Μπλεξίματα για το παλάτι του Μονακό: Οικονομικά σκάνδαλα και διαφθορές στην επιφάνεια

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των ανιψιών του πρίγκιπα Αλβέρτου έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών (και όχι άδικα).

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Η Βρετανική και Ισπανική βασιλική οικογένεια δεν είναι οι μόνες που βρίσκονται στο επίκεντρο των τελευταίων ημερών. Στο «παιχνίδι» βρίσκεται η βασιλική οικογένεια του Μονακό, και μάλιστα με ειδήσεις που προκαλούν αμηχανία και οργή.

Όλα δείχνουν πως τα τελευταία 15 χρόνια, τα ανίψια του πρίγκιπα Αλβέρτου φέρεται να είχαν εύνοια από την κυβέρνηση σε επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Bloomberg, o Κλοντ Παλμέρο, λογιστής και δεξί χέρι του Αλβέρτου Β’ του Μονακό συμβούλευε την οικογένεια σχετικά με θέματα οικονομικών και επιχειρηματικότητας.

Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, ο Παλμέρο είχε συνάντηση με την οικογένεια προκειμένου να ακούσει επόμενες οικονομικές και επιχειρηματικές κινήσεις. Το 2012 ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, ο λογιστής είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα φιλόδοξα σχέδια που ετοίμαζαν τα ανίψια του Αλβέρτου.

Τα δύο ανίψια του πρίγκιπα Αλβέρτου, Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι είχαν ξεκινήσει σθεναρά τα σχέδια τους επενδύοντας στις κατασκευές, την τεχνολογία και τις μεταφορές. Για να καταφέρουν όμως να ξεχωρίσουν, είχαν ζητήσει και την εύνοια της κυβέρνησης και του θείου τους.

Τότε ο λογιστής, τους είχε προειδοποιήσει με σημειώσεις που ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η κατασκευαστική τους επιχείρηση θα προκαλέσει προβλήματα. [Ο Πιερ Κασιράγκι] είναι πολύ φιλόδοξος και επιθυμεί να κερδίσει πολλά συμβόλαια – πρέπει να προσέξουμε την κατάσταση».

Όλες αυτές οι προειδοποιήσεις σχετικά με τη διαφθορά και την ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση και το παλάτι, προσπεράστηκαν μέχρι που ήρθαν οι αποκαλύψεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση του Αλβέρτου ευνοούσε, τακτικά, τα αδέλφια Κασιράγκι. Συγκεκριμένα το 2009 όταν τα δυο αδέρφια θέλησαν να χτίσουν μια πολυτελή πολυκατοικία κοντά στο φημισμένο Casino de Monte-Carlo, τότε ο πρίγκιπας Αλβέρτος παρενέβη για να απομακρυνθούν από τη διαδικασία οι υπόλοιποι εργολάβοι. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Πηγές αναφέρουν πως τόσο ο Αλβέρτος, όσο και η κυβέρνηση, βοήθησαν πολλές φορές με διεφθαρμένο τρόπο τους Κασιράγκι και πλέον η δικαιοσύνη έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο ο πρίγκιπας, όσο και τα ανίψια του, αρνούνται τις κατηγορίες. Τα αδέλφια επισήμαναν ότι διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες «με ακεραιότητα και αυστηρή συμμόρφωση σε όλους τους κανονισμούς». Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Αλβέρτος τόνισε ότι δεν μπορεί να παίρνει θέση για καμία εταιρεία και ότι οι επιχειρήσεις στο Μονακό «υπόκεινται σε κανόνες για τους δημόσιους διαγωνισμούς, όπως συμβαίνει παντού αλλού».

Οι αποκαλύψεις αυτές όμως δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού αξίζει να σημειωθεί πως το Μονακό παρότι διαθέτει κοινοβούλιο, το παλάτι παραμένει το κέντρο εξουσίας με τον πρίγκιπα να αναλαμβάνει το δικαίωμα να ασκεί βέτο, να επιλέγει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και να καθορίζει την εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, απολαμβάνει ασυλία από ποινικές κατηγορίες ή αστικές αγωγές.

Τι και αν το 2005, όπου ο Αλβέρτος ανέβηκε στον θρόνο και είχε υποσχεθεί να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, φαίνεται πως λίγα πράγματα έως τίποτα, δεν έχει αλλάξει.

Αυτές δεν είναι οι μόνες αποκαλύψεις που αφορούν το παλάτι του Μονακό. Και άλλο οικονομικό σκάνδαλο, έχει να κάνει με έγγραφα, που διέρρευσαν από χάκερς και αποκαλύπτουν μια σειρά από οικονομικές ατασθαλίες που εμπλέκουν τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλα μέλη του στενού κύκλου του πρίγκιπα. Σε αυτό το σκάνδαλο εμπλέκεται και ο έμπιστος λογιστής του παλατιού που αναφέραμε παραπάνω, ο Παλμέρο.

Τέλος να σημειωθεί πως το προηγούμενο καλοκαίρι ο Αλβέρτος απέλυσε τον Παλμέρο και η βασιλική οικογένεια κατήγγειλε τον πρώην σύμβουλό της, κατηγορώντας τον για κακό χειρισμό των οικονομικών της.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίες: @palaisprincierdemonaco / instagram

SHARE THE STORY