19 μέρες μετά την εξαφάνισή της, η 8χρονη Narin Güran βρίσκεται δολοφονημένη

19 μέρες μετά την εξαφάνισή της, η 8χρονη Narin Güran βρίσκεται δολοφονημένη 1
Onur Dogman / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη 21 ατόμων μεταξύ των οποίων, οι γονείς, ο θείος και ο μεγάλος αδερφός του άτυχου κοριτσιού. Η βάναυση δολοφονία της 8χρονης Narin έχει προκαλέσει σοκ και οργή στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, Κούρδοι πολίτες και πολιτικοί αφήνουν υποψίες για εμπλοκή του τουρκικού στρατού.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Η εξαφάνιση της 8χρονης Narin Güran, στις 21 Αυγούστου 2024, συγκλόνισε την Τουρκία και κατέληξε σε ένα τραγικό και τρομακτικό έγκλημα. Η Narin, ένα χαρούμενο κορίτσι κουρδικής καταγωγής από την επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι από το μάθημα Κορανίου. Την τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή, κάμερες ασφαλείας την κατέγραψαν να περπατά με φίλους, προτού χωρίσει από αυτούς για να πάρει τον δρόμο του γυρισμού μέσω ενός μονοπατιού κοντά στο χωριό της. Κάπου εκεί χάνονται τα βήματά της ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η οικογένειά της.

Η εξαφάνιση της προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των αρχών. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ομάδες αναζήτησης, εκπαιδευμένα σκυλιά και υποβρύχιοι διασώστες, ενώ χιλιάδες οχήματα και άνθρωποι ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων​. Τα στοιχεία, όμως, ήταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα την απελπισία της οικογένειας και την ανησυχία της κοινής γνώμης. Αρκετές γνωστές προσωπικότητες της Τουρκίας συμμετείχαν σε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Βρείτε τη Narin». Κάποιες μέρες μετά την εξαφάνισή της, βρέθηκαν δύο παιδικά σανδάλια σε διαφορετικές τοποθεσίες, τα οποία, όμως, δεν ανήκαν στη Narin​.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, 19 ημέρες μετά την εξαφάνισή της, το άψυχο σώμα της Narin βρέθηκε μέσα σε μια τσάντα, κρυμμένο κάτω από κλαδιά και πέτρες, σε ένα ρυάκι 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό της. Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι το κορίτσι είχε δολοφονηθεί, ενώ η τσάντα τοποθετήθηκε στο ρυάκι για να μην εντοπιστεί εύκολα​.

Η υπόθεση έλαβε νέα τροπή όταν οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του θείου της Narin, που ήταν κοινοτάρχης του χωριού, σύμφωνα με πηγές. Συγκεκριμένα, ο θείος της συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μετά από «ισχυρές υποψίες» για «δολοφονία» και «στέρηση της ελευθερίας» σε βάρος του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία που να τον ενοχοποιούν, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, με τη σύλληψη και ανάκριση άλλων 21 ατόμων. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ, τέθηκαν υπό κράτηση η μητέρα του κοριτσιού, Yüksel Güran, ο πατέρας της, Arif Güran και ο μεγαλύτερος αδερφός της E. Güran (το πλήρες όνομά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα). 

«Η θλιβερή είδηση για τη Narin, η οποία δολοφονήθηκε βάναυσα, μας πλήγωσε όλους βαθιά», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Θα παρακολουθώ προσωπικά τη δικαστική διαδικασία για να εγγυηθώ ότι αυτοί που μας πήραν την Narin θα έχουν την αυστηρότερη τιμωρία που τους αξίζει», πρόσθεσε.

Η τραγική αυτή υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τουρκική κοινωνία, με διαδηλώσεις να διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας από φεμινιστικές οργανώσεις, απαιτώντας δικαιοσύνη. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν για το αποτρόπαιο έγκλημα.

Το φιλοκουρδικό κόμμα Dem κάλεσε επίσης σε πορεία στο Ντιγιάρμπακιρ. Πολλοί Κούρδοι στα social media έχουν εγείρει υποψίες σχετικά με τις περιπτώσεις ανήλικων παιδιών κουρδικής καταγωγής, τα οποία -όπως υποστηρίζουν- έχουν βρεθεί νεκρά σε περιοχές με υψηλή παρουσία του τουρκικού στρατού.

«Η Narin δολοφονήθηκε με οργανωμένο τρόπο. Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αυτή, που μας θλίβει όλους, πρέπει να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν ενώπιον ενός αμερόληπτου και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος», σχολίασε το κόμμα με μήνυμά του στην πλατφόρμα X.

SHARE THE STORY