Αναμνήσεις από την Λόλα Ζολώτα

Αναμνήσεις από την Λόλα Ζολώτα 1
(Photo Caliope)

Μια επίσκεψη στο αρχοντικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η συνέντευξη μιας από τις ωραιότερες και κομψότερες Ελληνίδες όλων των εποχών.

ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

H σύζυγος του ακαδημαϊκού, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα ήταν μία από τις τελευταίες grande dames των Αθηνών και σίγουρα μια από τις κομψότερες αλλά και ωραιότερες Ελληνίδες. Ήταν ένα από τα πρώτα πρόσωπα που μας έκαναν την τιμή να φωτογραφηθούν για το ξεκίνημα του περιοδικού ''Life&Style'' στο τέλος του 2000.

Ήταν η πρώτη και ίσως η τελευταία φορά που έδωσε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης σε κάποιο έντυπο. Η φωτογράφιση από το φακό της Calliope είχε γίνει στο υπέροχο σπίτι του ζευγαριού, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου κάποιες δεκαετίες νωρίτερα η Λόλα Ζολώτα είχε ποζάρει ως σύγχρονη Καρυάτιδα φορώντας κοσμήματα Zolotas και τουαλέτα Jean Desses.

Αναμνήσεις από την Λόλα Ζολώτα 2

Ως σύγχρονη Καρυάτιδα φορώντας κοσμήματα Zolotas και τουαλέτα Jean Desses


Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Νίκο Φρονιμόπουλο διηγείτο ότι η σύζυγος του προέδρου Αϊζενχάουερ της είχε κάνει το καλύτερο κομπλιμέντο παρομοιάζοντάς την με αρχαιοελληνικό άγαλμα.


«Νοιώθω Ελληνίδα ασχέτως αν δεν έχω γεννηθεί στην Ελλάδα. Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς. Είμαι μοναχοπαίδι και από μικρή, ο πατέρας μου, φοβούμενος μην αμερικανοποιηθώ με έφερε στην Ελλάδα, να μορφωθώ και να ζήσω εδώ. Ήρθα για πρώτη φορά σε ηλικία επτά ετών και έκτοτε έζησα μόνιμα εδώ, κάνοντας βέβαια πολλά ταξίδια. Επαναλαμβάνω όμως ότι νοιώθω πολύ Ελληνίδα.»

Αναμνήσεις από την Λόλα Ζολώτα 3

Στο σαλόνι με το χαλί Aubusson, τις πολυθρόνες Louis XV με τις βαρύτιμες λουλουδάτες ταπετσαρίες, τον χρυσοποίκιλτο καθρέπτη και την μοναδική θέα του ιερού βράχου.Η ηλικία της πάντα καλυπτόταν από πέπλο μυστηρίου, αλλά παρά το πέρασμα του χρόνου και το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε ένα περίκομψο μπαστούνι για να τη βοηθά στο περπάτημα, αντάξιο μιας Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας, διατηρούσε πάντα την αίγλη της καλλονής που είχε υπάρξει στα νιάτα της. (Photo Caliope)


H Λόλα Ζολώτα είχε μιλήσει στο Νίκο Φρονιμόπουλο για τη ζωή της, καθώς όμως χρειάζονταν να γίνουν μερικές συμπληρωματικές ερωτήσεις είχα την τιμή να τη γνωρίσω και ο ίδιος. Το σπίτι επί της οδού Αεροπαγείτου είχε φωτογραφηθεί μέχρι τότε μόνο για τις Εικόνες της Ελένης Βλάχου. Μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 60 με μια εντυπωσιακή είσοδο, η κατοικία υψωνόταν σε τρεις ορόφους.

Η κυρία Ζολώτα με υποδέχτηκε υπέρκομψα ντυμένη, ευγενική και προσιτή στο σαλόνι με το χαλί Aubusson, τις πολυθρόνες Louis XV με τις βαρύτιμες λουλουδάτες ταπετσαρίες και την μοναδική θέα του ιερού βράχου. Η ηλικία της πάντα καλυπτόταν από πέπλο μυστηρίου, αλλά παρά το πέρασμα του χρόνου και το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε ένα περίκομψο μπαστούνι για να τη βοηθά στο περπάτημα, αντάξιο μιας Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας, διατηρούσε πάντα την αίγλη της καλλονής που είχε υπάρξει στα νιάτα της. Η επιδερμίδα της ήταν ακόμη και τότε πεντακάθαρη, μεταξένια και με ελάχιστες ρυτίδες, τα μαλλιά της πιασμένα με αυστηρή κομψότητα σε έναν chic κότσο.


«Στυλ είναι οτιδήποτε είναι απλό και όχι κραυγαλέο.» είχε πει στο Νίκο Φρονιμόπουλο. «Η σεμνότης είναι το κυριότερο στοιχείο της κομψότητας. Προσωπικά φοράω ότι νομίζω ότι μου ταιριάζει και δεν ακολουθώ τη μόδα. Ράβομαι επί χρόνια σε μια κυρία στην οποία ραβόταν και η μητέρα μου. Δεν την αλλάζω με τίποτα.»


Ακριβοθώρητη, χορτασμένη από ζωή και εμπειρίες μίλησε στη συνέντευξή της στο Life &Style για τα νεανικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια αλλά και την Αθήνα της Κατοχής. "Περνάγαμε πολύ όμορφα με τις φίλες μου, όλο χορούς και μπαλ μασκέ. Έπειτα ήρθε ο πόλεμος και όλα αυτά έλαβαν τέλος. Και έτσι γίναμε όλες εθελόντριες νοσοκόμες". Τα μαθήματα φωνητικής με την Ελβίρα ντε Χιντάλγκο, καθηγήτρια της Μαρίας Κάλλας, την οποία φυσικά επίσης γνώριζε.

" Ήταν διαφορετική τότε, παχιά και ξανθιά, αργότερα μεταμορφώθηκε στην Κάλλας που ξέρουμε- το πάθος της για την όπερα - 'Αγαπούσα πολύ το τραγούδι και ήθελα να κάνω καριέρα ως τραγουδίστρια της όπερας. Έχω μετανιώσει που δεν εκπλήρωσα το όνειρό μου'-, τη γνωριμία και τον έρωτα με τον Ξενοφώντα Ζολώτα και το θαυμασμό που ένιωθε πάντα για εκείνον. "Είμαι θαυμάστρια του συζύγου μου, γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέφτεται και τον τρόπο που πήρε σημαντικές αποφάσεις όταν χρειαζόταν, αλλά και τη φιλοσοφία του. Είναι ένας πολύ γλυκός καλός και απλός άνθρωπος. Είμαστε μαζί 42 ολόκληρα αλησμόνητα χρόνια. Όταν βλέπω γύρω μου τη δυστυχία τόσων παντρεμένων ζευγαριών λέω στον εαυτό μου πόσο τυχερή ήμουν που έζησα κοντά σε αυτόν τον άνθρωπο."

Αναμνήσεις από την Λόλα Ζολώτα 4

Με τον Ξενοφώντα Ζολώτα. (Photo Caliope)


Η Λόλα Ζολώτα είχε κάνει δύο γάμους. Ο πρώτος στα χρόνια της κατοχής με τον υπασπιστή του κατοπινού βασιλέως Παύλου, Αριστείδη Μεταξά, που κράτησε δέκα χρόνια. Ήταν η εποχή που έζησε στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς της. Είχαν διαφύγει εκεί λίγο πριν το τέλος του πολέμου. «’Ήταν μια περιπέτεια! Περάσαμε κρυφά με ένα καΐκι από την Ελλάδα στην Τουρκία δίνοντας ψεύτικα ονόματα. Φτάσαμε στη Χιο και αράξαμε κάτω από ένα γερμανικό καμιόνι. Κρύψαμε το καΐκι με κλαδιά και έπειτα περάσαμε στην Τουρκία και εν συνεχεία στη Αίγυπτο.»


Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε ξανά να ταξιδεύει. «Μου άρεσε ανέκαθεν πάρα πολύ. Τα πιο αγαπημένα μου ταξίδια τα έκανα τότε στην Ιταλία.»
Έπειτα από μια μοιραία συνάντηση σε μια δεξίωση στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», παντρεύτηκε μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1958, με κουμπάρα την αγαπημένη της φίλη Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, τον Ξενοφώντα Ζολότα, έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες του περασμένου αιώνα, Ακαδημαϊκό, Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας, εξαιρετικά μορφωμένο και καλλιεργημένο, γόνο της μεγάλης Ελληνικής οικογένειας που δημιούργησε το brand Zolotas Jewelry. Το 1989 είχε αναλάβει υπό έκτακτες συνθήκες έπειτα από παράκληση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας την οικουμενική κυβέρνηση της χώρας.


Έζησαν μαζί πέντε δεκαετίες ως το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού το 2004. Για την εποχή της πρωθυπουργίας του συζύγου της, το 1989, δεν είχε πολλά να πει η κυρία Ζολώτα στη συνέντευξή της. Ο ρόλος της Πρώτης κυρίας δεν την ενδιέφερε.

Αναμνήσεις από την Λόλα Ζολώτα 5

Είχε λατρεία στις όμορφες γάτες με pedigree. (Photo Caliope)


"Επειδή ποτέ δεν με ενθουσίαζε η πολιτική, ευχόμουν μέσα μου να τελειώσει γρήγορα ο Ξενοφών με αυτή την ιστορία. Αυτό ήταν το μόνο που με ενδιέφερε και έτσι έφυγα για λίγο για τη Γερμανία. Κοινώς, το έσκασα!". Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της, αυτές από τα ταξίδια με την καλή της φίλη Ντόλυ Γουλανδρή, τα περίφημα Dolly Tours, όπως αποκαλούσαν τις εξορμήσεις ανά τον κόσμο σε μακρινούς προορισμούς τα μέλη της συντροφιάς που συμπεριλάμβανε εκτός από την Λόλα και τη Ντόλυ, την Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου και τη Μαρία Χριστίνα Αγγελοπούλου. «Επειδή οι σύζυγοι δεν ήθελαν τις περισσότερες φορές να ακολουθήσουν πηγαίναμε μόνες μας σε διαφορά μακρινά εξωτικά μέρη. Θυμάμαι με νοσταλγία το ταξίδι στη Ρωσία, τότε που ο Ξενοφών αρνήθηκε πεισματικά να μας ακολουθήσει λόγω του κομουνιστικού καθεστώτος της εποχής».


Εκπρόσωπος μιας εποχής που έχει πλέον φύγει, η Λόλα Ζολώτα έφυγε και η ίδια από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2016 πλήρης ημερών. Τα παρακάτω λόγια της έκλειναν τη συνέντευξή της και παραμένουν επίκαιρα: "Παντού στον κόσμο κυριαρχεί η έλλειψη αξιών. Θεός είναι το χρήμα. Η εποχή μας μου θυμίζει τα λόγια της κυρίας Κολοκοτρώνη: Εάν κρεμάσεις ένα χοιρομέρι στην πόρτα σου, θα έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου".

SHARE THE STORY