Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε ένα εκατομμύριο κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε ένα εκατομμύριο κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο 1

Το Αφγανιστάν παραμένει η μόνη χώρα με περιορισμούς στην εκπαίδευση των γυναικών.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Δυστυχώς από το 2021 όπου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία, πάνω από ένα εκατομμύριο κορίτσια έχουν εγκλωβιστεί, δίχως να μπορούν να πάνε ούτε σχολείο. Η εκπαίδευση επιτρέπεται μόνο μέχρι την ηλικία των 12, ενώ οι απαγορεύσεις από το φονταμενταλιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχουν τέλος, επαναφέροντας πολλές από τις ακραίες, ισλαμιστικές πολιτικές τους που είχαν εφαρμόσει και στη δεκαετία του 1990.

Ακόμη το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν σηματοδότησε την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με μια τελετή στην οποία δεν επετράπη να παρευρεθούν γυναίκες δημοσιογράφοι. Κατά τη διάρκεια τελετής, ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν, Χαμπιμπουλάχ Αγά, είπε ότι το υπουργείο προσπαθεί «να αυξήσει την ποιότητα της εκπαίδευσης των θρησκευτικών και σύγχρονων επιστημών όσο το δυνατόν περισσότερο». Ο υπουργός κάλεσε επίσης τους μαθητές να αποφεύγουν να φορούν ρούχα που έρχονται σε αντίθεση με τις ισλαμικές και αφγανικές αρχές.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε ένα εκατομμύριο κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο 2

Μέσα σε όλα αυτά, οι Ταλιμπάν δήλωσαν πως δίνουν προτεραιότητα στην ισλαμική γνώση έναντι του βασικού αλφαβητισμού και των μαθηματικών, με αποτέλεσμα την ήδη «πληγωμένη» εκπαίδευση στη χώρα να χειροτερεύει και να θρέφει νοοτροπίες μίσους που οδηγούν σε ακραίες αποφάσεις.

Για ποιο λόγο απαγορεύεται στα κορίτσια να συνεχίσουν το σχολείο

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι τα κορίτσια που συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους, παραβίαζαν την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και ότι χρειάζονταν ορισμένες προϋποθέσεις για την επιστροφή τους. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος στη δημιουργία των εν λόγω συνθηκών, από το 2021 έως σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά υποσχέθηκαν κάποιο βαθμό μετριοπάθειας στις πολιτικές τους μετά την επανάληψη της εξουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει επίσης την πρόσβαση των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε πολλούς δημόσιους χώρους και στις περισσότερες θέσεις εργασίας.

SHARE THE STORY