

Στην Ελλάδα μόνο, ο αυτισμός αφορά 180.000 οικογένειες, όπως με πληροφορεί στην αρχή της συζήτησής μας όσο οδηγεί για Θεσσαλονίκη, ο διάσημος πρώην μπασκετμπολίστας και εμπνευστής του προγράμματος, UniquAll, Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος το 2021 δήλωσε δημόσια ότι έχει στοιχεία Άσπεργκερ. Η κόρη του, Άρια, είχε ήδη διαγνωστεί με αυτισμό. Για εκείνον, ο αυτισμός είναι ακριβώς ό,τι ορίζει η πραγματικότητα. «Μια διαφορετική καλωδίωση του εγκεφάλου που η ιατρική δεν ξέρει ακόμη γιατί συμβαίνει».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Παπανικολάου στο Grace.

SHARE THE STORY