Αριστοτέλης Ωνάσης: 49 χρόνια από τον θάνατό του- Η ζωή και ο φλογερός έρωτας με την Κάλλας

Ο διασημότερος «κροίσος» του 20ου αιώνα έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου του 1975.

ΑΠΟ ΕΛΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο του πλούτου σε ολόκληρο τον πλανήτη, απεβίωσε στις 15 Μαρτίου του 1975 σε ηλικία 69 ετών. Υπήρξε εκείνος που έβλεπε πάντα μπροστά από την εποχή του και στο τέλος κατόρθωσε να «πλέξει» έναν μύθο γύρω από τη φήμη του με κύριο εφόδιο την επιχειρηματική του ευφυΐα.

Ο Έλληνας εφοπλιστής ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους εφοπλιστές του κόσμου. Το μεγαλύτερο στοίχημα με τον εαυτό του ήταν πως κατάφερε να στήσει από το μηδέν έναν στόλο από πετρελαιοφόρα και φορτηγά, που χαρακτηρίστηκε μεγαλύτερος από τους εθνικούς στόλους πολλών κρατών. Ο μύθος που έστησε γύρω από το όνομά του δεν θεμελιώθηκε μόνο πάνω στην επιχειρηματικότητα του, αλλά και στο γεγονός ότι λειτουργούσε πάντα με αρκετή προνοητικότητα.

Ο φλογερός έρωτας με τη Μαρία Κάλλας και οι υπόλοιπες γυναίκες της ζωής του

Ο Ωνάσης κάνει πολυτάραχες σχέσεις με διάσημες γυναίκες, όπως οι Marilyn Monroe, Claudia Muzio, Geraldine Spreckels, Veronica Lake, Evita Perón, Greta Garbο. Ο ίδιος παίρνει επίσημα διαζύγιο από τον πρώτο του γάμο το 1960 ενώ είχε ήδη έρθει στη ζωή του η Μαρία Κάλλας. Ο φλογερός τους έρωτας ποτέ δεν κατέληξε σε γάμο, ενώ εκείνος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1968 με τη Jackie Jennedy.

Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία.

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος έρωτας στη ζωή του, καθώς ούτε η παρουσία της συζύγου του, Τίνας Λιβανού, δεν απασχόλησε τον Ωνάση από το να επικεντρωθεί στον στόχο του. Ο ερωτισμός ανάμεσα τους ήταν ορατός, όπως και οι έντονοι καυγάδες. Το μεγάλο τους πάθος ερχόταν σε αντίθεση με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα και των δύο, ερχόμενοι πολλές φορές σε έντονες ρήξεις που τελικά δεν τους οδήγησαν ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας.

Το εφαλτήριο για μια τεράστια περιουσία

Στα δεκαέξι του χρόνια, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μένει χωρίς πατρίδα, καθώς βλέπει τη Σμύρνη να καίγεται από τη γέφυρα ενός πλοίου. Ο ίδιος φτάνει στην Αθήνα και έναν χρόνο μετά, το 1923 ταξιδεύει με διαβατήριο χωρίς εθνικότητα για την Αργεντινή. Ξεκινώντας με λίγα δολάρια στην τσέπη, κάνει αρκετές δουλειές, όπως λαντζιέρης, νυχτοφύλακας, υπάλληλος σε πλυντήριο, ενώ παράλληλα μαθαίνει ξένες γλώσσες. Ο ίδιος δεν παραιτείται ποτέ, μόνο γεμίζει με ιδέες και όνειρα για ένα μέλλον που θα ταιριάξει περισσότερο στο δυναμικό προφίλ του.

Μέχρι τα 25 του κατορθώνει να βρεθεί πιο κοντά στο όνειρό του, καθώς βγάζει το πρώτο του εκατομμύριο, το οποίο έμελλε να γίνει οιωνός μιας τεράστιας περιουσίας. Το 1931, γίνεται υποπρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες, γεγονός που τον ώθησε γρήγορα προς τη ναυτιλία. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία πέρα από τη δημιουργία δικών του δεξαμενόπλοιων ανά την υφήλιο, είναι το γεγονός πως ο Ωνάσης βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, σε μια ασταμάτητη αφύπνιση.

Η αγάπη για τα ταξίδια και τις προκλήσεις

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα μπορούσε να λέγεται αλλιώς, πολίτης του κόσμου. Παθιασμένος με τα ταξίδια και τις προκλήσεις, ζει ταυτόχρονα στο Παρίσι, το Μπουένος Άιρες, το Μόντε Κάρλο, το Μοντεβιδέο. Τελικά, το 1940 αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη από όπου διαχειρίζεται τον στόλο του με επιτυχία. Δημιουργώντας τη βάση ενός παντοδύναμου στόλου, στρέφεται ξανά στη ναυπήγηση μεγάλων δεξαμενόπλοιων.

Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός.

Οι μελλοντικές επιχειρηματικές επιτυχίες του Αριστοτέλη Ωνάση δεν έχουν τελειωμό, καθώς ακόμη και οι εχθροί του αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι ο ίδιος ανοίγει νέους δρόμους στην ελληνική ναυτιλία. Ανάμεσα σε όσα τον ξεχώρισαν, υπήρξε και το γεγονός ότι έγινε ο ένας από τους δύο ιδιώτες στον κόσμο με δική του αεροπορική εταιρεία, αλλά και το ότι αγόρασε ένα άγονο νησί που το μετέτρεψε στον ιδιωτικό του επίγειο παράδεισο, τον Σκορπιό.

Η αρχή της κατάρρευσης

Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους που κόστισε τη ζωή στον γιο του, Αλέξανδρο, όλα αρχίζουν να καταρρέουν στον κόσμο του Αριστοτέλη Ωνάση, ακόμη και τα επιχειρηματικά του κέρδη. Έχοντας χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, ο Έλληνας μεγιστάνας προσβάλλεται από μυασθένεια και αποσύρεται στον Σκορπιό. Το μεγάλο επιχειρηματικό μυαλό φεύγει από τη ζωή στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού, αφήνοντας πίσω ως μοναδική κληρονόμο της αμύθητης περιουσίας του την εγγονή του, Αθηνά.

Παρά τις μεγάλες απώλειες στη ζωή του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα παραμένει αιώνια ο άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή και τον εαυτό του και γνώριζε πώς να αξιοποιεί την κάθε μέρα στο έπακρο με τόλμη και ευρηματικότητα.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images

SHARE THE STORY