Την Ψίμυθο ποτέ δε θα τη βρούμε

Την Ψίμυθο ποτέ δε θα τη βρούμε 1

Μια viral ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, μας έκανε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη πριν ετοιμάσουμε βαλίτσες για την Ψίμυθο και όπου γενικά γίνεται ή νομίζουμε ότι γίνεται φάση, από τη μία και από την άλλη ίσως μας έκανε να καταλάβουμε ότι το «έχω πάει» του φλεξ ξερόλα και πανταχού παρόντα «συλλέκτη εμπειριών» μπορεί πολύ εύκολα να αποδομηθεί.

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί ποτέ σε παρέες ανάμεικτες στις διακοπές. Ανάμεικτες όταν λέω, εννοώ από αυτές που σε συζητήσεις σε μία ταβέρνα που σκάει το κύμα φλεξάρουν διαρκώς τις διακοπές τους στη Μύκονο  ωσάν γηγενείς κάτοικοι ή επάνω σε ιστιοπλοικό που κάνει το γύρο των Επτανήσων, και τους άλλους τους «φασαίους», τους εναλλακτικούς που με σηκωμένο κάπως το φρύδι και «έντεχνο» σνομπισμό σου μιλούν για την ανέγγιχτη Ψέριμο ή την  Γαύδο όπου ζούσαν μέσα σε δενδρόσπιτα ωσάν άλλοι survivors και πόσο την ψάχνουν γενικά με τους εναλλακτικούς προορισμούς το καλοκαίρι γιατί δεν αντέχουν τόσο τουρισμό. Και οι Μυκονολάτρεις τους απαντούν «έχω πάει, αλλά δε μ’ άρεσε» και οι φυσιολάτρες τους απαντούν «δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να κάνεις διακοπές με τόση πολυκοσμία». Εγώ λοιπόν έχω βρεθεί κάπου στη μέση μιας τέτοιας παρέας και το «έχω πάει», πάει και έρχεται σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ των δύο «φατριών».

Η αλήθεια είναι ότι εγώ μέχρι πριν δύο τρία χρόνια όταν μου είπε μια φίλη μου (όχι με σηκωμένο φρύδι) ότι πήγε στην Ψέριμο, δεν ήξερα όχι απλά κατά που πέφτει αλλά ότι υπάρχει κιόλας! (Συγνώμηηηη!!!). Έμαθα όμως γιατί γκούγκλαρα και τη βρήκα: «Η Ψέριμος, γνωστή και ως Κάπαρη, είναι ελληνικό νησί του νοτίου Αιγαίου, του συμπλέγματος Δωδεκανήσων».

Έτσι λοιπόν όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισε να γίνεται viral ένα άλλο νησί που ξεκινάει επίσης από Ψ, η Ψίμυθος, θεώρησα ότι όντως υπάρχει. Φαντάζομαι είστε και άλλοι μαζί με μένα, ειδικά εκείνοι οι «φασαίοι» που ψάχνετε παρθένα μέρη για να γίνετε ένα με τη φύση.  Η αναζήτηση της Google πήρε «φωτιά» το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου και η Ψίμυθος έγινε το πρώτο  trend στο X (πρώην Twitter) καθώς οι χρήστες του το περιέγραφαν ως υπέροχο και φανταστικό και ότι «δεν υπάρχει η ομορφιά του». Αλλά το εννοούσαν μάλλον κυριολεκτικά.  

Όλα ξεκίνησαν με ένα tweet του δημοφιλούς λογαριασμού @beatBukowski, που ενθάρρυνε τους «φασαίους» να πάνε για διακοπές το συγκεκριμένο νησί, ως τον απόλυτο προορισμό.

«Να βρεις ένα ψεύτικο όνομα για νησί, φασέικο λίγο, Ψίμυθο πχ, και να λες ότι φέτος η φάση ήταν εκεί. Δεν έχεις πάει Ψίμυθο; Ε ρε φίλε, γ@@@ι. Έγινε χαμός φέτος», έγραψε χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο tweet έγινε viral σε λίγες ώρες, με τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να προσθέτουν  διαρκώς «πληροφορίες» για το νησί αφηγούμενοι ιστορίες, εμπειρίες, περιστατικά, αναρτώντας φωτογραφίες με αξιοθέατα, χάρτες, ταξιδιωτικούς οδηγούς, κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με προορισμό την φανταστική –κυριολεκτικά- Ψίμυθο, αφίσες συναυλιών που έχουν προγραμματιστεί εκεί μέχρι και ντοκιμαντέρ- και καλά- θα ετοιμαστεί. Το κερασάκι στην τούρτα  ήταν ότι επιστρατεύτηκε και το ΑΙ για να λυθούν απορίες για τις διακοπές στην Ψίμυθο το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ψίμυθος όμως μπορεί να γεννήθηκε στο μυαλό του χρήστη ενός λογαριασμού στο Χ, όμως μίλησε για πολύ αληθινά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ήταν μόνο αυτή η ανάρτηση αλλά και τα σχόλια που ακολούθησαν και ο τρόπος που το «αγκάλιασε» ο κόσμος του Διαδικτύου!

Οι μόνες αλήθειες για αυτό το φανταστικό νησί είναι αυτές που βγήκαν ως συμπέρασμα από το συγκεκριμένο «ψέμα»

  • Η ανάγκη μας για φυγή από τα καθιερωμένα, τα κανονικά, είναι τέτοια που θέλουμε να δραπετεύσουμε από τη Μύκονο και την 1000 ευρώ αστακομακαρονάδα ή την εναλλακτική Ψέριμο σ’ ένα άλλο καινούριο προορισμό.
  • Η ανάγκη μας να κάνουμε χιούμορ έχει καλά αποτελέσματα όταν βρίσκει γόνιμο έδαφος όπως αυτό της… Ψιμύθου. Γιατί έχουμε καλό χιούμορ οι Έλληνες- όταν θέλουμε. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό…
  • Ένα πετυχημένο αστείο όπως αυτό, σχολίασε ουσιαστικά την τάση ορισμένων –τους λένε και φασαίους επειδή πάνε «εκεί που παίζει η φάση»- να επιλέγουν μικρά και άγνωστα νησιά όπου γνωρίζουν όλες τις καβάτζες, τις παραλίες όπου δεν υπάρχει ψυχή, το κάμπινγκ ελεύθερο και οργανωμένο, τις έντεχνες-ροκ-εναλλακτικές συναυλίες. Ένα τέτοιο αστείο μας έκανε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη πριν ετοιμάσουμε βαλίτσες για την Ψίμυθο και όπου γενικά γίνεται ή νομίζουμε ότι γίνεται, φάση από τη μία και από την άλλη ίσως μας έκανε να καταλάβουμε ότι το «έχω πάει» του φλεξ ξερόλα και πανταχού παρόντα «συλλέκτη εμπειριών» μπορεί πολύ εύκολα να αποδομηθεί.

Την Ψίμυθο ποτέ δε θα την βρούμε, για να αντικαταστήσουμε τα Κύθηρα  στο τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού και του Ηλία Λυμπερόπουλου με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, ως σύμβολο μιας ουτοπικής αναζήτησης, όμως ίσως βρήκαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας μέσα σ’ αυτό το φανταστικό νησί. Μήπως τελικά έχουμε πάει;  

SHARE THE STORY