Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθλήτριες με ανδρικά χρωμοσώματα θα αγωνιστούν στη γυναικεία πυγμαχία και προκαλούν αντιδράσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθλήτριες με ανδρικά χρωμοσώματα θα αγωνιστούν στη γυναικεία πυγμαχία και προκαλούν αντιδράσεις 1

«Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα»

ΑΠΟ GRACE TEAM

Δεν άργησαν να έρθουν τα απρόοπτα στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, όταν αποφασίστηκε πως δυο αθλήτριες με ανδρικά χρωμοσώματα θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στη γυναικεία πυγμαχία. Συγκεκριμένα, δυο πυγμάχοι από την Αλγερία και τη Ταϊβάν είχαν αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά στο Παρίσι ίσχυσαν διαφορετικοί κανόνες και έτσι πήραν την έγκριση για την συμμετοχή στο άθλημα και μάλιστα στην κατηγορία των γυναικών.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή περνάει του αθλητές από τεστ καταλληλόλητας φύλλων και σε δυο γυναίκες το τεστ απέτυχε, δηλαδή τα χρωμοσώματα δεν ταίριαξαν με το φύλο τους. Όπως ισχυρίστηκε η IBA, οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.

Οι δυο αθλήτριες είναι η Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και η Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά. Και οι δυο είχαν αποκλειστεί με απόφαση της Διεθνής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί. Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ από τη δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση.

Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρωμοσώματα και την καταλληλόλητα φύλλου

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δυο αθλήτριες δεν είναι τρανς, πιθανόν όμως να είναι ίντερσεξ άτομα, στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, πολλές φορές στην εφηβεία ή και ακόμη αργότερα στο μέλλον.

Η περίπτωση των δύο αθλητριών ήρθε στην επικαιρότητα εξαιτίας της ανάληψης ευθύνης για τη διοργάνωση του πυγμαχικού τουρνουά από τη ΔΟΕ, όταν για διαδικαστικούς λόγους η IBA αποκλείστηκε από τη διοργάνωση των αγωνισμάτων στο Παρίσι. Η ΔΟΕ, με τη σειρά της υιοθέτησε πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με αυτούς της IBA.

Οι αθλήτριες θα αγωνιστούν κανονικά την Πέμπτη και την Παρασκευή, κάθε μία στην κατηγορία της, απόφαση που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στις τάξεις του αθλήματος.

Τι δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Caitlin Parker

Είναι μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση, δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Caitlin Parker ενόψει μιας πιθανής αναμέτρησης με μία από τις συναθλήτριές της. «Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα», δήλωσε η Parker και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο».

«Βιολογικά και γενετικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και στα μαχητικά αθλήματα μπορεί να είναι επικίνδυνο».

Στη συνέχεια τόνισε πως έχει αγωνιστεί με άνδρες στο παρελθόν και ξέρει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τις αθλήτριες. «Βιολογικά και γενετικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και στα μαχητικά αθλήματα μπορεί να είναι επικίνδυνο». Εξέφρασε ακόμη και την ανησυχία της για το μέλλον της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Η πυγμαχία είναι το παλαιότερο ολυμπιακό άθλημα. Η γυναικεία πυγμαχία όμως εισήχθη μόλις το 2012 και θέλω να τη δω για τα επόμενα 100, 200 χρόνια».

SHARE THE STORY