Julian Assange: Η επεισοδιακή σύλληψη, τα πέντε χρόνια στη φυλακή και η απελευθέρωση

Getty Ideal Images

Μετά την αποφυλάκισή του τη Δευτέρα (24/6) η σύζυγος του, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως "ο Julian είναι ελεύθερος".

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ελεύθερος μετά από έναν δικαστικό αγώνα 12 ετών αφέθηκε ο ιδρυτής της WikiLeaks, Julian Assange, μετά την συμφωνία που είχε με την αμερικανική δικαιοσύνη πως θα ομολογήσει την ενοχή του.

 

 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας από τους γνωστότερους χάκερ, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια πληροφορίες και υλικό που διέρρεε από αποκρυπτογραφημένα έγγραφα των ΗΠΑ. Κυρίως έγινε γνωστός για τις αποκαλύψεις και τις επιθέσεις των Αμερικανών απάτσι στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η ζωή του θα μπορούσε άνετα να γυριστεί σε ταινία, ενώ πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστή η είδηση πως θα απελευθερωθεί από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου, εκεί όπου κρατούνταν επί 5 χρόνια.

Πριν την φυλάκιση του, είχε φυγαδευτεί για σχεδόν επτά χρόνια από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισόβια κάθειρξη.

Την Δευτέρα (24/6) ο 52χρονος Julian Assange, συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για κακούργημα που σχετίζεται με τον φερόμενο ρόλο του για παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

 

Ως αντάλλαγμα θα αποφυλακιζόταν και θα έμπαινε ένα τέλος της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον. Η συμφωνία αυτή φαίνεται γράφει την τελευταία σελίδα σε ένα μακροχρόνιο νομικό έπος, επιτρέποντας στον Julian να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.

Την Τετάρτη (26/6) αναμένεται να δικαστεί από δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Τι ακριβώς είχε συμβεί στην υπόθεση του Julian Assange

YouTube video player

Ο Assange γεννήθηκε το 1971 στην αυστραλιανή πολιτεία του Κουίνσλαντ. Ασχολήθηκε με τους υπολογιστές σε νεαρή ηλικία και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 θεωρούνταν ένας από τους πιο γνωστούς Αυστραλούς χάκερ.

Το 2006 ίδρυσε το WikiLeaks, έναν οργανισμό που δημοσίευε υλικό που διέρρεε από αποκρυπτογραφημένα έγγραφα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Assange και το WikiLeaks έγιναν παγκοσμίως γνωστοί μετά τη δημοσίευση μιας σειράς διαρροών από την πληροφοριοδότρια Chelsea Manning, πρώην στρατιωτικού του αμερικανικού στρατού.

Μεταξύ των αρχείων ήταν ένα βίντεο της επίθεσης με ελικόπτερο Απάτσι από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε ποινική έρευνα και η Manning καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τις διαρροές. Τον Νοέμβριο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε ένα αρχείο με περισσότερα από 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

Ακολούθησε μια μακρά μάχη μεταξύ του χάκερ και των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ανακηρύχθηκε από πολλούς σε όλο τον κόσμο ως ήρωας της ελευθεροτυπίας κυρίως λόγω των αποκαλύψεών του για τα πεπραγμένα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

 

Στη Σουηδία το 2010 υπήρξαν κατηγορίες για δύο υποθέσεις βιασμού, τις οποίες ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Αφού ένα δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε ότι μπορεί να εκδοθεί στη Σουηδία, ο Assange εισήλθε στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο και εκεί φυγαδεύτηκε για 7 χρόνια.

Όμως οι σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας χάλασαν και μετά την αναχώρησή του από την πρεσβεία, ο Assange συνελήφθη για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοσή του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες για τον φερόμενο ρόλο του στην παραβίαση απόρρητων εγγράφων και ήταν αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών. Μάλιστα, ενώ συζητούνταν η έκδοσή του, οι βρετανικές Αρχές είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο Assange είχε δηλώσει ότι η υπόθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα, ότι δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσει δίκαιη δίκη και ότι η παράδοσή του στις ΗΠΑ θα παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο πλευρό του βρέθηκαν χιλιάδες υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, καταδικάζοντας την απόπειρα έκδοσής του, υποστηρίζοντας ότι θα είχε τραγικό αποτέλεσμα στην ελευθερία του Τύπου.

Το 2019, ο Julian Assange συνελήφθη από την πρεσβεία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου με ένταλμα έκδοσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια ζώντας ως επί το πλείστον απομονωμένος, σε ένα κελί 3 επί 2 μέτρων στη φυλακή Belmarsh.

Η απελευθέρωση

Πρόσφατα υπήρξε αυξημένη πίεση για την απελευθέρωση του Assange. Τον Μάιο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι ο Assange είχε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην τελευταία του προσφυγή κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε αναφερθεί σε μια πιθανή συμφωνία που προωθήθηκε από αξιωματούχους της Αυστραλίας να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και η Διεθνής Αμνηστία ήταν μεταξύ εκείνων που κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει την πιθανή έκδοσή του, επικαλούμενοι ανησυχίες για το ενδεχόμενο κακομεταχείρισής του αν τον εξέδιδαν στις ΗΠΑ.

 

Μετά την αποφυλάκισή του τη Δευτέρα (24/6) η σύζυγος του, Στέλλα Ασάνζ, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!».

«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε εσάς, εσάς, που όλα αυτά τα χρόνια κινητοποιηθήκατε για να το κάνετε αυτό πραγματικότητα», έγραψε.

SHARE THE STORY

Exit mobile version